Brink en HomEvap hebben op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een veiligheidswaarschuwing uit moeten doen op de luchtbevochtiger die beide bedrijven op de markt brengen. De bevochtigers die de afgelopen 5 jaar zijn verkocht, worden opgespoord.
De EVAP, of HomEvap, dat ervoor zorgt dat er vocht wordt toegevoegd aan inkomende gebalanceerde ventilatielucht, kan een gebruiker een stroomstoot geven wanneer deze zelf een cassette in het apparaat gaat vervangen. De fabrikant raadt eigenaren van de bevochtiger om niet zelf aan het onderdeel te gaan sleutelen, de kap op het onderdeel te houden en zich te melden bij de fabrikant.
Wanneer het onderdeel niet wordt geopend, en interne delen niet worden aangeraakt, is er volgens de fabrikant namelijk geen enkel risico. Dan blijft de zogeheten adiabatische bevochtiger ook gewoon zijn werk doen. De stroomstoot kan enkel ontstaan wanneer de voorverwarmer in het apparaat wordt aangeraakt, terwijl de bevochtiger nog op de netstroom is aangesloten. Als de HomEvap niet spanningsloos is gemaakt, kan de persoon ook bij het forceren van de deksel aan de onderzijde in contact komen met 230v.
Optie bij balansventilatie
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/12/evap-brink.jpg)
De HomEvap-bevochtiger is een onderdeel dat als optie wordt verkocht in balansventilatiesystemen met warmteterugwinning van Brink. Daarnaast wordt het onderdeel ook onder eigen merknaam los verkocht, om in bestaande ventilatiekanalen vocht toe te voegen.
Alle apparaten opsporen
Het is (nog) niet bekend hoeveel van deze onderdelen er in Nederland op de markt zijn. Brink en HomeEvap roepen beide op hun websites eigenaren op zich te melden. Komende maand gaan de bedrijven alle eigenaren benaderen met nadere informatie. Het gaat om onderdelen die verkocht zijn tussen november 2016 en december 2020.
Hier de waarschuwing van HomEvap
Hier de waarschuwing van Brink
Waar is het voor?
Standaard balansventilatietoestellen onttrekken vocht aan het binnenklimaat. Dat kun je voorkomen door een enthalpiewisselaar toe te passen, maar ook een bevochtiger is een optie. De bevochtiger wordt aan de waterleiding gekoppeld en geplaatst in de luchttoevoer van het ventilatiesysteem, achter de warmtewisselaar. De droge lucht stroomt in de bevochtiger door een waterabsorberend glasfibermatrix en neemt de waterdamp van het vochtige oppervlak op. Hierdoor daalt de temperatuur en begint de relatieve luchtvochtigheid binnen te verhogen. Vanaf dit moment vindt adiabatische bevochtiging plaats. Dit proces is zeer efficiënt en verbruikt de minste energie van alle luchtbevochtigers.
Ook private-label
Niet alleen Brink past de bevochtiger toe. Ook Vasco voert onder eigen merknaam de HomEvap-producten. De bevochtiger staat sinds dit najaar in de catalogus van de Belgische verwarmings- en ventilatiespecialist.