Ga naar hoofdinhoud

,

CO2-warmtepomp in NOM-woning

In samenwerking met Alklima heeft bouwer BAM in een pilot drie energiemodules voorzien van een CO2-warmtepomp en toegepast in tot NOM gerenoveerde woningen.

De warmtepompen gaan warm tapwater leveren en zorgen voor de ruimteverwarming.

Het gaat om een warmtepomp van Mitsubishi Electric, die CO2 (R744) als koudemiddel heeft in plaats van het gangbare R410A. Binnenkort volgen nog drie installaties, zegt technisch adviseur Rudy Grevers van Alkima.

Alklima/Mitsubishi leverde al wel CO2-warmtepompen, maar dan voor grotere projecten. Het is overigens niet de eerste leverancier die werkt met CO2. Ook een producent als Sanden heeft de technologie in huis. Evenals het Nederlandse Global-E-Systems en het Italiaanse Enerblue (de HP90).

Energiemodule

Alklima kondigde vorig jaar april al veldtesten met CO2-warmtepompen aan en nu krijgt technologie dus een plaats in een bestaand energieconcept, namelijk in de Energiemodule van Stroomversnelling-pionier BAM.

Volgens BAM heeft de CO2-warmtepomp veel voordelen. Ten eerste zijn bij hoge temperaturen goede rendementen te behalen. Ook hoeven onderhoudsmonteurs geen F-gassencertificaat te hebben voor het werken met CO2. De CO2-warmtepomp is naar verluidt ook 3dB stiller en er is geen legionellaspoeling van het boilervat meer vereist door de hogere temperatuur, van boven de 60 graden. En uiteraard heeft CO2 een zeer laag GWP (Global Warming Potential) van 1.

Hoge temperaturen

De hogere temperaturen zijn vooral veelbelovend voor de bestaande woningvoorraad die lastig zijn na te isoleren op NOM-niveau, bijvoorbeeld bij monumenten en woningen met lastige vormen. “Mocht vanuit de monitoring blijken dat er meer warmwater nodig is kan de temperatuur van het boilervat verhoogd worden om meer douchetijd te kunnen leveren”, meldt BAM.

De testen lopen door tot het einde van 2019. Eind dit jaar hopen BAM en Alklima conclusies te kunnen trekken over zaken als COP’s, comfortbeleving en geluidsproductie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie