In Apeldoorn is het eerste appartementsgebouw met een eigen stroomvoorziening gerealiseerd. De opslag van energie stabiliseert het stroomnet, in plaats van dat het piekbelasting veroorzaakt. De appartementen van AE Duurzaam gebruiken de energie daar waar het opgewekt is. De eigenaren hebben geen subsidie nodig voor de installatie en hoeven geen investering te doen.
Accu’s
“Het overschot aan stroom dat wordt opgewekt, wordt opgeslagen in accu’s, nog voor het wordt omgevormd”, zegt René Ter Veer van AE Duurzaam. “Zo heb je ook weinig energieverlies. Deze accu’s dienen als noodstroom, wanneer de pv-panelen niet voldoen aan de energievraag van de woning. Bijvoorbeeld ’s nachts. Als een accu helemaal opgeladen is, wordt er eerst gekeken of de overgebleven energie naar één van de andere woningen kan, zodat de stroom binnen het eigen energiecircuit blijft. Pas wanneer aan alle energievraag is voldaan, alle accu’s opgeladen zijn en alle boilers zijn opgewarmd, gaat de overgebleven energie naar het net.” De eigenaren blijven dus wel aangesloten op het net, maar gebruiken het alleen wanneer alle andere opties bekeken zijn.
“Maar met het stroomnet wordt wel zo efficiënt mogelijk omgegaan”, zegt Ter Veer. “Wanneer in de wintermaanden de pv-panelen niet zoveel stroom opleveren, kunnen de eigenaren hun accu’s ’s nachts opladen met stroom van het net. Dat is goedkoper dan het gebruik van dagstroom van het net. Het gaat om relatieve kleine bedragen, maar over de gehele looptijd levert dit toch een behoorlijke besparing op.”
Onderhoud
De eigenaren betalen over een periode van twintig jaar een bedrag aan AE Duurzaam, die daarvoor het gehele concept levert. Van het nieuwe dak en de aanleg van de zonnepanelen tot het schoonmaken en onderhouden ervan. Vanaf dag één zijn de kopers van het appartement ook eigenaar van het dak en de pv-panelen. Na die periode van twintig jaar betalen ze niet meer aan AE Duurzaam en loopt hun voordeel alleen maar op.
In Apeldoorn werden in totaal 192 appartementen, verdeeld over zes gebouwen, voorzien van een nieuw dak en zonnepanelen die in totaal 100.000 wp per pand opbrengen. Met de installatie ging het energielabel van de woningen twee niveaus omhoog.
Noodstroom
De zonnepanelen worden optimaal gebruikt dankzij de toepassing van een offgrid omvormer. Bovendien heeft ieder appartement een eigen aansluiting op het net. Door de eigen opslag zijn zij daarom altijd voorzien van noodstroom.
De zonnepanelen en de energievoorziening van de woningen worden gemonitord door AE Duurzaam en wordt inclusief een nieuwe dakbedekking en isolatie opgeleverd. De oplossing van AE Duurzaam is inclusief twintig jaar onderhoud, zodat men ook bij wisselende eigenaren ervan zeker is dat de installatie onderhouden blijft. Bij alle onderdelen van de installatie en het dak is gekeken naar een minimale levensduur van veertig jaar en een minimale belasting van het milieu bij einde levensduur. De meeste componenten zijn daarom minimaal 90 procent recyclebaar.
Dat is waar we maar toe moeten mooi concept maar voor een enkele particulier moeilijk te verwezenlijken denk ik ,ik moedig het aan, ga dit jaar gasloos dus ik probeer een voortrekker in deze te zijn ,alleen Gemeente,s zouden mensen moeten steunen de energie transitie te kunnen aangaan door voldoende licht door te kunnen geven en hoge bomen alleen in parken toe te staan en lage bloesemende bomen aan te planten ,wordt het alleen maar leuker en mooier Gemeente Haarlemmermeer is er zo een en de woningbouw vereniging ,ze weten niet eens waar je woont en hoe de omgeving eruit ziet ivm lichtinval (SCHADUW/BOMEN) Gr van een energie opwekker