De gasadsorptiewarmtepomp van het Enschedese bedrijf Cooll gaat de komende maanden proefdraaien in echte praktijksituaties bij mensen thuis. Eerdere proeven vonden plaats in onbewoonde woningen.
Het gaat onder meer om een opstelling in een sociale huurwoning van corporatie Deltawonen in Kampen. Ook komen er toestellen te hangen in woningen in Enschede en Brabant. Om dit te mogen doen heeft Cooll zijn warmtepompen laten testen en certificeren door Kiwa, dat na afloop een veldtestcertificering (GAR: Gas Appliance Regulation) heeft afgegeven.
Energiebesparing
Bij de nu geteste modellen gaat het om functioneel model nummer 3, en dat is een verbeterde versie van functioneel model nummer 2, dat eerder in een woning in Uden getest werd en waarvan het Duitse Fraunhofer instituut vaststelde dat die een energiebesparing van 27% realiseerde ten opzichte van een HR-ketel.
Cooll: “De ontwikkelingen en verbeteringen aan het derde functionele model dat we in deze winter in een oplage van vijf stuks in de praktijk testen, zullen de performance zeker verbeteren. We verwachten hier ruim boven de beloofde 30% uit te komen.”
Komende winter in productie
Volgens Cooll-directeur Stefan van Uffelen kan na deze veldtesten de eerste serie superrendementsketels in productie genomen worden. Afgelopen november werd al bekend dat Van Dorp de installatie van deze eerste serie voor zijn rekening zal nemen.
De gasadsorptiewarmtepomp is een binnen opgestelde lucht/water-warmtepomp, die de buitenlucht aanzuigt door een doorvoer in het dak. De warmtepomp heeft geen bewegende delen (geen elektrische compressor) die zorgt voor het verpompen van warmte via het koudemiddel. In plaats daarvan zijn er met koolstof gevulde vaatjes waarin het koudemiddel (minder dan een kilo NH3 in een gesloten systeem) afwisselend wordt opgenomen en weer vrijgelaten, door middel van afkoeling en verhitting met een gasbrander.
Superhybride
Mocht het warmtepompcircuit om de ene of andere reden in storing raken, dan kan de gasbrander alsnog op de conventionele manier de verwarming voor zijn rekening nemen, zegt Van Uffelen. “Wij noemen het toestel van ook wel een super hybride.” Overigens kan de machine ook op waterstof draaien, of biogas, of gevoed worden met andere warmtebronnen zoals biomassa of zonnewarmte.
Leuk, maar de thermo-akoestische warmtepomp zou al jaren op de markt komen, maar het is nu erg rondom die warmtepomp.