Ga naar hoofdinhoud

, ,

Concentrisch wordt rookgasafvoer-standaard

De concentrische rookgasafvoer staat op het punt om de parallelle variant te overvleugelen.

Hiermee wordt de trend van de buis-in-buis afvoer voor rookgassen verder doorgezet. Bij Burgerhout, marktleider in rookgasafvoeren is tussen de 35 en 40% van de verkochte rookgasafvoeren concentrisch. Bij Ubbink is inmiddels de helft concentrisch. Beide fabrikanten zijn op de markt met een eigen concentrisch systeem: Burgerhout heeft hierin Easysafe en Twinsafe, Ubbink voert haar UbiFit concentrisch afvoersysteem. Samen hebben de twee het leeuwendeel van de markt in handen.

Beide fabrikanten staan deze week op vakbeurs VSK in Utrecht

Concentrische rookgasafvoer worden steeds meer toegepast, nu ketel- en rookgasafvoerfabrikanten maar ook veel installateurs deze techniek als standaard gebruiken bij het installeren van nieuwe HR-ketels. Aanleiding is zijn de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die in 2015 een rapport uitbracht over koolmonoxide-incidenten. Dit rapport is de basis voor de Gasketelwet, waarin extra nadruk ligt op de veiligheid van een gasgestookte installatie, inclusief de rookgasafvoer.

Meer weten over regelgeving en techniek van rookgasafvoeren? Volg hier de online training van Online Bouw Academie. Abonnees van Installatie ontvangen 40% korting.

Vangnet door buis-in-buis

Parallelle aansluitingen mogen nog gewoon, en zijn ook veilig, maar hebben niet de vangnetconstructie bij lekken in de rookgasafvoerbuis. Bij een concentrisch systeem worden de rookgassen bij een lek in de binnenbuis teruggevoerd naar de ketel. Deze zal door recirculatie van rookgassen op storing springen en daardoor stoppen met het produceren van rookgassen. Bij parallelle systemen komen rookgassen bij een kapotte verbinding of lekkage direct in de opstellingsruimte.

Ketel standaard concentrisch

De populariteit van concentrisch wordt extra gestimuleerd doordat steeds meer ketelfabrikanten ervoor kiezen toestellen af-fabriek een concentrische aansluiting mee te geven. Hierdoor hebben installateurs geen adapter meer nodig. Ook zijn de concentrische systemen tegenwoordig net zo duur als parallelle systemen. Voorheen waren concentrische rookgasafvoeren duurder. “Geld speelt dus geen enkele rol meer bij de keuze voor concentrisch of parallel. Waarom zou je een klant dan niet het veiligste rookgasafvoersysteem leveren”, stelt salesmanager Jan Willem van Boven van Ubbink.

De marktontwikkelingen hebben ertoe geleid dat veel installatiebedrijven concentrisch gestandaardiseerd hebben. Ook vragen woningcorporaties steeds vaker om standaard concentrisch afvoersysteem.

Meer afvoeren meevervangen

De rookgasafvoer moet bij elke toestelvervanging meevervangen worden. Uit de vergelijking tussen verkochte toestellen en verkochte rookgasafvoeren zat lang een groot verschil. Burgerhout heeft de ervaring dat dit nu steeds beter gebeurd, en dat is goed nieuws voor de veiligheid van de gemiddelde cv-installatie. “Het bewustzijn van het belang van rookgasafvoer vervanging bij (professionele) opdrachtgevers en installateurs is de laatste 2-3 jaar beduidend toegenomen”, zegt verkoopdirecteur Frank Methorst van Burgerhout. Jaarlijks worden er in Nederland 431.000 cv-ketels vervangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie