TNO, het NIPV, en NEN hebben voor het eerst in kaart gebracht bij hoeveel gebouwbranden er tussen 2022 en 2023 een zonne-energiesysteem betrokken was. Uit de analyse blijkt dat van de 10.000 gebouwbranden slechts 152 (minder dan 2%) plaatsvonden in gebouwen met zonnepanelen. De analyse is een belangrijke eerste stap in het verkrijgen van inzicht in de risico’s die deze systemen kunnen opleveren.
Van de 152 geregistreerde branden kon bij 70 gevallen dieper onderzoek worden gedaan, mede dankzij hulp van de Teams Brandonderzoek van de veiligheidsregio’s. In 30 gevallen werd vastgesteld dat de brand daadwerkelijk ontstond in het zonne-energiesysteem. Bij 29 andere branden was het systeem niet de oorzaak, en in 11 gevallen bleef de oorzaak onbekend.
Tot 2023 werden incidenten waarbij zonnepanelen betrokken zijn niet systematisch geregistreerd. Deze studie vormt dan ook een eerste basis om meer inzicht in gebouwbranden met zonne-energiesystemen te verkrijgen en een testmethode te ontwikkelen voor de impact van deze systemen op daken.
Toename bezorgdheid brandveiligheid
Met de groei van zonne-energie-installaties op gebouwen neemt ook de bezorgdheid over de brandveiligheid toe. Vooral de eerste generatie zonnepanelen, die nu aan het einde van hun levensduur komen, kunnen een risico vormen. Daarnaast heeft de snelle groei in de vraag naar zonne-energiesystemen geleid tot een toename van installatiebedrijven. Sommige bedrijven hanteren niet altijd de juiste normen, wat eveneens een risicofactor vormt.
Toekomstige monitoring essentieel
Het onderzoek is echter nog maar een begin. De organisaties pleiten voor meer financiële middelen en langdurige monitoring om de komende jaren een volledig beeld te krijgen van brandrisico’s. Om een robuuste kennisbasis op te bouwen, is het volgens de organisaties noodzakelijk om brandincidenten de komende vier jaar nauwkeurig te blijven monitoren.
In dit onderzoek, in opdracht van het Ministerie van Klimaat & Groene Groei (KGG), heeft het NIPV de landelijke database voor gebouwbranden opgezet en data verzameld. Verder droeg NEN bij, door het laten uitvoeren van verschillende brandproeven en ontwikkelen ze een Europese testmethode.
Het onderzoeksrapport is te downloaden via deze link.