Ga naar hoofdinhoud

Buitenunit straks overdag luider dan ’s avonds

Foto: Tijdo van der Zee

Op aandringen van marktpartijen en brancheverenigingen mag de buitenunit straks overdag wat meer lawaai maken dan ’s avonds. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laten weten.

Om geluidsoverlast te voorkomen wordt er vanaf juli 2020 in het Bouwbesluit een geluidseis opgenomen. Tot nu toe ging de regeling uit van een gelijk geluidsniveau gedurende het hele etmaal van 35 dB op de perceelgrens met de buren.

Officieel ligt de grens op 40 dB, maar omdat het gros van de buitenunits zogeheten ‘tonaal geluid’ produceert – continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte – moet er nog 5 dB vanaf worden getrokken.

Maar daar kon de markt niet goed mee leven. Na een consultatieronde was het meest gehoorde advies aan de minister: breng een scheiding aan tussen dag en avond, zoals in landen als Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zweden al gebruikelijk is. Overdag iets meer geluid, ’s avonds iets minder.

Warmtapwater

Dat advies neemt de minister ter harte. En ze ziet ook de meerwaarde, zegt ze: “Hierdoor kan een warmtepomp overdag bijvoorbeeld gericht worden ingezet voor de verwarming van tapwater, wat meer geluid maakt.” Het maximaal toegestane geluidsniveau van dag- en avondbedrijf zijn nog niet bekend.

Ollongren “wil deze werkwijze mogelijk maken” en doet dat “bij de verdere uitwerking van de bepalingsmethode” voor geluid. Ze gaat de komende tijd met experts aan de slag om zowel de meetmethode voor geluid, als de rekenmethode (daadwerkelijk meten is niet altijd nodig) aan te passen. Daarbij gaat de minister ook de sector betrekken.

7 reacties op “Buitenunit straks overdag luider dan ’s avonds

  • g van dijk

    mooi om te horen het moet alleen 30 db worden en verbieden om zo een ding op een houten dat pal naast de buren te zetten want ik nodig de minister en anderen hier eens te komen kijken wat er gebeurd als je een techneco elga warmtepomp op het platte dak naast de buren zet dus ruzie en neem van mij aan het wordt steeds erger nu de zon verdwijnt en het rendament van 50 vierkante zonnepanelen verdwijnt gehoorproblemen heb ik ook al en de hele dag suizen mijn oren maar niet lang meer!!!

    1. Erwin

      Kunnen ze dat ding niet aan een muur bevestigen dan?? Schoorsteen oid..
      Dan heb je er geen last meer van.

  • jos

    Als ik Kasja Ollongren was , zou ik vanaf vandaag stoppen met warmtepompen promoten en vol voor waterstofgas ontwikkeling gaan , want anders kun je straks op iedere regio of stad /grotere woonplaats /fabrieksterrein een stand by monteur nodig hebben(en we hebben al technici tekort!!) omdat Energie tussen stations continue gaan uitvallen door overbelasting van stations/kabels door energieverbruik van honderden duizenden warmtepompen erbij . Warmtepompen draaien nu eenmaal op elektra toch ??. Economische schade met o.a. stilstaande computernetwerken , niet werkende machines/apparatuur bij o.a. productie bij bedrijven /fabrieken/winkels /kantoren zal orde van de dag gaan worden .Energienet is nu al overbelast. Waar zijn we bezig den Haag ??.Een land aan het opbouwen of aan het slopen??

  • Harry

    Het geluid van warmtepompen is inderdaad het hoogst als er warm tapwater geproduceerd moet worden. Dit is eenvoudig aanzienlijk te verminderen als er een douchewater warmtewisselaar wordt toegepast. Daarnaast kan de warmtepomp veelal kleiner worden uitgevoerd en een eventueel buffervat ook.
    Dus, niet de norm veranderen maar logische oplossingen toepassen.

  • Sjoerd

    leken er eindelijk redelijk normen te komen, worden ze alweer versoepeld voordat ze aktief zijn. volgens mij moeten we helemaal niet naar luchtwarmte pompen kijken. Hebben immers een slecht rendement. Maar is wel de makkelijkste en goedkoopste oplossing.
    Jammer dat er zoveel economisch gedacht wordt.
    laten we het sociale aspect eens wat meer naar voren schuiven.

  • Mark

    Hoi,
    Ben het met een ieder eens, de rijdende rechter gaat het straks druk krijgen…….
    Ook is er nog geen wetgeving voor lage (brommende) geluiden, deze veroorzaken, ook nu al, veel problemen.
    En toch ff zeggen, zolang de “overheid” geen leiding neemt, maar wederom aan zelf regulering doet, gaat ook dit (energie transitie) straks helemaal fout!
    Volgens mij moet er leiding genomen worden als toen, overstap van stadsgas naar aardgas.

  • g van dijk

    hoi mark ik ben nu al 9 maanden bezig om een oplossing te vinden voor alle overlast die wij hebben van de energie centrale op en in het huis va de buren met alles er op en er aan dus ook een sauna en noem maar op! 24 uur per dag gezoem en gesuis lage tonen hoge tonen trillingen door het hele huis ik heb nu al problemen met mijn gehoor ! en de gemeente reageert liefst zo min mogelijk alleen de politie dat ik niet meer onaardig mag doen tegen de buren!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

BouwBeurs energietransitie: slimme technieken en mooie apparatuur