Ga naar hoofdinhoud

, ,

CO-certificering onder licentie

Bedrijfscertificering voor de Gasketelwet is een lastig proces, waar veel zzp’ers als een berg tegenop zien. CO-keur.nl ontwikkelde een systeem waarbij de certificering bij CO-keur ligt en zzp’ers hier onder licentie gebruik van kunnen maken.

Van de zzp’er wordt dan alleen nog verwacht dat hij zijn Vakmanschap CO-papieren haalt en dat hij geldige kalibratierapporten van zijn meetapparatuur kan overleggen. Afmelden van de ketel gaat dan via een app, waar CO-keur op dit moment de laatste hand aan legt, zegt Ard van den Meeberg van CO-keur. Hij verwacht dat de eerste proefprojecten over één tot twee maanden van start kunnen gaan, waarna tegen het einde van het jaar iedere zzp’er zich kan aanmelden.

Afdracht per ketel

Zzp’ers betalen straks eenmalig “een paar tientjes” voor hun aanmelding bij CO-keur, aldus Van den Meeberg. Vervolgens zullen ze per afgemelde ketel tussen de 7,5 en 10 euro afdragen aan CO-keur. Die kosten komen ruwweg overeen met de kosten waar het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de invoering van de Gasketelwet enkele jaren geleden rekening mee hield. Geen toeval, zegt Van den Meeberg. “Wij wilden een systeem ontwikkelen dat uit moest kunnen, rekening houdend met de bedragen die de minister toen noemde.”

CO-keur mikt in eerste instantie op “een paar honderd” aanmeldingen, zegt Van den Meeberg. “Maar het zouden er ook een paar duizend kunnen worden.” In de installatiesector werken ongeveer 12.000 zzp’ers. Volgens Van den Meeberg heeft CO-keur over zijn plannen uitgebreid overleg gevoerd met verschillende betrokken partijen, waaronder InstallQ, de opsteller van de BRL 6000-25. “Deze constructie kan ervoor zorgen dat de druk op certificerende instellingen verlicht wordt. Zij krijgen het sowieso heel erg druk als de certificering eind van dit jaar van start gaat.”

‘Licentiesystemen heel gebruikelijk’

CO-keur werd ontwikkeld door TIC-services Nederland BV (een BV in oprichting) naar een idee van de certificerende instelling SKG-IKOB, dat zelf ook installatiebedrijven zal gaan certificeren voor de BRL 6000-25. Van den Meeberg: “CO-keur is een losse entiteit en heeft verder geen enkele verbinding met SKG-IKOB. En we zullen CO-keur ook niet laten certificeren door SKG-IKOB, maar door een andere certificerende instelling.” Hij wijst erop dat dergelijke licentiesystemen heel gebruikelijk zijn bij andere certificatie regelingen, waaronder de BRL 9500, voor energieprestatieberekeningen.

Heel gebruikelijk wellicht in andere sectoren, maar in de installatiesector is dit licentiemodel wel degelijk een nieuw concept. Techniek Nederland is voorstander van collectieve oplossingen, zo liet de branchevereniging eerder al aan Installatie.nl weten: “Techniek Nederland gaat na hoe wij voor dit type bedrijven [zzp’ers, red.] regionale samenwerkingsverbanden kunnen creëren, waarbij inbedrijfstelling vanuit een collectief kan worden uitgevoerd.” Maar twee jaar geleden wees het ministerie van Binnenlandse Zaken zo’n constructie nog af: “De suggestie om als groep zzp’ers samen een bedrijfscertificaat te halen, kan niet.”

Volgens Van den Meeberg is het licentiemodel van CO-keur echter wezenlijk anders. “Ik weet dat Techniek Nederland een paar jaar geleden bezig was met een collectief model, maar dat bleek niet haalbaar. Onze constructie is anders en kan wel.”

Race tegen de klok

De Gasketelwet werd van kracht op 1 oktober 2020. Installatiebedrijven hebben vanaf dat moment anderhalf jaar de tijd om zich te laten certificeren. Wie vanaf 1 april 2022 zonder de juiste papieren een monteur aan een ketel laat werken, is dus strafbaar. Probleem is wel dat installateurs zich op dit moment nog niet eens kúnnen laten certificeren. Dat komt omdat de certificeringsschema’s (BRL 6000-25 en K25000) nog niet zijn goedgekeurd. Dat zal op zijn vroegst in oktober gebeuren. Pas daarna kan het certificeringscircus van start gaan. Het zal dan een hels karwei zijn om in een paar maanden duizenden installatiebedrijven gecertificeerd te hebben. Toch wil het ministerie van Binnenlandse Zaken op dit moment de deadline nog niet opschuiven.

6 reacties op “CO-certificering onder licentie

  • Herman

    Leuk stuk
    Maar wie houd wie hier nu aan de gang?
    Ze weten dat zzpers toch niet aan dit circus meedoen dus wordt er weer wat verzonnen

    Geloof me de particuliere opdrachtgevers kijken alleen naar de kosten en het is nog steeds niet verplicht
    Gemeentes geven aan niet te handhaven en een ketel kan je gewoon op de hoek van de straat kopen

    Gewoon rustig afwachten en het bloed vanzelf dood

  • Mark

    Juist, een idee dat verzonnen is door de grote bedrijven om zich zelf de markt te gunnen. En Techniek Nederland laat het gebeuren, omdat de grote bedrijven Techniek Nederland betalen.
    En het kan zo simpel, ketel ophangen controle laten uitvoeren, klaar (net als lang geleden )

  • Niet gecertificeerd komt over als niet vakbekwaam.
    Joepie! je kan als vakman je werk door een meester laten controleren tegen betaling. Oke, er zijn veel prutsers op de markt, eigen schuld! Correctie hiervan door verplichte gelijkwaardige scholing ,prima oplossing! (Al heb ik al jaren scholing gehad voor monteurs- en installateursdiploma’s !)
    Maar het (duur betaald)verzamelen van data en meetgegevens van momentopnames(certificering)is puur werkverschaffing en easy verkrijgen van overzicht hoe de situatie in nederland zich ontwikkeld, waarbij afschuiving van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid. Elk vakonderdeel word hier straks apart mee geconfronteerd (ventilatie/wp/water/gas/etc)
    Voor zzp-er niet meer te doen en niet te betalen!
    Help! Techniek komt vakmensen tekort! Hallooo, word eens wakker!!
    Jullie jagen ze op deze manier, met jullie bureaucratische regelgeving zelf weg!! Wij willen en kunnen gewoon goed en veilig werken! Wij ZIJN die vakmensen, en willen geen aapjes van de grote jongens zijn!

  • Frans

    Dezelfde idiote regeling als certificering 25-30 jaar geleden. Als men gecertificeerd was
    voor betrekkelijk hoge kosten werd er eventueel een controle van hooguit een keer per jaar gedaan ,kon zelf ook nog meebepalen welk werk.

    Niet gecertificeerd, controle door gasbedrijf naar ik mij nog herinner kosten 100 gulden per installatie
    in principe een op de drie installaties. ( dit aantal keuringen is bij ons nog niet eens van 1 op 3 geweest)

    Ik heb eens op een vergadering bij het gasbedrijf gezegd gecertificeerd is een vrij brief voor Frotwerk.
    Kort gezegd afschaften hele handel en weer diploma’s invoeren en keuringsinstantie optuigen bij voorbeeld door gasleverancier of beheerder netwerk of andere deskundige instelling.
    Driemaal in de fout erkenning of vergunning intrekken en er een boete aankoppelen.
    Frans
    Oud installateur met alle vak patroon Gawalo diploma’sen Aci verwarmings diplomas

  • Charlie

    En hoe zit het met de kleine bedrijven met tot 5 man personeel ???????

  • Arie

    Kennelijk zijn mijn diploma`s servicemonteur en servicetechnicus niveau 4 (en ruim 20 jaar ervaring ) opeens niets meer waard! Echt niet dat ik hier aan mee ga doen, ik ben hierdoor nu gestopt als (ZZP) onderhoudsbedrijf, en ben al aangenomen op een school waar ik praktijklessen ga verzorgen. Jammer voor mijn klanten, en voor de installatietechniek. Zo vergroten ze het probleem van het tekort aan vaklieden alleen maar meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie