Ga naar hoofdinhoud

,

Front voor handhaven salderen pv

10-08-2015Visie+ Libra Energy zonnepanelen op daken in de Burgemeester van der Hoevenstraat in Tholenroy lazet

Zo’n 20 maatschappelijke organisaties vragen in een brief minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de populaire salderingsregeling voor zonne-energie te handhaven tot tenminste 2023. Het huidige kabinet lijkt van plan om de regeling al in 2020 om te vormen tot een subsidieregeling die soberder is. Hiermee breekt het kabinet met eerdere toezegging van minister Kamp, dat de verrekening van teruggeleverde zonnestroom nog tot 2023 plaats zou kunnen vinden.

Volgens onder meer Uneto-VNI, Natuur & Milieu, Aedes, Consumentenbond, Woonbond, VNG, meer dan honderd lokale energiecoöperaties en Bouwend Nederland brengt het kabinet met het terugschroeven van de toezegging de groei van zonne-energie én de energietransitie in gevaar.

Groeimarkt

Bijna een half miljoen gezinnen in Nederland wekken zelf duurzame energie op met behulp van zonnepanelen. Zo brengen zij hun energierekening omlaag en helpen zij samen om de hoeveelheid opgewekte zonne-energie te laten groeien met ruim 90% per jaar. Salderen betekent dat huishoudens de energie die hun zonnepanelen overdag opwekken, mogen wegstrepen tegen de energie die ze ’s avonds pas gebruiken.

Energierekening omlaag

Dankzij de huidige salderingsregeling is iedere kilowattuur zelfopgewekte energie bijna 20 cent per kilowattuur(kWh) waard. Zo is de investering in ongeveer acht jaar terug te verdienen. “Steeds meer burgers zien in dat een investering in zonnepanelen meer oplevert dan spaargeld op de bank”, stellen de briefschrijvers. De onzekerheid over de toekomst is volgens hen een rem op de voorgenomen investeringen.

Salderingsbelofte

Voormalig minister Kamp van Economische Zaken had toegezegd saldering tot 2023 in de huidige vorm te handhaven en pas daarna af te bouwen. Het nieuwe kabinet lijkt de regeling echter al in 2020 te willen beëindigen. “Alleen deze suggestie in het nieuwe regeerakkoord zorgt al voor stagnatie in de verkoop van zonnepanelen”, stelt Uneto-VNI. “Bij installatiebedrijven die zonnepanelen bij particulieren plaatsen, komt de klap hard aan.”

Wiebes heeft al eerder laten weten dat hij vaart wil zetten achter een nieuwe regeling, die wat hem betreft geen rem mag vormen op de investeringsbereidheid van particulieren en bedrijven. Wel wil hij de staatsteun voor de duurzame techniek niet afhankelijk laten zijn van de hoogte van de belastingen. De briefschrijvers willen snel duidelijkheid van de minister. “Zonne-energie moet je stimuleren, niet blokkeren”, stelt voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI. De installateurskoepel pleit ervoor om op termijn ook opslag en energiesturing subsidiabel te maken.

Lees hier de brief aan de minister.

10 reacties op “Front voor handhaven salderen pv

  • Andre

    De Salderingsregeling gaat Wiebes heel gauw om zeep helpen, waar hij heel goed in is. Deze minister heeft in het verleden ook de Oldtimerregeling om zeep geholpen. Wet DBA voor de zzp’ers heeft deze minster ook laten mislukken.

  • hans willemse

    weer een bewijs dat de overheid zéér onbetrouwbaar is en ook wel zal blijven als wij als kiezers daaraan niets doen.
    zo zijn er tal van zaken waar de overheid niet betrouwbaar blijkt te zijn, denk hierbij aan de voorgenomen afschaffing van wet Hille ( het niet opgeven bij de belasting aangifte van het woningforfait als de hypotheek (vervroegd) is afgelost !

  • Jan de Jong

    Ik ben eigenaar van een PV-installatie, maar ook belastingbetaler die vind dat publieke gelden voor CO2-emissiereductie zo efficiënt mogelijk benut moeten.
    PV is makkelijke maatregel, waarmee je inwoners vrij eenvoudig direct kunt betrekken bij het energievraagstuk en dat is ook wel belangrijk. Anderzijds is PV per ton CO2 emissiereductie een dure maatregel; met dezelfde besteding van publieke middelen zijn met andere projecten veel grotere CO2-emissiereducties te bereiken. Desondanks is PV voor eigenaren financieel een erg aantrekkelijke maatregel; probeer maar eens een aantrekkelijker besteding van je geld te vinden.
    Kortom: een versobering is maatschappelijk gezien niet meer dan terecht en gezien de hoge kosten van de energietransitie noodzakelijk. Versobering van de salderingsregeling is daarbij een eerste stap.

    Ik vraag me wel af hoe de overheid om zal gaan met mensen met een PV-installatie die weigeren een slimme meter te installeren. Met een ouwerwetse terugdraaiende meter saldeer je automatisch. Het zou te gek zijn als we dat zomaar laten gebeuren.

  • hans willemse

    Beste Jan de Jong, in principe heb je gelijk maar jij en ook velen die eerder een PV installatie hebben aangeschaft/ in hebben geïnvesteerd, hebben hun berekeningen m.b.t. de terugverdientijd en rendement calculatie wél gebaseerd op de door dhr. Kamp eeerder toegezegde periode tot 2023. Echter ook nu levert de overheid overduidelijk het bewijs dat zij bijzonder onbetrouwbaar zijn door deze termijn te verkorten tot 2020. Dat is wat stel met “de onbetrouwbaarheid” van de overheid !

  • Jan de Jong

    Nee hoor best Hans Willemse, de overheid heeft dit al jaren terug aangekondigd en terecht met verwijzing naar mijn eerdere argumentatie

  • hans willemse

    beste Jam de Jong, deze stelling heb ik uit het bovenstaande artikel:
    “Hiermee breekt het kabinet met eerdere toezegging van minister Kamp, dat de verrekening van teruggeleverde zonnestroom nog tot 2023 plaats zou kunnen vinden.”
    m.a.w. jouw mail had moeten richten aan de redactie van Installatie.nl
    Maar ik blijf bij mijn stelling dat de overheid de laatste tijd met regelmaat heeft aangetoond dat zij zéér onbetrouwbaar is, denk b.v. aan de afschaffing van de wet Hille.

  • Richard

    de Co2 reductie is een grote farce, wat kan Nederland het spelde knopje op de wereld doen om dit naar beneden bij te stellen?
    Wordt toch wakker allen, het gaat erom dat Europa niet afhankelijk wil zijn van Russisch gas
    Het is gewoon verder ook een geld kwestie, mensen worden bang gemaakt en moeten hun eigen energievoorzieningen gaan treffen, wat als iedereen ineens PV heeft?
    Dit kan het electra net helemaal niet aan

  • Andre

    Als iedereen PV heeft, dan komt de overheid met zonnebelasting. Dan wordt je aangeslagen voor de aantal m2 PV panelen.

  • Marcel

    Echt niet te geloven eigenlijk. Komen ze eerst met grote beloftes over vooruitgang en aandacht voor een duurzame toekomst en het eerste wat Wiebes doet is diegenen die hebben geïnvesteerd in PV straffen voor hun duurzame investering.
    Wiebes zou juist het investeren in PV moeten aanmoedigen en belonen, is namelijk een van de meest milieuvriendelijke manieren om energie op te wekken.
    Ongelooflijk wat een slechte start van deze minister die in het vorige kabinet zijn betrouwbaarheid al zo heeft geschonden.

  • Erwin

    Je moet gewoon de energie die in de zomer wordt opgewekt op slaan en in de winter gebruiken.
    Zo hoeft er niks terug naar het net en vissen ze in den Haag achter het net.
    Het is toch te gek voor woorden dat je de stoom in de zomer het net op stuurt er niks voor krijgt en in de winter je eigen opgewekte stroom weer duur terug moet kopen.
    Dit zijn alleen maar extra inkomsten voor den Haag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie