Ga naar hoofdinhoud

, ,

Collectieve rookgasafvoer baart zorgen

Collectieve rookgasafvoerkanalen worden te vaak niet goed (genoeg) onder handen genomen bij vervangingen van cv-ketels. Han van Ekert van renovatiespecialist Bonarius maakt zich grote zorgen over de staat van kanalen van appartementen en flats die gebruikt worden voor het afvoeren van rookgassen. Binnen VVE’s is vaak onenigheid over het eigendom en de verantwoordelijkheid voor kosten en onderhoud. Van Ekert spreekt zijn zorg uit in het webinar Rookgasafvoer, de prijs van veiligheid, dat u hier terug kunt kijken.

Gestapelde bouw

Collectieve rookgasafvoeren komen vooral voor in binnenstedelijke gestapelde bouw, vooral in de grote steden. De rookgassen van de gasketels van individuele huishoudens komen in een gezamenlijke afvoer, en worden centraal afgevoerd. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van bestaande schachten of schoorstenen.

Eigendomskwestie

Bonarius Bedrijven onderhoudt 120.000 woningen in de Randstad, en ervaart dat de kwaliteit van renovatie en onderhoud van die kanalen vooral bij VVE’s sterk onder druk staat. Van Ekert: “De ketel is particulier eigendom, het kanaal valt vaak onder de VVE. Deze eigendomskwestie zorgt er vaak voor dat bij een enkele ketelvervanging niet goed genoeg naar het hele kanaal gekeken wordt.” Dit kan tot een groei van het aantal storingen leiden, en tot een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks sterven circa 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging, en belanden honderden mensen in het ziekenhuis.

ketelsMeer condens

De meeste problemen dienen zich aan in de grote steden. Op dit moment worden VR- of HR-toestellenk volop vervangen moderne HR 107-toestellen. Deze hebben, bijvoorbeeld door mindere trek en meer condensatie, ook technische gevolgen voor het afvoerkanaal en afvoerwijze van andere toestellen. Ook keerkleppen kunnen ontbreken. De kanalen worden echter lang niet altijd geïnspecteerd of vervangen. “Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om woningeigenaren en verhuurders te wijzen op deze trend.”

Wat kan beter?

“De integrale aanpak bij individuele ketelvervanging in de gestapelde bouw kán veel beter”, zegt Van Ekert uit ervaring. Ook constateert de installateur dat er partijen zijn die het minder nauw nemen met de vuistregel; ketel vervangen, rookgasafvoer vervangen, terwijl met name de ketels in huurwoningen steeds langer blijven hangen voor ze vervangen worden. Hij adviseert woningeigenaren en met name VVE’s om nadrukkelijker naar deze problematiek te kijken, voordat individuele ketels vervangen worden.

In het webinar spreken naast Van Ekert, ook Charles Meijer (Brandweer Nederland) en Henk Bruining (Burgerhout). Aan bod komen knelpunten, keuzes en oplossingen voor rookgasafvoersystemen. Het webinar terugkijken? Klik hier.

2 reacties op “Collectieve rookgasafvoer baart zorgen

  • Jo Eyck

    de voorlichting over mogelijke risico’s is perfect. Wat ontbreekt is een lijst van deskunige installateurs waarmee men zaken kan doen.
    Ik ben met dit onderwerp voor onze VvE nu al maanden bezig zonder succes.
    Kan iemand mij tippen voor vakkundige installateurs welke voor gestapelde woningen de rookgaskanalen kunnen ombouwen.
    Mailadres: vverl@home.nl
    bij voorbaat dank, Jo Eyck. (voorzitter van een VvE)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie