Ga naar hoofdinhoud

Aantal nieuwbouwwoningen daalt

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen daalt in 2020 en 2021 naar respectievelijk 63.000 en 62.000 woningen. Dat verwacht BouwKennis in de meest recente Corona Update, waarin de gevolgen van de coronapandemie op de Nederlandse bouwsector centraal staan.

Guido van Beek, marktanalist bij BouwKennis: “De coronarecessie is vooral ingegeven door aanbodbeperkingen tijdens de lockdown. Hoewel de negatiefste scenario’s nog altijd niet uit te sluiten zijn, gaat BouwKennis er vanuit dat de Nederlandse economie na een paar rampmaanden zich weer langzaam maar gestaag kan herpakken.”

Daarnaast speelt mee dat de overheid de bouw draaiende probeert te houden. Van Beek: “Dankzij het ‘Noodpakket banen en economie’, dat is verlengd tot augustus 2020, steunt de overheid veel bedrijven bij het overbruggen van de crisis. Ook trekt het kabinet als extra stimulans 200 miljoen euro uit voor woningbouw en zijn er diverse Woondeals gesloten. Bovendien zorgt de krapte ervoor dat de woningmarkt wel wat vraaguitval kan hebben. In 2022 kan de woningbouw na twee slechte jaren daarom de draad weer oppakken. In onze ramingen gaan wij uit van een stijging tot wel 71.000 woningen.”

Veerkrachtig herstel

Terwijl consumenten- en producentenvertrouwen in april en mei sneller dalen dan ooit tevoren, is dat in de bouwsector nog niet te merken. “De meest recente cijfers over de woningmarkt tonen vooralsnog geen doemscenario”, aldus Van Beek. “De bestaande woningmarkt lijkt zich te herpakken in april en mei, na een initieel schokeffect van de lockdown. Het aantal bezichtigingen nam weer toe, de prijzen stegen verder en er werd weer net zo veel overboden als voor corona. Daarnaast daalt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen vooralsnog niet en laat de vergunningverlening in maart zelfs een voorzichtige groei zien voor het eerst in meer dan een jaar tijd. Een kanttekening daarbij is dat deze statistieken nog maar een beperkt corona-effect bevatten.”

Corona-effect pas in 2021 zichtbaar

Door het laat-cyclisch karakter van de bouwsector zal ook 2021 een slecht jaar worden voor de woningbouw: “Het effect van de coronacrisis wordt pas later zichtbaar, doordat de woningbouw momenteel nog kan teren op lopende projecten”, aldus Van Beek. “Toch verwachten we dit jaar nog een harde krimp, die vooral het gevolg is van een daling in de vergunningverlening in 2019 als gevolg van de stikstofcrisis. De matige woningbouw in 2021 zal wel grotendeels te wijten zijn aan de coronacrisis. Als de economie zich weer herpakt, kunnen we vanaf 2022 weer volop gaan bouwen. Er is immers een zeer grote behoefte aan nieuwe woningen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie