Ga naar hoofdinhoud

Cv-ketel krijgt sticker met rendement

Na witgoed en kleine airco’s, krijgen ook cv-ketels te maken met een energielabelsticker die inzicht geeft in de energie-efficiency.

 

 

Wanneer het Europees Parlement en de Raad instemt, moet het label vanaf 2015 verplicht op de verpakkingen van verwarmings- en warmwatertoestellen worden gevoerd, zo meldt AgentschapNL. Consumenten en installateurs krijgen hiermee een nieuw instrument om de prestaties van toestellen met elkaar te vergelijken. Nu is men vaak nog afhankelijk van de informatie die fabrikanten verstrekken. Energieslurpende toestellen mogen in Europa niet langer worden verkocht omdat er een minimumeis wordt geformuleerd. Bij kleine airco’s is dit al het geval per 1 januari 2013. Hier is het opgegeven rendement een afspiegeling van het gemiddelde jaarverbruik, in plaats van een meting onder fabriekscondities.

 

A of A++

Als er Europees draagvlak is moeten alle verwarmings- en warmwatertoestellen in Europa over twee jaar voorzien worden van een dergelijk label, die ook in brochures en advertenties dienen te worden weergegeven. Op de sticker staat de energie-efficiency van de toestellen weergegeven, zoals dat bijvoorbeeld bij witgoed gemeengoed is. Dit betekent dat consumenten eenvoudiger toestellen, maar ook combinaties van technieken met elkaar kunnen vergelijken. Zo wordt het mogelijk om HR-ketels qua energieverbruik te vergelijken met warmtepompen of een micro-WKK. Een efficiënte hoogrendementsboiler valt in energieklasse A. Innovatieve zuinige toestellen kunnen zich via de efficiëntieklasse A+ of A++ extra onderscheiden. Ook combinaties met zonneboilers met naverwarmer krijgen een label.

 

Europese richtlijn

De minimum efficiency eisen voor verwarmings- en warmwatertoestellen zijn op Europees niveau vastgesteld door de Ecodesign regulatory committe. AgentschapNL heeft namens de belanghebbende ministeries de onderhandelingen over deze maatregel gevolgd. De onderhandelingen hebben in totaal zeven jaar geduurd. De minimumeisen zorgen ervoor dat de minst efficiënte toestellen niet langer verkocht mogen worden. Omdat in Nederland bijna alle toestellen hoogrendement zijn, heeft deze eis voor de Nederlandse markt weinig effect. Wel kan deze een positief effect hebben op de export van Nederlandse HR-ketels.

 

Airco’s per 1 januari 2013

Vanaf 1 januari geldt het verplicht energielabel al voor warmtepompen en airco’s tot 12kW. Dit betekent onder meer dat de fabrieksmatig gemeten COP-bepaling plaats maakt voor een zogeheten seasonal performance (SCOP/SEER), een gemeten rendement op jaarbasis, die de fabrikant verplicht op de verpakking moet vermelden. Ook hier mogen slecht presterende  toestellen niet langer verkocht worden. Zij ontvangen geen CE-keurmerk voor toelating in Europa. Deze maatregel heeft bijvoorbeeld gevolgen voor goedkopere airco-systemen die in ons land via het doe-het-zelf-circuit worden aangeboden.

 

Hieronder een uitleg van het label zoals deze nu geldt voor airco’s en warmtepompen tot 12kW.

ErP uitleg

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie