Een vraaggestuurd ventilatiesysteem met maar één CO2-sensor in de woonkamer biedt onvoldoende garanties voor een goede luchtkwaliteit. Wil een systeem de luchtkwaliteit goed kunnen regelen dan moet ten minste ook de slaapzone voorzien worden van een CO2-sensor.
Daarvoor pleit de VLA, de vereniging van luchttechnische apparaten. “Eén sensor biedt onvoldoende borging; we begeven ons ’s nachts nou eenmaal niet in de woonkamer”, zegt VLA-ambassadeur André Meester.
De VLA gaat dit regelen door systemen met een enkele sensor in de woonruimte niet meer op te nemen in de zogeheten ‘gelijkswaardigheidsverklaringen’ voor ventilatiesystemen op basis van de VLA-gelijkwaardigheidsmethodiek. Een enkele centrale CO2-sensor die op slimme manier de aanzuiglucht uit verschillende ruimtes kan meten, is overigens wél een goede oplossing, voegt Meester toe. “Het gaat er om dat er in de woon- én de slaapzones gemeten wordt en niet slechts op één plek.”
BENG-eisen
De BENG-eisen voor energiezuinige nieuwbouw komen er aan en deze eisen vinden straks hun weerslag in de bepalingsmethode NTA 8800. Als een systeem niet opgenomen is in de norm of het presteert beter dan aangenomen in de norm kunnen ‘gelijkwaardigheidsverklaringen’ worden verkregen, waarin een producent aantoont dat zijn systeem net zo goed of beter is dan de ‘forfaitaire’ waardering in norm.
De VLA-gelijkwaardigheidsmethodiek borgt dat dit voor ventilatiesystemen op uniforme wijze gebeurt. Met de nu voorgenomen aanpassing van de methodiek, wordt voorkomen dat systemen met slechts één sensor beter gewaardeerd kunnen worden dan in de norm. Overigens geldt de aanpassing de komende jaren ook gewoon binnen de huidige wetgeving (EPC NEN 7120), benadrukt Meester.
Referenties
“De beoordeling binnen de VLA-gelijkwaardigheidsmethodiek is overigens strenger dan de norm. Die gaat bijvoorbeeld maar uit van één referentiesituatie, terwijl er bij rapporten op basis van de VLA gelijkwaardigheidsmethodiek naar zeven referenties wordt gekeken”, zegt Meester. Deze methodiek is ontwikkeld door de VLA, in samenwerking met adviesbureau Peutz, Nieman Raadgevende Ingenieurs en TNO.
Het is dus niet zo dat systemen met een enkele sensor straks verboden worden, zegt Meester, maar dat ze energetisch minder gewaardeerd worden. “De bouw zoekt vaak, met het oog op kostenbesparingen, het randje op. Met deze maatregel is er dus geen voordeel meer te behalen met het installeren van slechts één sensor.”
Ik vermoed dat de VLA-ambassadeur André Meester niet goed op de hoogte is van de huidige apparatuur en m.i. had hij zich beter moeten laten informeren alvorens deze onzin in een vakblad te laten plaatsen, geldt overigens ook voor de auteur van dit stuk.
Immers (goede) vraag gestuurde ventilatie systemen hebben één centrale CO2 sensor in de aanzuig lucht zitten en deze aanzuiglucht wordt middels gemotoriseerde lucht- ventielen bemonsterd uit de diverse ruimten. Dus op een gegeven moment gaat het ventiel in een slaapkamer geheel open, de CO2 sensor meet de CO2 en het ventiel wordt in de juiste positie gezet, zo gaat dat ook bij de andere ruimten die aangesloten zijn het afzuigsysteem en dus niet alleen de woonkamer.
mogelijk ten overvloede, goed aangesloten gastoestellen met namen bij gesloten cv-ketels door een erkende installateur is de kans op CO erg klein.
bij de bouwmarkt gekochte gastoestellen is de kans heel erg groot,
als inspecteur met 30 jaar ervaring kan ik dat beamen
Beste Hans, als de sensor in de afvoerbuis zit, wordt de lucht uit de diverse ventielen dan niet gemixt zodat je ‘verdunde’ lucht meet?
Bij mij thuis zijn alle afzuigventielen op één afvoerleiding gemonteerd…
Daarom ben ik erg blij met mijn CO2 sensor in de slaapkamer.