Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Miljarden naar nieuwe warmtepompfabrieken

In Europa worden komende jaren miljarden geïnvesteerd in nieuwe warmtepompfabrieken. Alle grote warmtepompfabrikanten gaan productiefaciliteiten vergroten. Deze week is de ISH, de grootste installatievakbeurs ter wereld.

De grote Duitse spelers steken hun koers niet onder stoelen of banken. Vaillant gaat in het Slowaakse Bezirk Senica dit voorjaar een nieuwe fabriek openen, maakte het Duitse bedrijf aan de vooravond van de ISH in Frankfurt bekend. De productie zal daar dit voorjaar starten. De nieuwe vestiging kan 300.000 warmtepompen op jaarbasis leveren, waarmee Vaillant haar productiecapaciteit verdubbelt. Ook Bosch wil de productie van warmtepompen vergroten tot 500.000 stuks per jaar. Het bedrijf investeert daarvoor de komende jaren 700 miljoen euro.

Solo-ketelvervanging in Duitsland ook in de ban

Ook Viessmann, een andere grote speler bij onze oosterburen maakte al eerder bekend de komende drie jaar een miljard te investeren in nieuwe productiefaciliteiten, waaronder een nieuwe warmtepompfabriek in Polen. Ook Stiebel Eltron gaat de productie fors opvoeren, maakt het bedrijf bekend op de ISH. Ook Aziatische fabrikanten, zoals Mitsubishi, Daikin en Panasonic gaan de productie voor de Europese markt uitbreiden. De fabriek van Panasonic in het Tjechische Pilsen wordt vier keer zo groot.

Frankrijk en Italië koploper

De Europese warmtepompmarkt groeit als kool. Frankrijk en Italië zijn de grootafnemers van warmtepompen in Europa. In Nederland zijn het afgelopen jaar 123.000 warmtepompen verkocht, zeggen cijfers van de EHPA, het Europees verbond van fabrikanten. De verwachting is dat dit aantal fors toe gaat nemen.  (tekst gaat verder onder foto)

Verkoopcijfers warmtepompen in Europa (bron: EHPA)

Hybride fors opgeschaald
Alleen al op het gebied van hybride warmtepompen verwachten fabrikanten in Nederland dit jaar al meer dan te gaan verdubbelen. In Nederland zetten fabrikanten vol in op deze hybrides: in nieuwe fabrieken in Coevorden (Intergas), Apeldoorn (Remeha) en Tiel (Itho Daalderop) wordt de productie fors opgeschroefd naar meer dan 100.000 toestellen per jaar. De doelstelling is dat er in 2026 genoeg hybrides beschikbaar zijn om bij elke ketelvervanging (2022: ruim 440.000 toestellen) een hybride warmtepomp te kunnen bieden. De Nederlandse regering wil dit jaar een norm maken, dat vanaf 2026 elke ketelvervanging gepaard gaat met een duurzame stap. De solo-vervanging van een cv-ketel wordt dan normtechnisch onmogelijk gemaakt. Daarnaast gaan de Nederlandse hybrides ook in het buitenland op de markt verschijnen.

Duitsland: ban op solo-vervanging ketel

In Duitsland worden jaarlijks 600.000 cv-ketels geplaatst. In het land zijn afgelopen jaar 236.000 warmtepompen geplaatst, zeggen de EHPA-cijfers.  Als het aan de Duitse regering ligt, moeten Duitse huishoudens vanaf 2024 minimaal 65% hernieuwbare energie gebruiken. Concreet betekent dat Duitsland al sneller dan Nederland de solo-ketelvervanging in de ban doet. De maatregel is nog niet definitief: de Duitse politiek moet zich er nog over buigen. In Duitsland wordt de warmtepomp net als in Nederland stevig gesubsidieerd. Duitsers kunnen tot 40% van een all-electric toestel vergoed krijgen.

2 reacties op “Miljarden naar nieuwe warmtepompfabrieken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie