In Amsterdam moeten hulpdiensten het vaakst uitrukken vanwege koolmonoxidemeldingen. De gemeente gaat een campagne voeren.
Dit blijkt uit een analyse van het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Het programma analyseerde alle 2421 koolmonoxidemeldingen tussen 2012 tot 2014, op basis van de inventarisaties van Kiwa. Hieruit blijkt dat brandweer en ambulance verreweg het vaakst in actie komen in de Randstad. Amsterdam is koploper met 720 meldingen. In Utrecht werden hulpdiensten 149 keer en in Rotterdam 131 keer opgeroepen.
Uw gemeente?
Klik hier voor een kaart van Nederland met meldingen per gemeente tussen 2012-2014.
‘Zorgwekkend’
De gemeente Amsterdam, de Brandweer en de GGD starten een gezamenlijke voorlichtingscampagne voor het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) vindt het aantal doden en gewonden in Amsterdam door een koolmonoxidevergiftiging zorgwekkend. “Veel mensen onderschatten het belang van jaarlijks onderhoud van hun gaskachels, geisers of cv-ketels, zij schaffen geen koolmonoxidemelder aan en/of ventileren onvoldoende. Deze mensen willen we bewust maken van het gevaar van koolmonoxidevergiftiging en hen informeren over de te nemen veiligheidsmaatregelen”. Naast het geven van voorlichting maakt de gemeente ook afspraken met woningcorporaties over het vervangen van open geisers in corporatiewoningen. De komende week verstuurt de gemeente Amsterdam voorlichtingsmateriaal, posters en folders, naar huisartsen, apotheken, scholen, bouwmarkten, bibliotheken en instanties in de oude wijken van Amsterdam. Daarnaast worden onder andere magazines, buurtkranten, websites en sociale media van de gemeente, Brandweer, GGD en andere partners ingezet en draaien er spotjes op AT5.
Pleidooi keuring
Het programma Dit is de dag besteedde deze week aandacht aan het aantal incidenten rond koolmonoxide. Diverse publieksmedia pakken groot uit met het koolmonoxidegevaar rond de gasinstallatie, waarbij onder meer de in de installatiebranche bekende pleidooien voor verplichte keuring van de cv-installatie voor het voetlicht komen. Brancheorganisatie Uneto-VNI, opiniemakers en de brandweer pleiten hier al jaren voor. Vorige week werd bekend dat Utrecht een proef wil gaan starten met een apk voor gasinstallaties, zij het op vrijwillige basis.
Overzicht
Klik hier voor een overzicht van artikelen over koolmonoxide-incidenten op onze site.
Rampzalige rookgasafvoeren
Hier een fotoalbum met verkeerd uitgevoerde rookgasafvoeren.
Natuurlijk gaat het verhoudingsgewijs zelden mis. Er zijn vele goede installateurs. Maar aan het onderhoud schort veel. Zo is voor de klant geheel niet duidelijk wat de onderhouscriteria zijn bij ketelonderhoud. Zo heb ik al jaren een CV-ketel met onderhouds-contract maar is nog nooit meer gemeten dan de branderdruk bij de ketel. Onderhoud werd en wordt niet door de minste uitgevoerd !! Voorheen Gevas en Tempus. Nu door Eneco installatiebedrijven. Dus nu dan maar wettelijk regelen waarbij klant eenduidige info krijgt dmv. checklist en meetrapport met printstrook van de meting.
Reactie op Dhr Pieters,
onderhoudscriteria is te vinden in de handleiding van uw toestel, bedrijven als Feenstra, Eneco, Gevas en Tempus zijn grote jongens met vooral VEEL adressen, sprak eens een monteur van Feenstra, deze mannen krijgen gewoon 12 adressen mee op een dag voor onderhoud, dit voor €11,00/mnd via de energienota te voldoen en slechts eens in de 18 mnd ” onderhoud ” uitvoeren. Dat kan niet goed gaan. Reken maar uit wat die mannen verdienen. De ketel wordt geplaats voor een putprijs en de winst volgt via onderhoud….nou ja onderhoud.
Ik reken €95,00 inclusief btw en complete meting van een toestel en ben al gauw tussen de 45 en 60 minuten bezig met een beurtje, kom dus ook niet verder dan 7 adressen per dag. Onderdelen komen hier nog bij maar wordt dan ook wel jaarlijks alles ( gehele installatie ) ff nagekeken op lekkages en juiste werking.
Beter een kleine serieuze installateur dan een grote voor half werk!