Ga naar hoofdinhoud

,

40 keer CO-vergiftiging in zes weken

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan alarm over koolmonoxide (CO). De afgelopen zes weken werden al veertig mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging, laat de brandweer weten. Naar verwachting is in de komende maanden sprake van een piekperiode, omdat vanwege het winterweer gasgestookte cv-installaties intensiever gebruikte gaan worden. De installatiebranche grijpt het nieuws aan om druk te zetten op de onderhandelingen over de verplichte certificering.

Achttien incidenten

In de voorbije weken werden vanwege achttien incidenten veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie van de Brandweer 2 doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg. Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting veronderstellen dat het werkelijke aantal hoger ligt, omdat incidenten met open haarden of houtkachels niet in de cijfers zijn meegenomen. Uit de cijfers van bijvoorbeeld Geas Energiewacht bleek ook al dat vorig jaar het aantal ziekenhuisopnames stevig is toegenomen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat of waar een CO-melder moet hangen op de plaats waar een CV-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is.

Kaf van koren

De installatiebranche grijpt de cijfers aan om opnieuw druk te zetten op de verplichte certificering van bedrijven die aan de gasinstallatie werken. De aanleiding hiervoor, het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is deze week drie jaar geleden gepubliceerd. Op wat vrijblijvende maatregelen zoals de voorkeur voor een concentrische rookgasafvoer na, is nadien nog niet veel gebeurd. Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra wil dat Den Haag vaart maakt, zodat met een transparant register van gecertificeerde bedrijven ‘het kaf van het koren gescheiden kan worden’. Naar verwachting komt het onderwerp begin december in de Tweede Kamer. Zoals het er nu uitziet, wordt de certificeringregeling tweede helft 2019 van kracht, maar over voorwaarden en vooral de kosten ervan wordt nog volop gediscussieerd.

7 reacties op “40 keer CO-vergiftiging in zes weken

  • Frans

    mijn vrouw vond het irritant dat de melder afging en gooide hem buiten .
    ik vroeg later of het display iets aangaf , ze zei iets van 168 ofzo .
    heb het uitgelegd en hoop dat ze beter reageerd mocht het nog eens gebeuren .
    ging om co melder in de keuken bij de geiser met vaste afvoer door dak (2m pijp)

  • komt in de beste huwelijken voor… Had ze vaak hoofdpijn?

  • Frans

    Ja nu nog wel haha .
    ze werd er wakker van , een verdieping hoger

  • Toon Thissen

    Heb al vaker opmerking gemaakt waarom bij ketels geen CO 2 meter verplicht gemonteerd moet worden , die de ketel uitschakelt bij alarm .
    En over certificering : de overheid schafte deze af vanwege marktwerking , installateurs hadden geinvesteerd om certificering te krijgen en in 2019 kost het zeker weer geld om zelfde resultaat te krijgen ?? Terwijl bedrijven als Warmte service aan iedereen ketels levert die betaald en de overheid is verbaast dat CO 2 voorkomt en dat het lastig is om de zaak te controleren !!!!

  • Angelique Damen

    Ambassadeurs Brandveilig Leven in Breda zijn inwoners van de stad die zich vrijwillig inzetten voor de andere inwoners van de stad. Zij voeren gratis een huisbezoek uit en geven de bewoners persoonlijk tips en adviezen over de brandveiligheid van de specifieke woonsituatie. Alle ambassadeurs beschikken over de juiste kennis en kunde van brandveilig leven in de woning en maken de bewoners bewust van de gevaren.
    Zo maken inwoners van de stad elkaar bewust en geven ze de juiste informatie door. Ze helpen bewoners met de keuze van type en plaatsbepaling van een melder, geven tips over veilig blussen van een beginnende brand en maken desgewenst een vluchtplan die past bij de woonsituatie.
    Ambassadeurs Brandveilig Leven zijn een partner van de gemeente en de Brandweer Midden- en West- Brabant.
    Dit concept zet zichzelf steeds beter op de kaart en de aanvragen voor een huisbezoek of presentatie voor het woongebouw stromen binnen.

    Zo maken we Breda steeds een stukje veiliger.

  • S

    Nu met al die warmtepompen zou dat uiteindelijk wel minder moeten worden.
    Wij hebben alleen nog gas voor douchen, en ik twijfel om nog een melder te nemen.

    Mocht het gebeuren dan is het natuurlijk levensgevaarlijk daar zijn wij van bewust.

    Ik vind het enger dat al die elektronische apparaten in standby aan blijven, hier gaat snachts gewoon de stekker eruit, ook telefoon opladen gebeurt niet.

    En dan nog een keuze tussen co2 melder en maar hopen dat hij zijn werk doet.
    https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2017/05/31/nvwa-helft-onderzochte-koolmonoxide-melders-onveilig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie