Ga naar hoofdinhoud

,

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

Onderhandelingen voor een nieuwe cao tussen werkgevers en werknemers zijn geklapt. De komende tijd zijn stakingen te verwachten.

De eisen van werkgeversvereniging FWT en de vakbonden FNV, De Unie en CNV lagen te ver uit elkaar. Een eindbod van de werkgevers werd maandag terzijde geschoven door de vakbonden, die daarop een ultimatum stelde. FWT heeft nu laten weten dit ultimatum af te wijzen.

Dat betekent dat vanaf donderdag voorbereidingen voor stakingen worden getroffen, zegt FNV-onderhandelaar Peter Reniers, die aangeeft dat de andere bonden, De Unie en CNV, met de FNV op één lijn zitten. “Zij zijn net zo verbolgen over de opstelling van de FWT als wij”, aldus Reniers.

‘Stakingen slechte zaak’

De FWT is teleurgesteld in de gang van zaken, zegt Ron Follon van FWT, die namens de werkgeversverenigingen de onderhandelingen voerde. “Wij zouden acties en stakingen ten zeerste betreuren. Dit is een slechte zaak, zeker gezien het goede eindbod dat wij op tafel hebben gelegd.”

De onderhandelingen die liepen betroffen een raam-cao Metaal en Techniek, die niet alleen voor werknemers en werkgevers in de installatiesector gelden, maar ook voor metaalbewerkingsbedrijven, carrosseriebedrijven, isolatiebedrijven en door de goud- en zilvernijverheid. Hieronder vallen ruim 27.000 ondernemingen met in totaal meer dan 300.000 werknemers.

Posities te ver uiteen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen in februari. In totaal kwamen de sociale partners vier keer bijeen om tot een gezamenlijk resultaat te komen, maar de posities lagen telkens te ver uiteen. Een vijfde bijeenkomst, die vorige week zou plaatsvinden, werd op het laatste moment afgeblazen.

In het eindbod voor de nieuwe cao, die moet lopen tot februari 2026, boden de werkgevers een loonstijging van 7% vanaf juli. Vanaf volgend jaar komt er dan nog een 50 euro bovenop, en in 2026 nog eens 0,75%. “Dat zijn ongeëvenaarde percentages. Dat hebben we nog nooit zo gezien en het dekt de inflatie behoorlijk goed”, zegt Follon, die de vakbonden oproept om snel weer naar de onderhandelingstafel te komen.

‘Goochelen met percentages’

De bonden zijn niet te spreken over dit aanbod. “Werkgevers blijven goochelen met percentages en looptijd, maar zijn bij hun eerste slechte voorstel gebleven”, zegt Reniers. Vakbonden stellen een minder lange looptijd voor, tot april 2025. Vooral willen de bonden een verhoging van het loon per direct, met 10,1%, om de inflatieachterstand te repareren. Daarboven op een verhoging van de lonen met 100 euro bruto per maand, per 1 april 2024, als structurele koopkrachtverbetering. Ook willen de vakbonden onder meer dat de Regeling vervroegd uittreden voor onbepaalde tijd te worden verlengd.

Stakingen niet voor het eerst

De onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers in de Metaal en Techniek monden wel vaker uit in stakingen. Twee jaar geleden leidde het stuklopen van het cao-overleg bijvoorbeeld nog in stakingen in onder meer Friesland en Gelderland bij bedrijven als Kropman, Feenstra, Spie, Equans en Unica.

2 reacties op “Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

  • Jan

    Helaas hebben wij als techniek 2 jaar terug net voor de hoge inflatie, die in overige, later afgesloten CAO’s wel werd meegenomen, door de werkgevers 3.5 % gekregen.
    Dus niet zo vreemd dat de inflatie correctie nu alsnog op tafel moet komen of kunnen we dan de aandeelhouders niet genoeg tevreden stellen.
    Staken is de enige mogelijkheid om de techniek van een goed inkomen te voorzien zodat er geen uitstroom va personeel volgt.

    1. Gertjan Derks

      Cao techniek en pensioenfonds pmt zijn de minste voorziening voor werknemers ,als doekle meer mensen in de techniek wil zal er meer betaald moeten gaan worden. Anders succes met zoeken Gr een ex werknemer ,pensioen deelnemer uit de techniek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie