Het kabinet heeft de ambitie om in 2050 zo weinig mogelijk huizen te verwarmen met gas. Dat betekent dat tegen die tijd de cv-ketel tot het verleden moet behoren. Professor Annelies Huygen van onderzoeksbureau TNO/UvA denkt dat dat haalbaar is.
“De technieken voor nieuwe energievoorzieningen worden in een snel tempo efficiënter. We gaan langzaam maar zeker met z’n allen naar een andere energievoorziening toe.”
Warmtepomp
Het is al mogelijk om huizen op te warmen met een elektrische warmtepomp of met zonneboilers. Ook hebben veel gemeenten zoals Amsterdam een warmtenet. Huizen die daarop zijn aangesloten, worden verwarmd met restwarmte uit de industrie of met warmte uit de bodem.
Volgens Huygen gaat de ontwikkeling van nieuwe energievoorzieningen zó snel, dat er binnen tien jaar veel nieuwe technieken bij komen. Het moet voor bewoners van woningen met een cv-ketel makkelijker en goedkoper worden om over te schakelen naar andere energiebronnen.
Alternatieven
“Ook gaat het om een verandering van gedrag”, stelt Huygen. “Als een ketel moet worden vervangen, zal een monteur de huiseigenaar erop wijzen dat er andere alternatieven zijn. Aangezien een ketel om de vijftien jaar moet worden vervangen, verwacht ik dat in 2050 de meeste mensen wel om moeten zijn. Er zal wel nog veel gepraat, geëxperimenteerd en georganiseerd worden voor het zover is.”
EN WAAR MOETEN DE MENSEN HET VAN BETALEN?
Wat een domme reactie, en dan heb ik het nog niet eens over het overmatig gebruik van CAPS lock. Of je nu een ketel laat ophangen voor bedrag X, of een alternatief voor bedrag Y, geld kost het je toch. Het leuke van technologische ontwikkelingen is dat wat nu kostbaar is, over een paar jaar wellicht de standaard is (en dus betaalbaar). Zou dit alternatief niet betaalbaar zijn, dan is de term ‘haalbaar’ niet van toepassing.
De initiële investering is (nog) hoger maar daar staat een aantrekkelijke besparing op energiekosten tegenover. Daarnaast stimuleert de overheid dit soort investeringen met interessante subsidies. Ook wij voorzien dat de cv ketel in 2050 verleden tijd zal zijn. Er zijn nu al prima alternatieven beschikbaar.
Voor woning eigenaren zal het verschil in energie kosten interessant zijn. Huur woning corporaties schroeven vaak de huur omhoog bij energie zuinige investeringen in huizen.
Ik kan me voorstellen dat mensen met een huurhuis genijgt zijn sceptisch tegenover deze vooruitgang te staan.
Warmte pompen zijn goedkoop, en men krijgt Inversterings subsidie rvo.nl, er worden woningen gebouwd met deze warmtepompen Inverter Ai conditionering warmte en koeling. thermostaat regelt de gewenst temperatuur.
deze kunnen aangesloten worden op de Centrale verwarming en vloer verwarming doormiddel van Warmtewisselaar Merken Zijn Carrier, LG, Mitsubishi, enz
Inlichtingen Benelux Koeling 062908177 010 – 4116370
Is er al ervaring met waterstof in combinatie met centrale verwarming systemen.
Heer Petersen, daar zijn al veldtesten mee gedraaid. We zullen binnenkort een case uit het vakblad online publiceren. Zeker interessant.
Zolang je zelfs in de randstad nog geen volledige mobiel dekking heb, zal het met de warmtepomp in Nederland het in 33 jaar ook niet lukken.
Alle woningen en utiliteit gebouwen zitten nog op hoog temperatuur installaties.
Het is nog maar een klein percentage dat lage temperatuur verwarming heeft.
Het gehele elektriciteitsnet is daar niet op berekend en zal in zijn geheel moeten worden vervangen.
Ik zie meer in combinatie van alternatieve gas, warmtepompen, restwarmte en geothermisch. Dit toepassen waar het mogelijk is. We hebben tot slot ook niet overal in Nederland aardgas.
Er is een verkeerd telefoon nr. Van Benelux Koeling betreft Warmtepompen
Tel. 0629082177 Berggweg Zuid 159 6261 CT Bergschenhoek