Het woud aan keuringen, controles, inspecties en registraties brengt de kwaliteit van gebouwen en haar installaties in gevaar. De industrie-, bouw- en installatiesector pleiten in een brandbrief aan minister Blok voor een centrale gebouwendatabase. Die zou de bureaucratie terug moeten dringen, administratieve lasten moeten verlagen, maar bovenal ook controle en handhaving van regelgeving kunnen vergemakkelijken.
In de door de overheid beheerde database moeten alle wettelijk verplichte keuringen, controles, inspecties en registraties in één keer inzichtelijk worden gemaakt. Daarmee zijn de eisen aan gebouweigenaren duidelijker, kan de installateur sneller en beter werk leveren, en kan een einde aan de gebrekkige naleving en handhaving. Efficiënter handelen levert een kostenbesparing voor de handhaving op van € 286 miljoen op jaarbasis, blijkt uit onderzoek door NMC Bouw Innovatie en Deerns uit 2012.
Efficiënter en effectiever
Voor bestaande gebouwen in Nederland geldt een groot aantal wettelijk verplichte, periodieke keuringen. Die keuringen worden vanuit verschillende beleidsterreinen uitgevoerd: veiligheid, gezondheid, milieu en energie. De verantwoordelijkheid ligt bij vier ministeries en bij de uitvoering is een waaier van instanties betrokken, zoals Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, diverse inspecties en regionale en lokale handhavingsdiensten. “Als we dat efficiënter inrichten, worden bedrijven verlost van veel bureaucratie en ontstaat er direct een forse verlaging van de administratieve lasten”, aldus Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME.
Grote gasinstallatie: 3 keuringsregimes
Een praktijkvoorbeeld: grote gasketels ( > 100 kw) moeten wettelijk periodiek worden geïnspecteerd op emissie, energieprestaties en veilig functioneren. “Daar zijn drie aparte regelingen, drie aparte keuringsregimes en vier verschillende instanties bij betrokken”, aldus Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI. “Wettelijke handhaving is ook noodzakelijk vanwege de veiligheid.” De installatiebranche pleit op dit moment voor eenzelfde wettelijke keuringsplicht voor kleinere gasinstallaties. Ook hier is de behapbaarheid van controle en handhaving het grote struikelblok.
Kwaliteit installatiebedrijven bewaken
De invoering van de gebouwendatabase zal ook leiden tot een kwaliteitsverbetering in de installatiesector, omdat deze alleen toegankelijk is voor uitvoerende partijen met een aantoonbaar kwaliteitsniveau. De sectoren roepen de betrokken ministeries en uitvoerende instanties op om met de sectoren een aanvang te maken met de opzet van de centrale gebouwendatabase.
Kwaliteitsborging
Binnen de ‘Uitvoeringsagenda innovatie in de bouw’, die momenteel wordt uitgewerkt staat de gebouwendatabase wel geagendeerd, maar het gaat volgens de sectoren te langzaam. “Snelle en duidelijke politieke actie is noodzaak”, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Van onderlinge afstemming is geen sprake en controles vallen regelmatig tussen wal en schip. en schip.
Bekijk hier de brief aan minister Blok.
Alle kosten worden doorberekend aan de cliënt, die over alles btw betaalt. Heeft de overheid misschien een belang bij inefficiëncy?
Als de installatiekwaliteit beter zou zijn dan wordt de bureaucratie minder, dan is de btw ook minder!
Ben niet tegen wettelijke keuringsplicht in tegen deel maaaar is het ook niet een beetje eigen verantwoordelijkheid.
Dan maar via de verzekeringen spelen “als er niet gekeurd is geen uitkeringen bij calamiteiten”
Moet je opletten hoe snel iedereen gaat keuren.