Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is in samenwerking met de Brandwondenstichting en Brandweer Nederland de online campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart. Het was vanwege het uitstel van de verplichting van de Gasketelwet een tijdje niet duidelijk wanneer deze zou starten.
Deze campagne wijst mensen op de gevaren van koolmonoxide en informeert over nieuwe regelgeving ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging. In februari/maart 2023 wordt de campagne extra kracht bijgezet door middel van advertenties in huis-aan-huisbladen, radiospots en posters in ov-haltes.
Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging in Nederland voor ongeveer 10 tot 20 doden en ten minste 200 ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.
Verplichting per 1 april 2023
Vanaf 1 april 2023 treedt nieuwe wetgeving in werking. Vanaf dan is het inschakelen van een niet- gecertificeerd installatiebedrijf voor werkzaamheden aan cv-ketels verboden. Monteurs en installatiebedrijven moeten zich certificeren. Vanaf 1 april zijn zowel opdrachtgevers als installateurs strafbaar wanneer ze de wetgeving ontduiken.
Op dit moment zijn nog maar een klein deel van de installatiebedrijven volledig gecertificeerd. Bedrijven hebben nog tot 1 april om de bedrijfscertificering te voltooien.
Gecertificeerde bedrijven in register
CO-vrij gecertificeerde bedrijven zijn te herkennen aan het CO-vrij-logo. Deze zijn terug te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur heeft bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertifieerd bedrijf te werken.
Welterusten gasketelwet.