Ga naar hoofdinhoud

,

Certificeringsregeling wéér uitgesteld

De politieke molen vertraagt opnieuw de wettelijke certificering voor verwarmingsbedrijven. De installatiebranche kan voorlopig fluiten naar een wettelijke borging van haar vakmanschap op het gebied van gasgestookte installaties.

Pas eind volgend jaar wordt de certificering in het gunstigste geval van kracht. Dan krijgt de branche te maken met een overgangsjaar. Pas begin 2021 moeten alle bedrijven die werk uitvoeren aan gasinstallaties écht gecertificeerd moeten zijn. Hiermee is de wettelijke regeling voor installateurs die werken aan gasinstallaties nu al twee jaar vertraagd. Branche-organisatie Techniek Nederland baalt ervan.

Al 4 jaar op de agenda

Aanvankelijk zouden installateurs die werken aan de installatie, service en onderhoud van gasgestookte toestellen al per 1 januari van dit jaar moeten voldoen aan een strenge bedrijfscertificering, die voortvloeit uit de aanbeveling die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2015 (!) meegaf aan de overheid.  De Raad constateerde dat bestaande erkenningsregelingen en kwaliteitslabels de veiligheid van ketelbezitters niet kunnen borgen.

Het hele jaar nodig

De politiek, aangevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft dit hele jaar nog nodig om de regels te verankeren in het Bouwbesluit, en goed na te denken over de uitvoering en controle. Ook de kosten van de certificering vormen nog een heet hangijzer. Begin 2021 moeten alle CV-bedrijven zijn gecertificeerd. Vanaf dat moment zijn bedrijven die niet over een certificaat beschikken in overtreding. De overheid kan vanaf dat moment een fikse boete opleggen.

Politieke molen

Dit voorjaar pas behandelt de Tweede Kamer een aanpassing van de Woningwet waarin de wettelijke certificering wordt opgenomen. Komend najaar staat behandeling in de Eerste Kamer gepland. Als de Tweede en Eerste Kamer in meerderheid akkoord gaan, wordt de wettelijke regeling, als onderdeel van een aanpassing van de Woningwet, eind van dit jaar verankerd in het Bouwbesluit. Dan gaat een overgangsjaar in, waarin bedrijven de tijd krijgen om te kunnen voldoen aan de nieuwe spelregels. Hierbij moet men denken aan het administratief borgen van werkzaamheden aan gastoestellen, het aantoonbaar maken van vakmanschap van monteurs. De verwachting is dat tussen de 1.500 en 4.500 monteurs met een opleiding op niveau 2 of lager bijscholing nodig hebben om aan de eisen te voldoen.

Reacties: ‘We balen’

Techniek Nederland vindt het spijtig dat de certificeringsregeling weer langer op zich laat wachten. Voorzitter Doekle Terpstra: “We balen dat het zo lang duurt. We willen onze leden namelijk zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Wat ons betreft mag dit uitstel zeker niet tot afstel leiden.” Tegelijkertijd vindt Techniek Nederland dat er een gedegen regeling moet komen die hout snijdt: de kosten moeten behapbaar zijn, óók voor zzp’ers en kleine bedrijven. “Ook de handhaving vanuit de overheid moet goed geregeld worden”, zegt Terpstra.

Ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw is blij met het uitstel, zegt voorzitter Charles Verhoef. “Zo lang de certificeringsregeling niet geschikt is gemaakt voor zelfstandigen en kleine installatiebedrijven, kunnen wij deze niet steunen. Wij vermoeden dat de onenigheid over de betaalbaarheid van de regeling de reden is van deze vertraging. En dat hopen we ook: zonder aandacht voor de zzp’er, schiet de certificeringsregeling zijn doel voorbij.”

Strengere vakbekwaamheidseisen

De wettelijke certificering stelt zwaardere vakbekwaamheidseisen aan verwarmingsmonteurs. Techniek Nederland gaat ervan uit dat het merendeel van de monteurs nu al over het vereiste niveau beschikt. Toch moeten alle 34.000 monteurs die werkzaam zijn in de verwarmingstechniek slagen voor een praktijkexamen, ongeacht hun opleidingsniveau. Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben. Daarna volgt een online theorietoets die toegang geeft tot het praktijkexamen.

Klaarstomen vanaf april

Techniek Nederland werkt samen met opleidingsfonds OTIB aan een website waar monteurs zelf kunnen toetsen of ze aan de strengere vakbekwaamheidseisen voldoen. De vakbekwaamheidseisen worden verankerd in de beroepsopleidingen. Ook komt er een bijscholingsmodule voor de groep monteurs de nu al in de branche werkt, maar nog niet aan de eisen voldoet. De ondernemersorganisatie gaat ondanks de vertraging vanaf april van start met het klaarstomen van lidbedrijven voor de certificering.

Vakpaspoort

Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn. Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen.

9 reacties op “Certificeringsregeling wéér uitgesteld

  • Raijmond

    Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben. Daarna volgt een online theorietoets die toegang geeft tot het praktijkexamen.

    Das een mooie opzet. Hopelijk geldt dit ook voor alle monteurs die bij een groot installatie / onderhouds bedrijf werkt.
    Hier wil ik best aan meewerken, mits tegen nette prijzen.
    Voorlopig kunnen we de klant nog voorzien van goed onderhoud, en worden de ketels tenminste nog nagekeken. Had de certificerings regeling doorgegaan, dan hadden er duizenden ketels niet echt veilig meer geweest.
    Ik ben benieuwd.

  • Charlie

    Ben het helemaal met Raijmond eens.
    We hebben al een groot te kort aan monteurs en wie gaat dan de ketels nazien.
    Ik ben tevreden met uitstel en wacht op afstel, deze regeling is niet goed voor onze branche.
    Ook ik wil best mijn vakbekwaam (diploma) halen maar wel tegen een betaalbare prijs
    en geen verplichte lidmaatschap bij een brancheorganisatie

    1. de echte installateur

      ja en ook geen verplicht pensioen en arbeidsongeschiktheids verzekering graag !!
      weer zon belachelijk idee van de groen links maffia en de vakbonden waar ik mij als (echte) zzp- er heel ver van distantieer !! (en dat graag zo wil houden)
      ben blij dat ik deze verzekering in de crisis heb opgezegd, kostte me meer dan 1600 per jaar en ondanks de verhoging ieder jaar wat afgesproken was omdat je ouder wordt,
      ging men toen de prijzen verhogen “omdat er meer gebruik van werd gemaakt” anders gezegd, terwijl ik me de tering werk ondanks de crisis zit een ander lekker thuis en moet ik meer premie gaan betalen omdat er ineens zoveel meer “arbeidsongeschikt” zijn !!!!!

      1. jos

        Beste echte installateur,

        That,s Life 2020 !. We hebben apostelen en martelaren in deze wereld .Iedere maandagmorgen stap je als installateur uit bed en dan springen er twee/drie economische profiteurs op je rug , waarvoor je gaat werken , je betaalt al hun verzekeringen mee , huisvesting etc . etc , als je dan ook nog zo dom bent om als zzp-er een pensioen af te sluiten bij een pensioenfonds , dan lachen ze in den Haag en bij de verzekeringsmaatschappijen zich rot . (zijn vriendjes van elkaar ).Inleg vervliegt vaak merendeels door de jaren heen ,door vaak verkeerde aandelenbelegging ,tijden veranderen meneer, helaas uw inleg heeft niet het juiste rendement behaalt ! maar je betaalt wel mee aan de salarissen van het pensioenpersoneel , zelfde met arbeidsongeschiktheid verzekering , je betaalt torenhoge premies , wordt je invalide , is de eerste vraag op korte termijn , kun je nog je handen bewegen , dan kun je een kantoorfunctie aanvaarden en hoeven wij, als verzekeringsmaatschappij niet meer of nauwelijks uit te keren , terwijl je jarenlang hoge premie hebt betaald , dus arbeidsongeschiktheidsverzekering is in veel gevallen ook nutteloos .Ook Certificeringen moeten zeker in deze tijd ook met goede (bij)scholing vooraf ondersteunt redelijk betaalbaar en haalbaar zijn .We hebben heel veel vakmensen nodig komende jaren , goede vakmensen opleiden is op dit moment belangrijker dan heel veel geld binnen willen halen als brancheorganisatie met scholing , examens ,lidmaatschappen , jaarlijkse certificeringinschrijvingen etc.. Minder witte boorden -meer vakmensen !!

  • R.lenting

    Een online toets is kaasje voor grote bedrijven
    Wie controleert of de monteur in kwestie die toets zelf maakt

  • Willem

    papieren maatregel die niet te handhaven valt. Gaat zoals gewoonlijk weer om de centen

  • Willem

    En ZZB komt gelukkig voor ons op. Ben blij dat ik daar bij aangesloten ben als ZZPer

  • Van Eck

    Hallo,
    Wie wordt er beter van, de klant?
    Hahahaha, echt niet!
    De overheid, De VNI (o nee techniek Nerderland) en de grote bedrijven (werk afpakken)
    Die verdienen en straks aan.
    Want we weten allemaal (zie teksten hier boven) dat het er voor niemand beter op wordt.
    Want nu werkt ook niets…..

  • stuur

    Beste mede ZZP-ers en Installateurs.
    Als ik onverhoopt de certificering voor ketel onderhoud niet zou halen,, kan ik bij mijn vaste klanten 80 ketels jaarlijks niet meer voorzien van goed ketel onderhoud. Hoeveel ketels kunnen jullie dan niet meer in het vaste ketel onderhoud stramien houden zodat jullie weten dat deze ketels veilig zijn. Als mijn vaste klanten niemand meer kunnen vinden voor goed onderhoud aan hun ketels door drukte van grote bedrijven,, hoeveel ketels zullen er dan jaarlijks niet meer goed onderhouden worden. Ben benieuwd of jullie dat kunnen laten weten in deze poll. Dit zullen duizenden ketels per jaar hier in Nederland worden die niet meer door goede onderhouds monteurs onderhouden worden. Iedere monteur zal dit uiteraard ZELFSTANDIG gaan proberen te halen,, maar er zullen ook honderden monteurs zijn, die ook zeer vakbekwaam zijn in het onderhouden van cv ketels en weten wat ze exact moeten doen, maar door tijd en eventueel geld gebrek de certificering niet halen. En ZZP-ers hebben al zoveel geen tijd om hun bedrijf draaiende te houden. Hoeveel ongelukken gaan er dan gebeuren omdat toezicht op deze duizenden ketels vervalt. Zelf een beetje monteur met geweten ziet of een ketel veilig is of niet en zal actie ondernemen om de ketel weer veilig te krijgen voor mens en dier. Iedereen succes gewenst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie