Ga naar hoofdinhoud

Keukenkastjekrapte

Het lijkt zo mooi, een compacte cv-ketel die in het keukenkastje past. Maar ook dan, of juist dan, moet er binnen de weinig beschikbare ruimte wél goed gemonteerd worden. In dit geval past het allemaal niet. De rookgassen worden zijwaarts de keuken uitgevoerd en verdwijnen dan richting de geveldoorvoer. Het condenswater kan door het ontbreken van afschot niet teruglopen naar de cv-ketel. In dit geval kwamen de rookgassen weer terug de ruimte in.

Dit had nooit zo gemonteerd mogen worden, en de ingeschakelde installateur, en inzender van deze foto mag een oplossing bedenken. Dat zal een hoger gelegen doorvoer worden die wel volgens het boekje is aangesloten, met alle kosten van dien.

De keukenkastje-oplossing komt veel voor bij appartementen, of bij kleine woningen waar bijvoorbeeld een geiser vervangen wordt door een HR-toestel. Dit betekent altijd dat er voor toe- en afvoer van lucht een passende oplossing gevonden dient te worden.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

34 reacties op “Keukenkastjekrapte

  • willem

    Kort gezegd wat een bende. Waarschijnlijk weer een snelle beunhaas. Ik vrees dat er ook geen ventilatie aanwezig is. Hoeft toch niet hoor ik u zeggen, want het is een gesloten toestel. Maar de temperatuur mag in kasten niet boven 60 graden uitkomen. Dus ventilatie is noodzakelijk. Maar goed per 1 januari 2018 veranderd alles in de regelgeving aangaande installateurs en hun bevoegdheden. Kan bijna niet wachten. Eindelijk weer vakmensen onder elkaar.

    1. Willem,

      Het is per 1 januari 2019

      Groeten Frank

      1. willem

        Klopt ik was een jaar te vroeg aan het juichen. Zal het bier maar weer terug zetten in de ijskast.

  • Marcel

    En Eneco sluit er gewoon een Toon op aan?????????????

  • willem

    Ja dat zal best kunnen. Maar in Nederland is de eindgebruiker nog altijd verantwoordelijk voor haar of zijn installatie.
    Groetjes Willem.

  • Erwin

    Dat het niet zo hoort daar ben ik het wel mee eens en het lijkt ook nergens naar.
    Maar bij het stukje tekst staat dat het condenswater niet terug kan lopen naar de ketel en dat de rookgassen terug gaan de ruimte in.
    Als de rookgasafvoer gelijk naar buiten gaat en daar lijkt het wel op, dan zal toch het condenswater ook naar buiten gaan en is er niks aan de hand (behalve dat je ijspegels aan de rga kunt krijgen in de winter.
    Ik denk niet dat dit een gevaarlijke situatie is en ik zie steeds vaker foto’s van dingen die nergens op lijken maar dan zie ik er een tekst bij die doet vermoeden dat het een levensgevaarlijke situatie is….we kunnen ook doorschieten met dingen plaatsen die inderdaad niet goed zijn maar niet levensbedreigend slecht zijn.
    Maar misschien zie ik het verkeerd, ik was er tenslotte niet bij 😉

    1. charlie

      Ik ben het helemaal met je eens hier in Nederland schieten we een beetje boel door met al die regels het ergste wat hier kan gebeuren is lekkage van condenswater in het keukenkastje
      En dit is en kan nooit zijn aangelegd door een echte monteur waarschijnlijk door mensen zelf.
      Ik denk ondanks dat ik het niet erg vind dat die regels er komen dat het niks gaat oplossen of voorkomen
      En wanneer ben je techneut en wanneer beunhaas er zijn genoeg bedrijven die nog draaien op papieren van iemand die allang niet meer leeft of de zaak runt
      Regels zijn prima maar dat je dan verplicht wordt om partijen als Uneto-Vni weer te sponseren daar wordt ik niet goed van GELDKLOPPERIJ

      1. Eddy Buiting

        En een beetje koolmonoxide terug de ruimte in.

        1. Erwin

          Hoe kun je zo zien dat er koolmonoxide in de ruimte komt Eddy Buiting?
          Ik kan dat niet zie op een foto en als de ringen goed zijn lijkt mij dat het niet hoeft te gebeuren.

      2. Erwin

        Ben het met je eens Charlie, ik ben zeker voor goed vakwerk en er mag echt wel wat gedaan worden aan prutsers, alleen vind ik dat diegene waar de ketel hangt zelf verantwoordelijk is voor de installatie en dus ook voor wie die in huis haalt voor de klus.
        Ik vind het een slechte zaak als ik bepaalde papieren zou moeten halen via uneto om hun inderdaad daarmee te sponsoren, laat de fabrieken dit maar regelen via een cursus zij zijn er tenslotte ook gebaad bij.

    2. Tja er zijn maar 400 monteurs met OKCV. Ben je er één van?

      Stel deze ketel hangt 4 jaar, het condenswater heeft 2 lipringen aangetast, waarvan 1 voor de helft weggevreten. Keur je de installatie weer voor 2 jaar goed of niet?
      Stel deze ketel hangt 1 jaar, lipringen zijn allen intact. Keur je de installatie weer voor 2 jaar (okcv) goed of niet?

      1. Fabian

        Ik keur zeker niet de cv ketels af met een muur doorvoer zitten, maar wel als ze zo zijn aangesloten zoals op de foto. Ik wil niet dat er iets met de bewoners zou gebeuren terwijl ik weet dat het niet goed zit. En wat betreft de lipringen, die vervangen je op dat moment. Anders is het eigenlijk een afkeur. Wij op de zaak keuren eigenlijk de cv ketels elk jaar mits anders aan gegeven door fabrikant

        1. S6 met het vervangen van de lipringen in deze situatie, ketel uit het kastje demonteren om de RGA uit elkaar te krijgen, en als ik zo naar de foto kijk (en de genoemde argumenten) is er nog niemand begonnen over de verschillende afvoermaterialen die gebruikt zijn in de RGA, is toch echt een NO-GO in installatieland, bij een geveldoorvoer van dikwandig Alu. zoals in deze situatie waar extreem veel condens, zuren en logen door heen walsen zal deze toch echt binnen de gestelde 15 jaar lek zijn, met inachtneming dat een dak/muurdoorvoer voor 15 jaar gekeurd is onder normale omstandigheden, alleen al om deze reden zou ik de klant adviseren om deze (in de toekomst mogelijke gevaarlijke) situatie aan te passen, verplichten kun je het ze helaas niet.

          1. willem

            Hallo beste Frank.
            Bedankt voor uw reactie. Wat veel mensen niet weten, is dat de lokale overheid hierin een rol hoort te spelen. Bij elke gevaarlijke situatie in hun gemeente, zijn zij bevoegd om actie te laten ondernemen. Desnoods met hulp van Brandweer of Politie.
            Met het bouwbesluit binnen handbereik is dit snel opgelost. Maar waar zijn de toezichthouders?

          2. Frank van Eersel

            Beste willem,

            Die toezichthouders zullen er nooit komen denk ik en als ze er al komen zullen dat dan goed opgeleide vaklieden zijn met liefde voor het vak en het juiste verantwoordelijkheidsgevoel? Ik vrees het ergste.

            Groeten Frank

          3. willem

            Voorbeeld van toezicht en handhaving.
            Ernstige gebreken verhelpen

            Is er sprake van gebreken die zo ernstig zijn dat normaal gebruik van de woning onmogelijk wordt dan kunt u ook contact opnemen met het stadsdeel waar uw woning staat. Binnen kantoortijden belt u telefoonnummer ……..en vraagt u naar de afdeling Handhaving Bouw van uw stadsdeel.

            Het stadsdeel neemt vervolgens contact op met de eigenaar, onderzoekt de ernst van de gebreken en stelt een termijn vast waarin het gebrek verholpen moet zijn. Indien de eigenaar niet reageert kan het stadsdeel een dwangsom opleggen om de eigenaar alsnog te bewegen om de gebreken te verhelpen.

            Voorbeelden van ernstige hinder zijn (zware) lekkages of een elektrische installatie die normaal gebruik van apparaten niet toestaat.

            Direct handelen bij dreigend gevaar

            Bij dreigend gevaar belt u 112. Van dreigend gevaar is sprake als de situatie levensbedreigend is. Voorbeelden van dreigend gevaar zijn:
            een sterke gaslucht;
            een constructie die dreigt te bezwijken (bv een schoorsteen of balkon);
            een blokkade in het rook(gas)afvoerkanaal.

  • willem

    U ziet het inderdaad verkeerd. Afschot betekend retour cv ketel. De kans dat het condenswater in een bocht wordt verzameld is ook mogelijk. Met alle gevolgen van dien.
    Tevens moeten wij niet alleen letten op specifieke gevaarlijke situatie. Wij moeten ons vak goed uitvoeren zoals wij ooit geleerd hebben. En wij moeten ons houden aan installatie- en plaatsingvoorschriften. De toekomst vraagt om gespecialiseerde vakmensen, de cv ketel wordt vervangen door andere co2 vrije toestellen. In dat vakgebied zijn techneuten nodig en geen beunhazen.

    1. Fabian

      Helemaal mee eens

  • Fabian

    Op deze manier komt er dus geen, of heel weinig condenswater terug de cv ketel in, het geen betekent dat de Sifon onder of in het toestel droog komt te staan, met als gevolg dat er mogelijk koolmonoxide via die zelfde droog staande Sifon de woning in kan komen. Dus hij is wel gevaarlijk aangesloten.

    1. Nou nee, er komen genoeg druppels van de warmtewisselaar af zodat de sifon gevuld blijft. Voordat je straks alle ketels die gelijk op een muurdoorvoer aangesloten zit afkeurt .

    2. Erwin

      denk niet dat de sifon hier droog komt te staan, in principe is het niet anders dan als die gelijk door de muur naar buiten gaat en dan komt de sifon ook niet droog te staan.

  • John

    Leuke discussies deze.

    Maar heren even het volgende ik lees hier regelmatig wij keuren de ketel af? Wij niet wij keuren de rookgas af die deel uit maakt van het totale plaatje dus van de installatie. Hier maak je een afkeurpunt van en vermeld dit op het onderhoudsrapport.

    PS dit mis ik trouwens op de CV OK beoordelingsrapport evenals de meting in een concentrische rga/ltv kanaal maar dat terzijde.

    Dit en meerdere redenen maken dat wij niet voor het cv ok keurmerk kiezen omdat dit ons inziens niet de volledige lading dekt van de installatie.

    Als je verantwoordelijk met je vak bezig bent en een degelijk onderhoud uitvoert en naar het totaal plaatje kijkt hoeft het niet zo moeilijk te zijn.
    Kennis van zaken is ZEKER zo belangrijk als een lulig certificaatje van een of andere instantie die niet VERPLICHT is.

    Als iedereen die aan een cv ketel werkt of onderhoud uitvoert dit nou eens met hart en ziel doet, zal ons vak er een stuk aangenamer uit zien en minder vaak negatief in het nieuws komen.

    Doe wat voorgeschreven word door de fabrikant en houd jezelf hieraan en beoordeel met gezond verstand of iets wel of niet door de beugel kan, denk dat de vakidioten onder ons wel weet wat ik bedoel.

    John

  • O.Giliam

    Als ik zo bovenstaande lees dan kan ik alleen maar zeggen, de beste stuurlui staan aan de wal!

  • Paul

    Oorzaak: vrije marktdenken van de VVD. Laat de markt zijn eigen controle maar doen. Hark Kutte … eehh ik bedoel natuurlijk Mark Rutte, u weet wel, die mislukte autoverkoper die ze tot MP van dit moeras hebben gebombardeerd. Dank u.

    1. michel

      volgens mij is iedereen keihard zélf verantwoordelijk voor het werk dat hij of zij achterlaat. daar wordt je als vakman voor ingeschakeld dus het heeft geen zin dat op wie dan ook af te schuiven.

      1. willem

        Beste Michel
        Volledig mee eens. Wat mij opvalt in deze discussie, dat men slecht kan relativeren. Tevens is het verstoppen achter iemand anders altijd een minachting. Gewoon doen waarvoor je bent ingehuurd. Bezit je die technisch kennis niet , ga dan een opleiding volgen, of verdwijn uit de installatie branche.
        De toekomst schreeuwt om vakmensen met een hoge verantwoordelijkheid.

  • Wilco

    Heb laats ook zo iets mee gemaakt heb het toen laren veranderen, opmerking van kantoor was ” waarom hij doet toch ? “

    1. beste Wilco,

      Bij welk bedrijf ben je werkzaam? Zal ik ze even een mail sturen over de regelgeving

  • Wilco

    Niet nodig heb hem zelf al uitgeled wat het vak inhoud.

  • marly

    Wisselaar van deze Tzerra wordt niet goed afgekoeld door gebrek aan terugstromend condenswater

  • wisselaar niet goed afgekoeld???? misschien de kunststof condens bak die wat te verduren krijgt, 1 ding is zeker dit was geen installateur, en diegene die dat heeft vast gesteld dat de rookgas ondeugdelijk is gemonteerd , is zo klaar gaskraan dicht ik neem geen verantwoording klaar. ik weet niet zeker maar er is volgens mij een adapter die op de ketel geplaatst kan worden in plaats van de huidige rookgas en luchtinlaat en waarmee je een concentrische verbinding kan maken deze zit wat betreft de hardmaat een stuk voordeliger en korter op de ketel dat zou ik proberen en anders ketel laten zakken , wel jammer weer een gemiste installatie kans voor een echte installateur , maar die was vast te duur .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie