Itho Daalderop komt volgend jaar met een lucht/water-warmtepomp voor binnenopstelling met een vermogen van 4,5 kW. De fabrikant heeft nu al een versie van 2,5 kW. Het toestel komt in een hybride en all-electric variant op de markt.
Update van het eerdere bericht van 15 september 2021: De eerste glimp van het toestel zónder buitenunit was te zien op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg. Op de vakbeurs Energie was de omkasting te zien en is ook de naam onthuld: de Vincent, refererend naar Vincent van Gogh. Straks gaan meerdere Itho Daalderop-toestellen namen dragen van Hollandse meesters. Dit doet de fabrikant om de bekendheid onder consumenten te vergroten.
Komend voorjaar heeft het toestel haar soft-launch, wat betekent dat hij bij geselecteerde projecten wordt geplaatst en wordt gemonitord. Commerciële introductie staat nu gepland in het derde kwartaal van 2022.
Doorontwikkeling
De 4,5 kW versie is voorzien van verbeterde warmtepomptechniek ten opzichte van de 2,5 kW-versie, die al enige tijd op de markt is. Onder meer dankzij de doorontwikkelde compressor kan meer vermogen uit de buitenlucht gehaald worden.
Geen buitenunit
De warmtepompserie mikt op woningen die gebruik willen maken van warmtepomptechniek, maar waar geen plek is voor de buitenunit. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan woningen zonder tuin of dak waar de buitenunit kan staan of waar de geluidsproductie van het buitendeel een issue is. Het toestel is een zogeheten monoblock voor binnenopstelling: de installateur hoeft dus niet F-gassen gecertificeerd te zijn om het toestel aan te sluiten.
De buitenlucht wordt aangevoerd en afgevoerd met thermisch en dampdicht geisoleerde leidingen met een diameter van 250 mm. In totaal moet tussen de 800 en 1000 m3/u over de warmtepomp worden geblazen om het vermogen te leveren. Plaatsing op een plek met directe verbinding naar buiten is dus de meest ideaal. Hiervoor zijn speciale dakdoorvoeren.
Nieuwbouw-variant en hybride
De warmtepomp komt voor de nieuwbouw in een torenopstelling met ingebouwde tapwaterbuffer, en een 1,7 kW elektrisch element als backup. Interessanter nog is de hybride variant, waarbij de warmtepomp gekoppeld kan worden aan elke nieuwe of bestaande cv-ketel. Afhankelijk van de isolatiegraad kan nu zonder buitendeel een groter deel van de verwarmingsbehoefte van een woning voor rekening van de warmtepomp komen. In koude dagen en voor tapwaterbereiding springt de gasgestookte cv-ketel bij, hetzelfde als bij de hybrides mét buitenunit. Bij de 4,5 kW is het aandeel warmtepomp, en daarmee ook het duurzame deel van het energieverbruik, voor veel woningen stukken gunstiger.
Hybride groeimarkt
De hybride warmtepomp staat op het punt van doorbreken. De warmtepomp/cv-ketel combinatie wordt door de overheid en de branche gezien als een belangrijke troef om aardgas en CO2 te gaan besparen. Hybride warmtepompen worden gezien als een opstap naar volledig elektrische verwarming, maar kunnen ook de tussenstap vormen naar een groene energievoorziening middels biogas of waterstof.
In het septembernummer van vakblad Installatie de meest gestelde vragen over hybride. Hier te lezen.
Afvoer mv-box aanvullende warmtepompbron
De monoblock lucht/water-warmtepomp kan naast de buitenlucht ook gebruik maken van afgevoerde ventilatielucht. In deze variant gaat de lucht die door de vaak aanwezige mechanische ventilatiebox wordt afgevoerd via een t-stuk over de warmtepomp, voordat het naar buiten wordt geleid. Deze combinatie verhoogt het rendement van de warmtepomp. Dit is overigens niet te verwarren met de ventilatielucht-warmtepompen die in de markt zijn, waar de afgezogen ventilatielucht uit de woning de primaire bron vormt van de warmtepomp.
Slapen wordt afgeschaft in Nederland,Windmolens,warmtepompen,zullen ons erbij helpen.Heb inmiddels 20 opstellingen rondom onze wonig.Gelukkig ben ik meer dn halfdoof maar o wee degene die zon raasdonder binnenplaatst.
Gewoon plaatsen, maar niet aansluiten of gebruiken.
Beste allemaal, als professioneel betrokken e bij significante verbeteringen in de markt (Remeha Gas210, Remeha Quinta’s, Avanta, & Inventum Ecolution Modulair, weet ik de voordelen van extreem stille producten. Echter het correct plaatsen, de loop van leidingen en kanalen en correct aansluiten/afstellen maakt veel verschil voor het dB Niveau binnen de woningen. Let hierop en volg de instructies van de fabrikant.
P.S. goed gezien M.Driessen
ik ben al verhuist voor zoo een pomp!
Mijn CV ketel was best goed hoorbaar vanuit mijn slaapkamer.
De warmtepomp (die buiten staat) heb ik binnen nog nooit gehoord.
Mijn nachtrust is er juist op vooruit gegaan.
mmm, mijn HR CV-ketel hoor je niet eens als je er naast staat. Ik zal toch eerst maar zelf luisteren bij andere gebruikers voor dat ik een warmtepomp aanschaf ; )
ja rick maar van je buurman misschien niet!
Ja. En die van de buren is erop achteruit gegaan, zeker.
Mijn Panasonic 9 kwh lucht water warmtepomp maakt buiten daar minder lawaai dan een afzuigkap in de laagste stand en daar hoor je niemand over. Allemaal vooringenomen standpunten zonder enige kennis van zaken hier.
Door welke partij is dit geleverd,aangebracht. Gezien wij dit ook graag willen
En wat denk je van al die motoren die zo,n herrie uitblazen.
Daar liggen de mensen niet wakker van
ja rick maar van je buurman misschien niet!
dus bij frans staan de motoren 24 uur per dag voor zijn deur te draaien
Mijn hybride warmtepomp doet het prima, maakt wel wat geluid, maar op die tijden zit er niemand buiten op het terras.
Geeft wel een besparing, gasverbruik voorheen, 1600 m3 nu 300 m3 gas.
Welke installateur heeft de zaak geplaatst??
Wat doet het met je verbruik van elektra
Beste allemaal, als professioneel betrokken e bij significante verbeteringen in de markt (Remeha Gas210, Remeha Quinta’s, Avanta, & Inventum Ecolution Modulair, weet ik de voordelen van extreem stille producten. Echter het correct plaatsen, de loop van leidingen en kanalen en correct aansluiten/afstellen maakt veel verschil voor het dB Niveau binnen de woningen. Let hierop en volg de instructies van de fabrikant.
P.S. goed gezien M.Driessen
ja en die warmtepompen maken ook laag frequent geluid en dat hoort niet ieder een
maar als je het wel hoort dan ben je de klos!! kijk maar bij de laagfrequent stichting
en tik de verhalen maar aan van mensen die lfg horen draamaas