De compacte thermische batterij van Sunamp uit Schotland komt ook onder eigen naam naar Europa. Op de ISH werd het voorraadvat met faseovergangmaterialen gepresenteerd. Ook het Nederlandse Triple Solar gaat de techniek toepassen als ruimtebesparend opslagmedium bij haar concept met PVT-panelen.
De innovatieve boiler die gevuld is met anorganisch zout als PCM is al in Nederland al op de markt als FlexTherm Eco van Flamco, die de Sunamp-techniek vier jaar geleden op de ISH als eerste liet zien. De thermische batterij kan zonnestroom aanwenden voor tapwater op een veel compactere wijze dan een traditionele boiler.
Geen water maar zout
De Thermino van Sunamp is een innovatieve ‘boiler’ die geen gebruik maakt van water als opslagmedium, maar anorganisch zout als PCM. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan met water gevulde wisselaars, die tapwater leveren. De SunAmp vinding is inmiddels in al drie keer verbeterd. Hij is ongeveer vier maal compacter dan een traditionele tapwaterboiler.
Veel warm water, weinig ruimte
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/03/5DBEF8D6-447D-4BEC-9303-48EEF3757FA6-800x600.jpeg)
Met de techniek kan met een toestel ter grootte van een keukenkastje 150 liter warm water leveren, met 12,5 liter warm water per minuut. Dat is vergelijkbaar met de capaciteit va een CW5 toestel. De Thermino is er in vier types (vergelijkbaar met boilers van ongeveer 90, 150, 210 en 300 liter). De techniek kan gebruikt worden om stroom uit pv-panelen om te zetten in warm tapwater, en kan woningen dus ook qua tapwater van het aardgas afhalen. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water en een 230V elektra-aansluiting.
Hier een project waarbij de techniek is toegepast bij een woning die is uitgerust met infraroodpanelen.
Hier de toepassing in een appartementencomplex in Den Bosch (Installatie Premium)
Energie opslaan
Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zouden veel zonnestroominstallaties hun voordeel verliezen omdat de energie niet opgeslagen of teruggeleverd kan worden. Door het vat met een warmtepomp te combineren, kan deze enkel worden ingezet voor ruimteverwarming, en dat komt het rendement ten goede. Het vat kan, net als andere slimme boilers, straks ook slim gebruik maken van fluctuerende energietarieven.
Ook combinatie met PVT-panelen
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/03/sunamp-763x800.png)
Ander nieuwtje op de ISH is dat ook Triple Solar de techiek gaat voeren. Het Amsterdam bedrijf dat nu hard groeit met haar PVT-panelen en bijbehorende PVT-warmtepomp op propaan, gaat de techniek onderdeel maken van haar systeem. Bij PVT panelen is een dakelement met lamellen de bron van een brine/water-warmtepomp. Hier zit een pv-paneel bovenop, zodat ook duurzame stroom wordt opgewekt.
De drie grootste varianten (150, 210 en 300 liter) van de SunAmp-opslag worden als opslagmedium opgenomen in het PVT-concept van Triple Solar. In vergelijking met de SunAmp en de Flamco FlexTherm Eco ontbreekt de regeltechniek en het ingebouwde verwarmingselement. De regeling van dit systeem wordt verzorgd door de PVT-warmtepomp. De Triple Solar combinatie met opslag komt in juni naar Nederland, laat Triple Solar weten.
Interessant!
Wel 2 vragen:
1. In winter wekt je PV-zonstroomdeel heel weinig op. Bij gemiddeld dak met 8 PV-panelen a 400wp, circa 2-4kwh/winterdag.
Deze opwek heeft je warmtepomp al ruimschoots nodig. Water-water-warmtepomp verbruikt 7,5 kwh/dag en een lucht-water-warmtepomp 15 kwh.
Je heb dus in winter geen stroom over om aan het PCM-vat te geven om warm (tap) water te maken?
2. Wat kost dit PCM-vat en wat is de seasonal efficiency SCOP, staat het al bij Bureau Gelijkwaardigheidsverklaringen ?
Je water-water-warmtepomp maakt toch met betere SCOP 5.6, dus minder stroomverbruik, warm water om ruimte en tapwater te verwarmen?
3. Als je de stroom- en warmteopwek van je installatie beter wilt benutten zonder salderen, kun je beter in zomer de warmte opslaan in watertank 1m onder de grond.
Wanneer je nu 1500m3 gas verbruikt en dat vervangt door Energieneutrale 8kw water-water-warmtepomp met 8 PVT-zonpanelenbron, maak je warmteopslagtanks van 4-8000 liter. Oftewel onder het stoepje van straat naar je voordeur. Of onder oprit danwel tuin.
Dat kost van EScom.nu/ Thermogen.nl, R&Rsystems.nl circa €4000 en je kunt er in januari tm maart 80% van warmtebehoefte uit halen. Steeds een klein beetje (5-12 graden) waar je warmtepomp 30-60 graden van maakt.
Samen met de PVT-zonpanelenbron op je dak ben je dan van Energieneutraal naar (Bijna) Zelfvoorzienend gebouw.
Eddy Buiting waarom noem je dit niet ter vergelijking?
Groeten Ad van Dortmont
SCOP zal één zijn, niet echt een interessante vinding zo.
Beter lezen. Er wordt over een warmtepomp gesproken om het vat te verwarmen.
@Geim, zoals ik het lees is het inderdaad rechtstreekse electrische verwarming. Er staat dat een warmtepomp beter rendeert als deze náást een Thermino is opgesteld en alleen voor ruimteverwarming wordt ingezet, niet dat deze het zout verwarmt.
Niet de fout maken dit te vergelijken met warmtepomp(boilers) en dergelijke. Het is een opslagsysteem dus SCOP’s zijn niet relevant net zo min als bij accu’s voor het opslaan van PV stroom. Grote voordeel t.o.v. een elektrische boiler is het kleinere volume, grote voordeel t.o.v. warmtepomp(boilers) is de eenvoud en geen gedoe met legionella. Grootste nadeel is de hoge prijs.
Wat is de prijs dan?