Panasonic heeft haar Aquarea vernieuwd. De Japanners maken bij lucht/water-toestel Aquarea High Performance J-Generatie Bi-bloc niet langer gebruik van het vervuilende koudemiddel R410a. De 3-9 kW-versie van deze warmtepomp maakt gebruik van het milieuvriendelijkere R32 en zijn stiller uitgevoerd.
Ook andere warmtepompmerken uit het verre Oosten, waaronder Samsung, LG en Daikin, stappen over naar R32. De hogere vermogens in het Aquarea-assortiment (9-19 kW) zijn nog niet in R32 beschikbaar. Hier zit nog gewoon R410a in.
Verwarmen en koelen
De lucht-water warmtepomp past zijn werking automatisch aan op de daadwerkelijke vraag van gebruikers en de actuele buitentemperatuur. Dit helpt de efficiëntie van de unit te vergroten en het energieverbruik te minimaliseren. De Inverter-compressor kan volgens Panasonic woningen bij temperaturen tot -20°C effectief en efficiënt verwarmen. Het toestel kan ook koelen in de zomer.
Buitenunit stiller én nachtmodus
De buitenunit is, zoals bij bijna alle nieuwe warmtepompen, ook een stukje stiller geworden. De nieuwe versie is voorzien van een stille modus die in de 3 kW-versie 55 dB produceert (bij 7 ˚C buiten, aanvoertemperatuur 55 ˚C), 5 dB minder dan de vollast bij verwarming, en voor de Japanse fabrikant een verbetering ten opzichte van de voorgangers. In Nederland mogen de buitenunits van lucht/water-toestellen straks nog maar 40 dB produceren op de erfgrens.
Print communiceert met pv-panelen
Deze nieuwe versie kan worden gesynchroniseerd met zonnepanelen door middel van het toegevoegde printplaat. De interface zorgt ervoor dat de vraag van de warmtepomp, bijvoorbeeld de tapwaterbereiding, kan worden afgestemd op de opwek van de zonnepanelen. In de techniek zit een algoritme die het te verwachten comfortniveau, de opwek en de gevraagde energie met elkaar in balans kan brengen.
Tapwater
Voor tapwater heeft Panasonic eigen voorraadvaten met inhoud die varieert tussen de 150 en 380 liter. De boiler zijn voorzien van isolatie. De Aquarea J-Generatie is compatibel met de Aquarea Smart Cloud. Deze clouddienst maakt het mogelijk de warmtepompen op afstand aan te sturen en te beheren. De app geeft toegang tot alle functies voor verwarming en de productie van warm water. Zo is het onder meer mogelijk het energieverbruik van de warmtepomp op afstand te monitoren en de temperatuur aan te passen. Daarnaast is de Aquarea J-Generatie ook aan te sluiten op de Service Cloud. De Service Cloud maakt het mogelijk om de warmtepomp op afstand te beheren: installateurs kunnen dan storingsmeldingen ontvangen.
Wat zijn de warmtepomptrends?
Op de VSK spraken we met de voorzitter van vereniging Warmtepompen. Dit interview kunt u hieronder bekijken.
55 dB is altijd nog veel te veel, gelijk aan een vertrekkend vliegtuig te horen op een hoogte van 1000m. Norm is max 48 dB. Iedere 3dB betekent een verdubbeling van het geluid.
De in het artikel gelinkte documentatie vermeldt dat het geluids*vermogen* 55 dB bedraagt. Dat is iets anders dan de geluidsdruk die afhankelijk is van de afstand tussen geluidsbron en meting.
Meer achtergrond: https://www.vakbladwarmtepompen.nl/bronnen/artikel/2018/08/geluid-warmtepompen-de-termen-op-een-rij-1013515?_ga=2.96414620.1884419333.1582969680-709070492.1576265763