Het Duitse familiebedrijf Viessmann komt eind dit jaar in Amerikaanse handen. Carrier betaalt 12 miljard euro voor een van de grotere fabrikanten van onder meer ketels en warmtepompen van Duitsland. Carrier wil zich meer op warmtepompen richten en neemt zelf afscheid van de tak die koeling voor commerciële ruimten verzorgt. In Duitsland zorgt de deal voor onrust.
Carrier bevestigde vandaag de geruchten die al een tijdje rondgaan; met de overname van de divisie Climate Solutions van Viessmann krijgt het in Florida gevestigde Carrier Global één van de kroonjuwelen van de Duitse verwarmingsindustrie in handen. Beide partijen geven aan van elkaars kracht gebruik te willen maken: Carrier wil voet aan de grond krijgen in de fors groeiende Europese warmtepompmarkt, Viessmann krijgt meer (financiële) mogelijkheden om elders in de wereld te groeien. Gezamenlijk wil de nieuwe grootmacht wereldwijd marktleider worden in warmepomptechniek.
Duitsland in paniek
Deze miljardendeal leidt tot onrust in politiek Duitsland: zowel de minister van Financiën als die van Economie willen de overname kritisch bekijken. Ook vakbonden vrezen dat er werkgelegenheid gaat verdwijnen. Ook het moment ligt gevoelig: de Duitse overheid staat op het punt om Duitse huishoudens een verduurzamingsverplichting op te leggen. Die houdt in dat bij een ketelvervanging minimaal 65% van het energieverbruik duurzaam moet zijn. Deze wetgeving zou een flinke slinger geven aan de warmtepompverkoop bij de oosterburen. Tegelijkertijd maakt deze maatregel Duitsland minder afhankelijk van gas dat ze moeten importeren.
De Duitsers zijn -net als in de automobielindustrie- apetrots op hun eigen techniek. Viessmann behoort met Bosch en Vaillant tot de drie grootste toestelfabrikanten van Duitsland. Het Duitse familiebedrijf, waarvan de hoofdzetel gevestigd is in Allendorf in de deelstaat Hessen, heeft een wereldwijde omzet van 4 miljard euro en heeft ruim 14.500 mensen in dienst.
Miljardenbedrijf
Carrier ontstond in 2020 uit United Technologies en is qua omzet vijf keer zo groot als Viessmann. Carrier maakte vorig jaar een omzet van ruim 20 miljard euro en is marktleider in Amerika. Bij het bedrijf werken 52.000 mensen. De Nederlandse vestiging is in Utrecht gevestigd. Viessmann is ook in Nederland actief: in Capelle aan den IJssel is het Nederlandse verkoopkantoor gevestigd.
Koeling eruit, warmtepomp erin
Met de aankoop van Viessmann wil Carrier zich meer op de fors groeiende markt van residentiële warmtepompen richten. De verwachting is dat de Europese markt de komende vier jaar verdrievoudigt. Tegelijkertijd zet Carrier haar divisies Fire & Security en Commerical Refrigiration, gezamenlijk goed voor 7,5 miljard euro omzet in de etalage. De Amerikanen scherpen hun strategie aan op klimaatoplossingen die bijdragen aan CO2-reductie. Eerder namen de Amerikanen al Toshiba over, waarmee het bedrijf haar positie in Azië versterkte. Maximilian Viessmann, de huidige CEO en vierde generatie in het bedrijf, treedt eind dit jaar toe tot de raad van bestuur van Carrier. Thomas Heim, wordt de nieuwe topman bij Viessmann Climate Solutions.
Thomas Heim is de huidige CEO Viessmann Climate Solutions.
En werkt er al jaren. Komt dus zeker niet bij Carrier vandaan.
Thomas Heim zit in mijn vriendenkring
Prachtige vent
Carrier is een investeringsgroep, die de winstgevende delen eruit pikt en de rest in de etalage zet ( staat ook al letterlijk in dit artikel). Mooi verkooppraatje erbij dat ze verder willen inzetten op duurzaamheid en CO2-reductie. Maar in werkelijkheid loopt Amerika daarin ver achter op Europa en Azië en zouden ze dus veel moeten gaan leren… Gezien hoe ze om zijn gegaan met de HVAC-aankopen belooft het niet veel goeds. Jammer van/voor Viessmann.
Investeringsgroep ?
Weer een mooi familiebedrijf dat uitgehold gaat worden door volgevreten aandeelhouders. Echt jammer van zo’n degelijk bedrijf.