Ga naar hoofdinhoud

CO2-meters vliegen het schap uit

Scholen kloppen massaal aan bij leveranciers van CO2-meters, nu het ministerie scholen vanwege het risico op coronabesmettingen opdracht heeft gegeven de ventilatie in hun gebouw te controleren.

Dat zeggen leveranciers van CO2-meters in de Gelderlander. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf schoolbesturen begin augustus de opdracht om het ventilatiesysteem te controleren. In een handreiking aan scholen van een week later gaf scholenkoepel PO-raad invulling aan die opdracht. Alle scholen moeten voor 1 oktober checken of hun ventilatievoorziening nog voldoet aan de voorgeschreven bouwregelgeving. Het Bouwbesluit omschrijft een minimale luchtverversingsgraad voor nieuwe en oudere schoolgebouwen.

Ieder lokaal een meter

Een van de adviezen van die PO-raad: “Voorzie ieder klaslokaal van een CO2-meter waarop de docent kan controleren of de CO2-grens van 1200ppm niet wordt overschreden en zodat bekend is wanneer de docent moet starten met luchten van het lokaal.”

En dat hebben leveranciers geweten. In de Gelderlander laat een aantal leveranciers weten dat er een ware run op CO2-meters ontstaan en dat de schappen inmiddels behoorlijk leeg zijn. Atal B.V., een meterleverancier uit Purmerend, laat aan Installatie.nl weten dat ook bij hun de CO2-meters op dit moment niet meer uit voorraad leverbaar zijn. “Het zijn scholen en ook veel gemeenten die aankloppen”, zegt een woordvoerder. Over de levertijd kan Atal B.V. ‘op dit moment niks zeggen.’ Bij groothandel Rensa liggen volgens een woordvoerder nog wel “enkele honderden” CO2-meters van verschillende leveranciers in de voorraad.

Koolstofdioxide meten

De 1200 ppm grens die de PO-raad stelt, komt overeen met klasse C in het Frisse Scholen programma van eisen, zoals de overheid dat in 2015 opstelde. Voor een A-klasse status mag er nooit meer dan 800 ppm aan koolstofdioxide worden gemeten. De praktijk leert dat vooral oude schoolgebouwen grote moeite hebben om gedurende het hele schooljaar de concentratie CO2 onder de norm te houden.

In nieuwbouw al verplicht

Het meten van CO2 in een klaslokaal doet in principe niets voor het binnenmilieu, maar het geeft wel een indicatie van hoe de ventilatie er voor staat. Als de luchtkwaliteit boven de grenswaarde uitkomt, dan weet de docent dat het tijd is de ramen open te zetten om de boel goed door te luchten. Overigens zijn voor nieuwbouwscholen, gebouwd vanaf 2015, deze CO2-meters in de lokalen reeds verplicht. Moderne ventilatiesystemen hebben CO2-sensoren die een ventilatiesysteem op- of aftoeren wanneer het koolstofdioxidegehalte daar aanleiding toe geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Innovatieprijs voor aansluitset hybride warmtepomp

Facelift voor populairste inbouwreservoir

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards