De steun voor het aardgasvrij maken van woningen verschilt sterk tussen bevolkingsgroepen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie naar het draagvlak. Het planbureau hoopt dat die ongelijkheid niet verder groeit.
Het kabinet heeft de ambitie om alle woningen in Nederland in 2050 van het aardgas af te hebben. Dit betekent dat ruim 7 miljoen huishoudens in 30 jaar over moeten stappen naar elektrische verwarmingstechnieken (warmtepompen), warmtenetten of duurzame gassoorten. Gemeenten moeten plannen maken voor aardgasvrije wijken. Op dit moment lopen de eerste proeftuinprojecten met bestaande wijken die van het aardgas af gaan.
De studie is te downloaden onderaan dit artikel.
Helft sceptisch over transitie
76 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt het in enige mate belangrijk om over te stappen op groene energiebronnen om zo klimaatverandering tegen te gaan. Daarentegen steunen minder mensen (49 procent) de overgang naar een woning zonder aardgas. 27 procent is zelfs tegenstander van het huidige kabinetsbeleid.
Hoe armer, hoe conservatiever
De steun voor het aardgasvrij maken van de woningvoorraad komt vooral uit de hoek van hoger opgeleiden en mensen die makkelijker kunnen rondkomen. Zij lopen volgens het planbureau vaak voorop in het overwegen van alternatieven voor hun huis, zoals een warmtepomp. Ook blijken jongeren positiever dan 45-plussers. Ook staan jongvolwassenen positiever tegenover een aardgasvrije woning dan 45-plussers. Ouderen en alleenstaanden zijn sceptischer.
Groeiende ongelijkheid
Ouderen en alleenstaanden zijn veel minder geneigd om over te stappen op aardgasvrije alternatieven. Uit het onderzoek blijkt dat zij het lastig vinden om te bepalen wat een goed alternatief is voor hun woning. Ook voor lageropgeleiden is dat een barrière. Bovendien geeft die groep aan minder bereid te zijn zelf iets tegen klimaatverandering te doen.
Informatie ontbreekt
Naast het financiële en politiek gekleurde factoren, blijkt ook de impact op het eigen gedrag en de informatievoorziening een belangrijke reden voor behoudende steun, schrijft het planbureau in de studie. Ongeveer 46 procent van eigenaren van een cv-ketel overweegt best wel een aardgasvrij initiatief maar is nog niet overtuigd van de manier waarop. Dat komt volgens het planbureau doordat de technische alternatieven voor hen niet overtuigend zijn, omdat de kennis ontbreekt of omdat zij afwachten tot de overheid de volgende stap zet. De groep koplopers in de energietransitie, is met 6 procent klein, zo geeft het SCP aan. “Niet iedereen wil en kan op dezelfde manier mee in deze transitie”, schrijft het SCP in het onderzoeksrapport. “Het is van belang dat hier in beleid tijdig aandacht voor is en dit niet leidt tot een groeiende ongelijkheid tussen groepen.” Enkel aandacht voor de koplopers zorgt volgens het SCP voor een onwenselijke tweedeling, die het ‘mattheuseffect’ wordt genoemd. Degene die nu minder goed af zijn, gaan er in de toekomst nog verder op achteruit doordat bijvoorbeeld energielasten voor gas toenemen. De voorlopers gaan er juist verder op vooruit.
Minder aandacht voor koplopers
Volgens het SCP moet de overheid snel met goede informatie komen over woningverduurzaming, inclusief de kosten en baten en de voor- en nadelen van verschillende maatregelen die mensen kunnen nemen om hun woning (op termijn) aardgasvrij te maken. De kleine voorhoede is minder afhankelijk van de overheid, maar krijgen wel de aandacht. Dit terwijl juist de twijfelaars gefaciliteerd willen worden. Ook oppert het SCP om bijvoorbeeld bij ouderen meer focus te leggen op levensloopbestendigheid dan op aardgasloos.
kan me voorstellen dat mensen liefst gas hebben
als je je in warmtepompen gaat verdiepen dan pas je wel op!!
nu is het warm en is de warmtepomp verandert in een airco
en de hele dag hoor je het zelfde deuntje roenke toeng enz.enz.
geef mij maar gas
De energie transitie lobby is immuun voor feiten. Het hele aardgasvrij maken is uiterst milieu onvriendelijk. Het hockeystick model van het IPCC is inmiddels overtuigend bewezen onjuist te zijn.
Op het ogenblik kost 1 m3 aardgas 2 à 3 cent voor de inkoper.
De consument betaalt dankzij de belastingen 70 cent per m3. Ieman dmoet flink verdienen.
Die ‘iemand’ is de overheid.
Vergeet de netbeheerders niet. Alliander is de duurste in Nederland. Luxe kantoren, auto’s op stroom. Geld kan niet op. Stroom van hout is een ramp. COPD zal wel toenemen. Kosten 15 miljard subsidie.
Waarom hoor je nauwelijks iets over waterstof? De bestaande gasleidingen kunnen hier simpel voor gebruikt worden. Maar ik denk dat de lobby voor electrisch rijden te machtig is. In Duitsland zie je steeds meer waterstoftankplaatsen. Dit loopt hier dus helemaal fout.
Wij hebben een zeer actieve warmtepomp lobby in Nederland. Het is een bestaande techniek die zo toegepast kan worden. Daar zijn beleidmakers blijkbaar gevoelig voor. De problemen met deze techniek worden niet onderkend. Er is nu zelfs een wetswijziging die regelt dat je met een warmtepomp meer geluid mag produceren. Terwijl geluidsoverlast, en met name de monotone brom van een warmtepomp, het welzijn van veel mensen aantast.
Waterstof wordt als ‘eng’ gezien. Laat daar eens echte, goede en onafhankelijke voorlichting over komen.
WATERSTOF is zeer goed en betaalbaar vervanger voor het huidige gas en gasdistributiesysteem
Wil West Nederland niet . . . dan gaan we voor NOORD NEDERLAND met de waterstof fabriek in Delfzijl.
Prima regiobeleid!!!
Het kopje “Hoe armer, hoe conservatiever” biedt een onthutsend inkijkje in de griezelige tunnelvisie die helaas het gros van de klimaatakkoord-adepten kenmerkt. Het suggereert namelijk dat die arme sloebers niet willen verduurzamen.
Maar hoe zit het ook alweer? Bij het maken van keuzes moet men zich altijd afvragen: “Kan ik het?” en zo ja “Wil ik het?”.
Als ik het wel wil maar niet kan, bijvoorbeeld omdat ik net genoeg geld heb voor mijn eerste levensbehoeften, dan houdt het dus gewoon op.
Mijn voorstel is daarom: Laat de mensen die zitten na te denken hoe zij zich verder kunnen ontplooien en profileren, zelf opdraaien voor de kosten van hun topic (wel alleen in hun eigen resorts graag) en laat het arme, ploeterende voetvolk met rust.
Die mensen hebben namelijk iets anders aan hun hoofd. Zeker nu..