Het natuurlijke koudemiddel propaan (R290) krijgt een volledige range bij Nefit Bosch. De warmtepompfabrikant komt dit jaar met vijf vermogensklasses van 3,9 tot 11 kW. Er komen volledig elektrische als hybride varianten. Die laatste komen in het najaar 2023.
De Compress 5800i moet het nieuwe paradepaardje van Nefit Bosch worden. Het toestel is op de BouwBeurs in Utrecht voor het eerst te zien.
Propaan is populair
Nefit Bosch is de volgende fabrikant die haar geld zet op het natuurlijke koudemiddel propaan. R290 is populair onder warmtepompfabrikanten vanwege de goede prestaties, onder meer hoog temperatuurbereik, in combinatie met de lage milieubelasting. Onder meer Alpha-Innotec, Wolf, Vaillant, MetroTherm hebben propaan-monoblocks. Itho Daalderop heeft met de Vincent een propaan-toestel voor opstelling binnenshuis.
Lees hier een achtergrondartikel over deze trend, en de eigenschappen van propaan.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/01/bosch3-800x542.jpg)
De monoblock warmtepomp van Nefit Bosch kan zowel in een hybride vorm, dus samen met een HR-ketel, als all-electric (ready) worden ingezet. De warmtepomp kan verwarmen, koelen en tapwater bereiden. Bij een monoblock-systeem is in tegenstelling tot split alle warmtepomptechniek in het buitendeel verwerkt. Dit betekent dus dat er geen koudemiddel in de woning komt. De overdracht van buiten naar binnen vindt plaats met water.
Warmtepomp op het dak
Nefit Bosch heeft de techniek van deze 5800i al verwerkt in de rooftopvariant, die op de vorige VSK haar vuurdoop kreeg. Bij deze dakunit is het buitendeel verwerkt in een schoorsteenvorm, waardoor gevel en tuin gevrijwaard blijven van het buitendeel. Lees hier alles over deze opmerkelijke warmtepomp-variant.
De 5800i AW is weer een verbetering van de 7400i monoblock van het merk, die 3 jaar geleden als een 5 en 7 kW versie werd gepresteerd, toen de eerste in de strakke nieuwe huisstijl van Bosch. Deze warmtepomp werd door de Consumentenbond gelauwerd als stilste hybride warmtepomp; een titel die het buitendeel te danken had aan een verbeterde afstemming tussen ventilator en compressor in het toestel, en een zogeheten diffuser. Deze monoblock heeft R410a als koudemiddel. Dit koudemiddel verdwijnt op termijn uit de markt, omdat het een te grote milieubelasting heeft.
EnviLine-exit
Vorig jaar vernieuwde Nefit Bosch al het split-programma met de 3400i-serie. Al deze warmtepompen van Bosch vormen de opvolgers van het EnviLine-programma, dat daarmee van het toneel verdwijnt.
Veelbelovend !?
Wat gaat deze kosten
We hebben een zwembad van 60 kubekemeter hoeveel kw warmtepomp heb ik nodig ?
Het is zo op afstand moeilijk te zeggen wat de keuze moet zijn omdat de essentiele gebruikscijfers ontbreken. Hou ook rekening met het echte rendement (het Carnot rendement, dus niet de (S)COP). Dit is bepalend voor je stroom verbruik.
Mijn advies is dus om een bij een terzake deskundige installateur je licht op te steken.
17,5 kWh full inverter. Deze heeft voldoende capaciteit om een zwembad met 60m3 water van april t/m september voldoende op een aangename temperatuur te brengen en te houden. Ik heb zelf ook een pomp met deze capaciteit voor mijn zwembad met ca 60m3 water, reeds een volledig seizoen naar tevredenheid in gebruik.
17 kw is boldoende
leuk verzonnen
informeer eerst maar eens een propaantank kost per jaar aan huur
in eigendom kan ook.
maar dan heb je weer keuringsplicht
bovendien kan de prijs ook lekker hoog gemaakt worden.
en dan ben je weer terug bij af
Propaan is het koelmiddel. Er is geen ketel op propaan nodig, en dus ook geen propaantank.
Plaats dan geen reactie als je niet weet waar je het over hebt
Ik heb bewust een sterker WP van 17 jW genomen voor mijn 50 m3 buitenzwembad die ook voorzien is net ’n poolcover waar men alsnog kan zwemmen als het sneeuwt of ’n hevige regen bleef boven buien. Die is ook trouwens vrij geruisloos en als die ook kan diende voor de woning zou ik weer en zonder verder bedenkingen het 16 kW WP van Nefit Bosch meteen omruilen!!
Beste Ab,
Zwembadwarmtepompen zijn andere warmtepompen dan die voor huisverwarming. WP’en voor zwembaden zijn bedoeld om warmte op te wekken bij hogere buitentemperaturen dan die voor huis- en tapwaterverwarming. De fabrikanten geven daardoor ook hogere COP-waarden aan bij zwembadwp’en.
Om een zwembad van 60 m3 (heb ik zelf ook) tot ca. 25 – 26 C te verwarmen, heb je een full inverter warmtepomp met een vermogen van 17 a 18 kW nodig. Deze kosten ca. € 3500 – € 4000. Bij mij is het stroomverbruik van deze warmtepomp ca. 2.000 – 3.000 kW/jaar. Dit wek ik op met (extra) zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook een dynamisch energiecontract nemen, waardoor je op zonnige dagen hele lage stroomkosten hebt en misschien zelfs wel eens geld terug krijgt!
Je weet zelf hoe dat gaat de goed opgeleide installateur gaat naar een door de fabrikant geleide meeting/training, hoort de plus en minpunten aan krijgt een presentje en een certificaat en is ineens vakkundig. Ik houder liever van om zelf de beoordelingen en cijfers van verschillende fabrikanten te vergelijken.
Maken de units van een dergelijke buitenpost ook hoorbaar geluid en zo ja, hoe veel?
Lekker slim om.de buiten unit op het dak te plaatsen. Kun je later goed bij komen als er onderhoud gedaan moet worden of storingen verholpen. Misschien is het mooi voor het oog. Maar slecht voor de service. Zal een duur servi e beurtje worden. En hoe zit het met het geluid. In hoevere draagt het geluid door het dak. Kan me voorstellen dat dit niet geruisloos is. Vooral bij oude daken met hout constructie.
Er moet dan een speciale luik gemaak worden en het ziet er niet uit. je huis veranderen in een Tokkie schuur
Er moet dan een speciale luik gemaak worden en het ziet er niet uit. je huis veranderen in een Tokkie schuur
Hoi
Is er al iets om dit systeem op plat dak te plaatsen ?
En hoeveel stroom ben ik kwijt per jaar bij een vermogen van 7 kWh ?
Ik draai nu op gas afgelopen 3 jaar een gemiddelde van 500m3 per jaar
Ik ben deze berekening even kwijt
Bart
500 m3 gas is ongeveer gelijk aan 4500 kWh aan energie. Gedeeld door een COP van 3 zou dat 1500 kWh zijn. Maar is die ketel wel goed ingeregeld, zodat je ook die hoeveelheid verbruikte energie uit je vloerverwarming of convectoren krijgt? Anders kan het stroomverbruik namelijk best minder worden
500 m3 gas is ongeveer gelijk aan 4500 kWh aan energie. Gedeeld door een COP van 3 zou dat 1500 kWh zijn. Maar is die ketel wel goed ingeregeld, zodat je ook die hoeveelheid verbruikte energie uit je vloerverwarming of convectoren krijgt? Anders kan het stroomverbruik namelijk best minder worden
Pas wel op een hoop problemen metr290
En de compressor, aangezien de F gassen wc papiertje zwaar te wensen overlaat zie ik nog een boel ……….. 6 plankjes monteurs sneuvelen stek was niet goed genoeg voor de verdien model
2 iaar opleiding was niet goed genoeg 2 weken wel F. gas vot u gaat het zien