Ökofen, een Oostenrijkse fabrikant van pelletketels, heeft een nieuwe brandtechniek ontwikkeld, waarbij fijnstofuitstoot tot een minimum gereduceerd wordt. Een apart fijnstoffilter is hierdoor niet meer nodig.
Het bedrijf presenteerde de innovatie op de ISH in Frankfurt. De techniek is sinds kort al beschikbaar op de Pellematic Condens voor de vermogens 10 kW tot 14 kW. Vanaf komende zomer zijn ook de Pellematic Compact (10-18 kW) en de Pellematic Smart XS (10 en 12 kW) ermee uitgerust.
Extra injectie in brandkamer
Omdat er door de techniek bijna geen vlammen meer zichtbaar zijn, heeft Ökofen de techniek ZeroFlame genoemd. De toevoerlucht gaat bij ZeroFlame als vanouds naar de onderzijde van de verbrandingskamer, waar ook de pellets worden ingevoerd. Nieuw is dat een deel van de rookgassen teruggeleid worden en vermengd met een deel van de primaire toevoerlucht van bovenaf in de verbrandingszone worden geïnjecteerd. Daardoor verdwijnen de vlammen en is ook het probleem van de fijnstof opgelost.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/03/IMG_4102-800x681.jpg)
ZeroFlame werkt het best bij een ketel in vol bedrijf. Dan is de uitstoot minimaal. Tijdens start en stops is er meer fijnstofuitstoot en ook tijdens het moduleren neemt de uitstoot toe. De uitstoot, zo stelt Ökofen, blijft echter altijd onder de Duitse fijnstofgrens.
Subsidies
De Duitse subsidies voor pelletketels zijn minder ruimhartig dan voorheen. Standaard krijg je tegenwoordig nog 10 procent en als de pelletketel een minstens twintig jaar oude gas- of olieketel vervangt, komt daar nog eens 10 procent bovenop. Een bonussubsidie is er voor pelletketels die onder de 2,5 mg/m3 blijven. Dat is ook mogelijk met een los aangeschafte fijnstoffilter, maar die zijn duur en volgens Ökofen werken ze alleen goed als ze regelmatig schoongemaakt worden. Een andere manier van financieringsvoordeel is een belastingaftrek bij energiebesparende maatregelen (Steuerförderung).
In Nederland is sinds enige tijd geen subsidie meer beschikbaar op pelletketels. Ten dele had dat te maken met het feit dat biomassaketels de laatste jaren veel goedkoper zijn geworden. Uitgangspunt van de ISDE is dat de subsidiehoogte tussen circa 20% en 30% van de investeringskosten bedraagt. Bij lagere aanschafkosten en gelijkblijvende subsidie, zou het gevaar bestaan van ongeoorloofde staatssteun. Maar een tweede reden voor afschaffing van de ISDE-subsidie voor pelletketels was de uitstoot van NOx en fijnstof. Het lijkt erop dat Ökofen met ZeroFlame in ieder geval dat laatste argument onderuit haalt.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/03/zeroflame-okofen.jpg)
‘Beeldvorming gekanteld’
De branchevereniging voor bioketels, de NBKL, is gematigd positief over de marktontwikkelingen voor pelletketels. Enerzijds is er door het wegvallen van de ISDE-subsidie een neergang geweest in de verkoopaantallen. Maar de oorlog in Oekraïne en de stijging van de gasprijs die ermee gepaard ging, deed particulieren uitwijken naar alternatieven, waardoor de afzet toch steeg.
“Vooral bij kleine ketels zien we een duidelijk herstel. De beeldvorming onder particulieren blijkt ook te kantelen”, aldus de NBKL. Harde cijfers kan de NBKL vooralsnog niet leveren, omdat die voorheen afkomstig waren uit de database van de ISDE. Nu de subsidie is gestopt, moeten de verkoopaantallen van alle leveranciers verzameld worden en bij elkaar opgeteld.