Ga naar hoofdinhoud

Bouwregels borgen ventilatiekwaliteit onvoldoende

Het naleven van de huidige regelgeving voor woningventilatiesystemen zorgt in de praktijk vaak niet voor een goede luchtkwaliteit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

 

Grootschalig onderzoek

Het consortium Monicair, bestaande uit partijen uit de ventilatie-industrie, deed 12 maanden lang in ruim 60 woningen onderzoek naar de luchtkwaliteit en energieprestatie van woningventilatiesystemen. Belangrijkste conclusie is dat de huidige eisen en normen in de praktijk onvoldoende garantie bieden voor een goede luchtkwaliteit. Het is voor het eerst dat er zo grootschalig onderzoek is gedaan naar het presteren van woningventilatiesystemen.

 

Regels geen garantie

Bij het onderzoek werd specifiek gekeken naar de verschillen tussen ruimtes. De prestaties van ventilatiesystemen zijn ruim een jaar gemonitord op binnenluchtkwaliteit en energieprestatie. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat ventilatiesystemen die voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, lang niet altijd een garantie zijn voor een goede luchtkwaliteit. Dit komt mogelijk doordat de huidige regelgeving te veel is gebaseerd op energieprestaties en te weinig op luchtkwaliteit. Een andere uitkomst is dat de aanwezigheid van luchtlekken in een woning nauwelijks samenhangt met de luchtkwaliteit, hoewel dit vaak wel wordt aangenomen.

 

Ventilatiegedrag

Het onderzoek maakt ook het ventilatiegedrag van bewoners inzichtelijk. Zo blijkt dat bewoners niet of nauwelijks het ventilatiesysteem gebruiken om de ventilatie zelf te regelen en te verbeteren. Verder blijken bewoners niet in staat om adequaat te reageren op verhoogde CO2-concentraties, dus moeten ventilatiesystemen deze taak voor hen vervullen. De beste resultaten geven ventilatiesystemen met minimaal een mechanisch toe- of afvoercomponent in de ruimte. Hierbij is een automatische regeling gewenst.

 

Presentatie resultaten

De resultaten worden donderdag 12 februari gepresenteerd door Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs op de beurs Renovatie & Transformatie (hal 7; 12.15-12.45 uur). Bij het consortium Monicair zijn betrokken het Ministerie van Economische Zaken, TNO, de Technische Universiteit Delft, Nieman Raadgevende Adviseurs, VHK, Brink, ClimaRad, Honeywell, Itho Daalderop en Zehnder.

4 reacties op “Bouwregels borgen ventilatiekwaliteit onvoldoende

  • Wilbert Smits van Oyen

    Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit in ruimten waar mensen verblijven. Een CO2 indicator stelt je in staat om tijdig maatregelen te nemen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. (www.co2indicator.nl)

  • Freek

    Dit is een onderzoek waar weinig geloof aan moet worden gehecht. De studie werd uitgevoerd in opdracht van het “Consortium Monicair”. Als je de website erop naleest zijn dit de grote WTW-fabrikanten die met een stuk overheidssubsidie een geheel eigen studie hebben opgestart. De resultaten zullen navenant zijn. Wees dus niet verbaasd als WTW plotseling als het allerbeste systeem uit de bus komt…

  • Aad Geers

    Wat een vooringenomenheid en minachting Freek. Wacht eerst op het rapport en oordeel dan.

  • @freek

    niets is minder waar freek. De fabrikanten en onafh adviseurs komen zelf tot de conclusie dat het beter moet, vanuit eisen en regegeving. in sommige gevallen is mechanisch zelfs beter dan balans, zei Nieman op de beurs. Dus oordeel eens niet zo snel zonder echte kennis van zaken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie