Ga naar hoofdinhoud

,

Eén op de drie huizen is gezondheidsrisico

Meer dan één op de drie mensen in Europa wordt blootgesteld aan gezondheidsrisico’s door de slechte staat van hun huis. Dat blijkt uit de Healthy Homes Barometer 2022. Het rapport zegt niets over specifieke Nederlandse cijfers.

In Europa heeft 15 procent last van vocht en schimmel. Dit komt door lekkende daken, vochtige muren, vloeren of fundering of door rot in kozijnen en de vloer. Dit kan leiden tot astma en ademhalingsproblemen.

Lage temperaturen

11 procent van de mensen met een laag inkomen geven aan dat ze niet in staat zijn om huis voldoende warm te houden. Dit komt door gebrekkige isolatie. Lage temperaturen kunnen naast comfortverlies zorgen voor grote kans op hart- en vaatziekten en ademhalingsaandoeningen.

Geluidsoverlast

Meer dan een kwart van de mensen (27 procent) wordt blootgesteld aan lawaai van buren of de straat. Ook dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen, waaronder maag- en darmklachten en slaapproblemen.

Gebrek aan daglicht

Een kleine groep (3 procent) geeft aan dat ze hun huis te donker vinden. Ook dit kan leiden tot slaapproblemen, evenals depressie.

Wat te doen

Door de coronacrisis bleven mensen veel meer in hun huis dan voorgaande jaren. Niet alleen om te wonen, maar ook om te werken en te leren. Voor mensen met een slecht binnenklimaat is de gezondheidssituatie vaak verslechterd.

Om het verspreiden van virussen te beperken blijft natuurlijke ventilatie een eenvoudige en goedkope manier. Dit kan door gewoon een raampje te openen. Ventilatie verdrijft de eventueel aanwezige ziekteverwekkers in de lucht en het verfrist.

Naast natuurlijke ventilatie door het openzetten van ramen zijn mechanische ventilatiesystemen, WTW installaties en airconditioningunits, ook effectief in het creëren van een constante hygiënische luchtkwaliteit. Hierbij moet recirculatie worden voorkomen.

Over de Healthy Homes Barometer

Sinds 2015 werkt de Healthy Homes Barometer samen met gerennomeerde onderzoekspartners om de staat van de Europese woningvoorraad te onderzoeken. Dit jaar zet het de gebouwen waarin we wonen en werken in de schijnwerpers en onthult het een dringende behoefte aan renovatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie