Voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) heeft het kabinet in 2018 100 miljoen gereserveerd. Dat is 10 miljoen meer dan vorig jaar. Wel gelden per 1 januari 2018 andere voorwaarden voor de tegemoetkoming in de aanschaf van zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen.
Sinds 1 januari 2016 kunnen zakelijke gebruikers en particulieren subsidie krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen met een klein vermogen. Deze subsidie komt voort uit het Energieakkoord in 2013. De meerjarige ISDE-regeling loopt door tot en met 31 december 2020.
In 2017 had de overheid al 90 miljoen uitgetrokken voor de Investeringssubsidie duurzame energie. Op 30 november 2017 was naar schatting 66 miljoen euro geclaimd door 22.887 aanvragers, aldus RVO.nl. Hoewel de subsidiepot eind november dus nog niet leeg was, stelt het Kabinet voor 2018 zelfs 10 miljoen euro meer ter beschikking.
Per apparaat
De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie daarvan. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de website van RVO.nl, dat de regeling uitvoert in opdracht van de overheid.
Sinds de introductie van de regeling in 2016 is de warmtepomp het toestel waarvoor het meeste subsidie wordt aangevraagd, zowel door particulieren als door de zakelijke markt.
Installateur verplicht
Per 1 januari 2018 worden de voorwaarden van de ISDE-subsidie weer enigszins gewijzigd. Zo moet de aanvrager per 1 januari een bewijs aanleveren dat de apparaten geïnstalleerd zijn door een deskundige installateur. Dit bewijs kan bijvoorbeeld een factuur van een installateur of aannemer zijn. Daarnaast gelden per toestel ook wat andere wijzigingen ten opzichte van de voorwaarden en berekeningen in de twee voorgaande jaren.