Bijna honderd installatiebedrijven die hebben geweigerd om te voldoen aan de eisen van de Gasketelwet zijn geroyeerd als lid van Techniek Nederland.
Dat maakte Remco van der Linden van directeur Techniek & Markt bij Techniek Nederland bekend bij het VSK Nieuwscafé. Hij werd daar geïnterviewd door Frans Reichardt.
Techniek Nederland heeft altijd gezegd dat voor installatiebedrijven die hun Gasketelwet-papieren niet halen, en ondertussen wel gasketels blijven monteren en onderhouden, geen plaats is binnen de brancheorganisatie. “En dan moet je dat wel waarmaken”, zegt Van der Linden, die zegt dat de installatiebedrijven altijd meerdere keren is gevraagd om zich aan de wet te houden voordat tot schorsing overgegaan werd. “Dit was vaak een moeilijk en pijnlijk proces, soms ook bij installateurs die nog maar een paar jaartjes hoefden tot aan hun pensioen.”
Kleine installateurs
Lang heeft Techniek Nederland geprobeerd een koepelorganisatie voor kleine installatiebedrijven op te zetten, waarbij onder licentie van een gecertificeerde koepel kon worden doorgewerkt. Van der Linden: “Vooral voor installateurs die de ene keer een badkamer maken, een andere keer onder de gootsteen een lekkage verhelpen en dan ook nog zo nu en dan een ketel plaatsen. Daarvoor is het huidige certificeringstraject te zwaar en te duur.”
Pogingen om zo’n koepel op te zetten werden onlangs officieel on hold gezet en Techniek Nederland beseft dat het onder de huidige regels geen optie is. “Maar er komt in september een evaluatie van de Gasketelwet”, zegt Van der Linden, “En dan willen daarin duidelijk maken dat de regels zo moeten worden aangepast dat koepelcertificering wél mogelijk is.”
Tuurlijk, ik denk eerder dat het andersom is
ik en mijn collega’s zijn gecertificeerd en hebben allemaal ons lidmaatschap opgezegd deze kosten gebruiken we voor de audit
Techniek Nederland heeft verder geen toegevoegde waarde
Mee eens
Het is enkel geldklopperij.
Ik blijf gewoon netjes ketels onderhouden en ophangen.
Ben nu al meerdere ketels tegen gekomen met zo’n mooie CO Stikker.
En dan zit de rookgasafvoer met parkers en bij andere de sifon niet goed terug geplaatst dus condens lekkage en rookgas lekkage.
Ze zijn drukker met hun computertje en alles invullen dan met het echte werk.
Gelukkig, er zijn nog installatiebedrijven die zich niet houden aan gasketelwet. Ga ik die lekker opzoeken.
Ik heb het ook opgezegd, Techniek Nederland is een verdienen model, als er een conflict is met een collega installateur omdat hij er een potje van maakt ,
doen ze geen uitspraak, omdat de ander hoge contributie betaald, dus steunen doen ze niet..
De 100 geroyeerde installatiebedrijven kunnen zie nu voor 100% focussen in het installeren van monoblokken
Jo, die hele co certificering is toch een wassen neus. Ik het hem dan wel. Echter die zogenaamde cursus stelt niks voor het leek de lagere school wel. Er worden hier weer heel wat mensen dik van, maar de kwaliteit wordt er echt niet beter van. Denken ze echt dat de rommel konten in eens een vakman zijn na die co cursus, dacht het.
Misschien moeten die 100 geroyeerde leden zelf een fijne en goede organisatie opzetten. Geen lidmaatschapsgeld innen maar kennis delen. Wat is eigenlijk de status van Techniek Nederland? Wie is de voorzitter?
Hier nog eens ook opgezegd techniek ned en install q. Ze zijn even vergeten wie hun dike Mercedes en vakanties betaald
Tijd voor een organisatie voor de echte installateurs! Een non profit organisatie. Eentje die beunhazen eruit kikt en niet likt omdat ze veel betalen!
Prutsers zullen er altijd blijven daar helpt geen wet tegen echte vakmensen zijn zeldzaam al dat papierwerk is een nutteloze bezig heid bedacht door mensen die niet weten hoe het werkt maar probeeren zo wat te verdienen geschreven door oud cv service monteur in ruste ga gewoon door broeders. De zo genaamde controle leurs weten het vaak zelf niet
Nederland is uitgegroeid tot een echte controle staat waarbij vele instanties een goed belegde boterham verdienen louter en alleen aan het controleren van door derden uitgevoerde werkzaamheden.
Als het op papier maar klopt en de certificaten in orde zijn is het goed. Dat het in de praktijk toch vaak anders is en de kleinere bedrijven op gigantische kosten worden gejaagd is slechts bijzaak waar snel aan voorbij wordt gegaan.
Alle rompslomp en papierwerk nodig om een onderhoudsbeurt aan de eisen te laten voldoen zijn met goed fatsoen niet terug te verdienen.
Het is dan ook niet voor niets dat menig particulier geen onderhoud meer uit laat voeren, het is als particulier verplicht om gebruik te maken van een gecertificeerd bedrijf maar het is niet verplicht om onderhoud uit te laten voeren en dat moet dan de veiligheid vergroten. Installaties die al jaren goed functioneren worden nu afgekeurd vanwege wat parkers in de RGA en het ontbreken van een beugel op een lengte van nog geen halve meter.
Deze “veiligheidswet” schiet op vele fronten compleet zijn doel voorbij waarbij het de installatiewereld, waar al een chronisch tekort aan vakkrachten is, onnodig moeilijk wordt gemaakt.
Gelukkig ben ik een jaar geleden gestopt met mijn installatiebedrijf en werk ik nu voor een aannemer op de nazorg afdeling.
Geen gedoe meer met de Co certificering die je door de keel wordt gedrukt.
Dat is het zelfde dat ik nooit geen lid ben geworden van techniek nederland want als je het over onnodige kosten heb dan is het wel de lid maatschap van techniek nederland een organisatie die vol van zichzelf is en het nijpend tekort aan installateur alleen maar groter maakt IPV verkleind.
(PS) wat er ook gebeurt ik ga niet weer aan het werk als Installateur want het vak wordt er niet leuker op