Steeds meer brandweerkorpsen adviseren de droge blusleiding onder hoge druk. Hiermee verdwijnt de dikke klassieke droge blusleiding uit het straatbeeld.
Inmiddels zijn tientallen brandweerkorpsen al overgestapt op blussen onder hoge druk. Voor nieuwe hoogbouw of slecht bereikbare gebouwen betekent dit dat droge blusleidingen niet langer meer uitgevoerd dienen te worden met de klassieke lage druk drogeblusleiding van 88,9 mm, maar met een geperste hoge druk-variant van 22-35 mm. De brandweer, die voor de werkwijze haar wagens moet aanpassen, kan hierdoor sneller en effectiever het vuur bestrijden, zo zegt Bart Oegema, verantwoordelijk voor vergunning en advisering bij de brandweer Veiligheidsregio Utrecht, district Eemland, in een gesprek met vakblad Installatie en Sanitair. De brandweer ervaart dat de kwaliteit van veel droge blusleidingen dusdanig ondermaats is, dat ze uit praktisch oogpunt vaak niet eens gebruikt worden. Bovendien dient de brandweer altijd een zwaar aanvalskrat mee te nemen naar boven.
Beter installeren
Het nieuwe advies van de brandweer is een alternatief voor de voorgeschreven norm, en heeft veel gevolgen voor de installateur. Bijkomend voordeel van de nieuwe methodiek, geintroduceerd op de afgelopen VSK in Utrecht, is dat ontwerp en uitvoering van een geperste hoge druk droge blusleiding eenvoudiger is dan de stalen blusleidingen met draadfitting. Minder fysiek werk, betere integratie met het overige installatiewerk, en een betere controleerbare kwaliteit, stelt bouwplaatsmanager Peter van de Raaf van Heijmans Utiliteit, die het perssysteem momenteel groots toepast bij de nieuwbouw van ziekenhuis Meander in Amersfoort.
In de norm
Droge blusleidingen zijn bij Bouwbesluit verplicht voor hoogbouw en slecht bereikbare plaatsen waar de brandweer een zogeheten inzetdiepte van 60 meter heeft. Dit is vastgelegd in de NEN 1594. Fabrikant VSH, die het systeem met haar leidingsysteem XPress aanbiedt, en de brandweer, hebben een verzoek gedaan om het nieuwe systeem (klik hier voor een video) in de NEN-norm op te nemen.
Lees het volledige artikel in Installatie en Sanitair nummer 4. Klik hier voor een gratis proefnummer of een (proef)abonnement.