Ga naar hoofdinhoud

,

D-day nadert voor ‘gasketel-wet’

Wordt onbekwaam sleutelen aan CV-ketels binnenkort strafbaar? De Tweede Kamer vergadert volgende week woensdag over de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties.

Dan wordt duidelijk of de certificeringsregeling voor installatiebedrijven en monteurs er daadwerkelijk komt. Zo ja, is het vanaf 2021 het ongediplomeerd sleutelen aan CV-ketels voor bedrijven én woningeigenaren strafbaar.

De roep om een wettelijke basis voor werk aan gasinstallaties komt voort uit het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen. Belangrijkste struikelblokken zullen de kosten en handhaving zijn. Zo is de angst dat de regeling te duur gaat worden voor installatiebedrijven. Ook zoeken de instanties nog naar de juiste wijze om effectief te kunnen handhaven. Wel is de verwachting dat er een Tweede Kamer-meerderheid voor de stap is.

Brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een handig dossier in pdf gemaakt over de huidige stand van zaken. Die is hier te downloaden.

Per 2021 écht van kracht

Duidelijk is te zien dat de Tweede Kamer vooral een besluit neemt over het wettelijke kader. Over de invulling is nog veel onduidelijk of nog niet ingevuld. Daar heeft de branche dan nog maar een half jaar de tijd voor. Als de Tweede Kamer groen licht geeft, zou de nieuwe wet per 1 januari 2020 moeten gaan gelden. Na de inwerkingstelling is er een overgangsjaar. Vanaf 2021 zijn niet-gecertificeerde bedrijven die nog aan ketels sleutelen in overtreding. Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. Bedrijven zonder deze erkenning mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte installaties, zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers. De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.

Kosten

De verwachting is dat deze regeling installatiebedrijven tussen de 1500 en 2000 euro per jaar gaat kosten, exclusief opstartkosten en de startaudit. Daarmee komen de certificeringskosten in de buurt van de kosten die een bedrijf moet maken voor bijvoorbeeld de veel uitgebreidere SCIOS-certificering. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt het monteren van een CV-ketel straks ongeveer 45 euro duurder, een onderhoudsbeurt 4,50 euro. Vanzelfsprekend zijn grotere bedrijven en bedrijven die veel CV-ketels onderhouden en vervangen relatief goedkoper uit. Techniek Nederland werkt ideeën uit om de kosten met name voor eenmanszaken te beperken. De branchevereniging denkt hierbij onder meer aan regionale samenwerkingsverbanden, een verlaging van de steekproeffrequentie bij goed werk en auditering door de branche zelf. Ook zou met nieuwe digitale technieken het aan en afmelden van toestellen, en het aantoonbaar maken van vakkennis de installateurs veel tijd en geld moeten kunnen besparen.

Handhaving

In principe worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving. Betekent dit een terugkeer van de opzichter? Nee, de controle zal vooral administratief zijn. De gemeente kan dwangsommen opleggen aan niet-gecertificeerde bedrijven die bij steekproeven door de mand vallen. Maar ook opdrachtgevers worden strafbaar wanneer een niet gecertificeerde installateur een toestel aansluit of onderhoudt. Zakelijke opdrachtgevers plegen een ‘economisch delict’.

Strengere vakbekwaamheidseisen

In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Voor die laatste groep gelden vakbekwaamheidseisen.

Elke monteur die straks wil installeren en ook in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets, ongeacht het opleidingsniveau en diploma’s. Dit geldt ook voor monteurs die beschikken over een SCIOS-certificaat of als Energie Service Specialist (ESS’er) werkzaam zijn bij een bedrijf dat het kwaliteitslabel OK-CV voert. Voor deze monteurs wordt wel nagegaan of een aangepast examen mogelijk is. Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben. Er werken naar schatting 34.000 monteurs in de verwarmingstechniek.

Klaarstomen

Ondernemersorganisaties zijn op de achtergrond al volop bezig. Techniek Nederland werkt samen met opleidingsfonds OTIB aan een website waar monteurs zelf kunnen toetsen of ze aan de strengere vakbekwaamheidseisen voldoen. De vakbekwaamheidseisen worden verankerd in de beroepsopleidingen. Ook komt er een bijscholingsmodule voor de groep monteurs de nu al in de branche werkt, maar nog niet aan de eisen voldoet.

Vakpaspoort

Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn. Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen. Als het aan de brancheverenigingen ligt, worden ook de geïnstalleerde en onderhouden CV-ketels in een database gestopt.

22 reacties op “D-day nadert voor ‘gasketel-wet’

  • Sjaak

    wat er nu gebeurt met certificering is symtoom bestrijding, zonder centrale controle blijft het een utopie dat het veiliger gaat worden.
    het de bekende kreet de slager keurt zijn eigen vlees

    1. Ap

      Juist volkomen mee eens meer een regeling om weer extra geld bij i stallateur weg te halen. Omdat ze geen lid zijn van VNI of dergelijk. Wit t e boorden criminaliteit is het. Het gaat niet veiliger worden

    2. Klink klare onzin ik heb 10 jaar lang onderhoud bedrijf over de vloer gehad
      Dat bedrijf F in al die jaren nooit een meter gezien en als er dan een storing is wisselen ze de onderdelen net zo lang uit tot die het weer doet
      Dus iedereen die een beetje kan puzzelen kan daar terecht
      Ik heb het niet zo met de mannen

  • Ap

    Juist volkomen mee eens meer een regeling om weer extra geld bij i stallateur weg te halen. Omdat ze geen lid zijn van VNI of dergelijk. Wit t e boorden criminaliteit is het. Het gaat niet veiliger worden

  • Wim

    Zolang er gewoon verkocht mag worden aan particulieren ga je dit nooit handhaven
    Dus de oplossing word gezocht in het stelen van geld bij de installateur en beun de haas loopt hetzelfde risico als 20 kilometer te hard op de snelweg en komt bij een overtreding weg met een boete van 100 euro die de klant gewoon betaald en de overheid is de grootste boef

  • Wil

    We gaan toch van het gas af. Waarom dan nu nog certificeren? Installateur op onodig op kosten jagen.

  • Jo's housen

    De overheid zou zich moeten bezig houden met gevaarlijke ketels zoals die van Ferolli daar zou men op moeten richten.
    Regelgeving van overheid afd NVWA faalt weer voor de zoveelste keer

  • jos

    30 jaar geleden had je gas -water-electra technisch opgeleide inspecteurs van de energiebedrijven , vaak doorgestroomd in functie , begonnen als monteur . Als installateur met diploma,s en erkeningen , had je meldingsplicht om installaties te laten keuren door een inspecteur , d.m.v. een keuring aanvragen met een keuringskaart en schuine projectie tekening met aansluitwaardes .Vaak strenge keuringen , maar wel rechtvaardig , vaak gevolgd door herkeuringen als een installatie niet aan de normen voldeed .In 1997 zijn de grenzen opengegaan en is deze meest effectieve en uitstekende vorm van keuring vervallen. Men zou deze vorm van keuring weer in moeten voeren , dan werd er alleen nog door vakmensen met diploma,s en certificering aan installaties gewerkt , maar 30 jaar overbruggen en terug in de tijd , heb je zeker 10 jaar voor nodig met goede opleidingen omdat op dit moment veel mensen zonder diploma,s werken aan installaties zonder norm handhaving en vaak zonder goed meetgereedschap.

    1. Jij bent oud. Maar je hebt wel gelijk. Overigens als je het altijd goed deed kwam de inspecteur steed minder vaak. Alleen af en toe een steekproef.
      Ik heb gemengde gevoelens bij deze wet. Ja , het is nodig dat de consument een goede monteur over de vloer krijgt maar het zal ons , de installateur, wel weer veel geld kosten dus weer meer concurrentie met de klussen bedrijven. en geloof mij die blijven toch wel doorgaan. Hoop alleen dat de consument het verschil zit en erkend. PS wij zijn er klaar voor .

      1. jos

        Beste Michiel,

        Ik ben niet oud , maar ging al op m,n 3e jaar in een overal met laarsjes , met m,n vader mee onder de vloer, het water in om draadfit-leidingwerk met een bokkepoot in de rode menie te zetten , dus inmiddels veel gezien en beleefd . Ik zie op dit moment een Technisch Nederland met verkeerde regelgeving en certificering ontstaan .De politiek is totaal niet op de hoogte van de huidige markt/werkvloer en neemt klakkeloos voorstellen over van vakorganisaties waar het merendeel van de bestuurders/ het personeel zelf niet eens zelf over de benodigde diploma,s of certificeringen beschikt, terwijl er een giga tekort aan technisch personeel is, en je dan willen verkondigen dat je nieuwe certificering moet doen ?? .Kleine installateurs moeten veel uren maken om het hoofd boven water te houden , daar wordt door vakorganisaties en de politiek totaal geen rekening mee gehouden .Ze worden op hoge kosten gejaagd en voor het blok gezet .Opleidingen gaan doen voor certificering en anders maar stoppen .Ik had gekozen als vakorganisaties vanwege de enorme tekorten aan vakmensen voor eerst zoveel mogelijk vakmensen tegen geringe kosten opleiden/bijscholen op goed ingerichte up to date praktijkcentra gesponsord door fabrikanten in een overgangsperiode van b.v. 5 jaar-10 jaar en dan pas certificering invoeren in overleg met verzekeringsmaatschappijen . Want daar is het uiteindelijk om te doen .Heeft een installatiebedrijf z,n werk niet goed gedaan , kan hij/zij aansprakelijk gesteld worden . Het wordt straks een complete chaos. Te weinig gecertificeerde vakmensen .

  • Peter

    Het grootste probleem waar we mee zitten is op dit moment zijn er al 15000 monteurs te weinig ik heb mijn monteurs diploma’s gehaald maar veel kleine bedrijven hebben geen diploma op vakgebied dat komt dat deze monteurs altijd bij een VNI. Installatie bedrijf hebben gewerkt en interne opleidingen hebben gevolgd. Toen waren er nog opleidingen voor dit vak en zaten de klassen nog vol nu krijg je geen klas meer vol toen in 2004 veel grote installatie bedrijven de fles op gingen hebben deze mannen als zzp’er de draad opgepakt toen was voor dit vak geen regelgeving meer iedereen kon installateur worden ook een fietsenmaker maar effen op de feiten terug te komen waar koolmonoxide vergiftiging optreed zie je hoofdzakelijk de VNI grote bedrijven hoe komt dit nou simpel uitgeknepen contracten met woningcorporaties alles moet snel en mag niks kosten onderhoud aan CV ketels wordt door deze jongens nauwelijks of niet gedaan ra ra hoe ontstaan er gevaarlijke situaties en uitgerekend deze jongens zijn daar voorstander van nauw een kleine installateur of een beunhaas leveren vaak veel beter werk
    Sorry ik heb 32 jaar een installatie bedrijf en ik durf dit te zeggen

  • Andre

    Maar goed ook. Met name die bedrijven die “monteurs” een kunstje leren om vervolgens te worden ingezet voor onderhoud, 12 stuks per dag bij de woningbouwcorporaties.

  • iemand het TV programma gezien van de in brand vliegende Agpo ketels ????
    nou kwestie van onderhoud dus, Agpo schrijft voor dat de brander pakking periodiek vervangen moet worden , iets van 5 jaar of zo , Firma Breman was er niet bij volgens mij en die deed het onderhoud ? daar kwam weinig uit in het TV programma maar na 13 jaar gaat het dan wel mis, ook bij een Nefit of Atag of Intergas of Remeha als je geen pakkingen vernieuwd met name siliconen pakkingen gaat het mis, jaren geleden moesten alle siliconen pakkingen in de Vaillant soliede , tegen brand gevaar verwisseld worden voor parafine pakkingen, ook omdat ze er na jaren geen onderhoud er gewoon uit fikken zeg maar . maar die onderzoek clubjes hoor ik daar niet over , gewoon weer eisen stellen aan Vakdiploma s anders niet met het installatie werk bezig zijn , en niet weer certificering clubje s opzetten , het vak is gewoon vernageld door onze overheid die alles maar vrijgeeft , als vrij ondernemerschap was dat niet Brinkman ? met zijn goede ideeën, de overheid wie gelooft daar nog in ?

  • MarkS90

    Bij dit artikel zijn 2 foto’s bijgevoegd en op allebei zie ik waterpomptangen … Met zulke prutsers heeft certificering toch geen nut.

  • a g de smit

    precies marks90 ik zag de foto en dacht exact hetzelfde ben nu 72 ben m n hele leven in cv en gas aan het werk geweest ook15 jaar zelfstandig.

  • Sjaak

    helaas de politiek heeft weer eens de meest verstandige beslissing genomen de certificering gaat door
    met dank aan de lobby voor de trainingscentra die verdienen er weer aan en onze klanten kunne nog steeds naar de kussenier

  • Frans van Och

    Ik ben al meer dan 35 jaar erkend/gediplomeerd installateur. Heb alles na de LTS en de Philips bedrijfsschool ’s avonds gedaan. MAVO 4, (in drie jaar), 2e monteur, 1e monteur, installateur Gas en Water, diploma Algemene Handelskennis. Heb alle ketels bij de fabrikanten op cursus gedaan. Niet een keer maar meerdere keren. Heb lasdiploma’s via de bedrijfsschool. Ik kan werkelijk alles maken. Wat de meeste monteurs niet weten hoe een installateur landelijk erkend kan worden. Door 30 adressen op te geven aan het hoofd van de inspectie die deze door keurmeesters liet controleren. Na goedkeuring kwam er een NSB er thuis alles keuren. Heb in die tijd voor meer dan vierduizend euro alles aangeschaft van EURO INDEX. Kan nu schriftelijk bewijzen dat ik al meer dan 15 jaar verbranding gastoestellen meet met mijn EURO LYSER. Zowel open als gesloten toestellen. Geisers, gashaarden, gevelkachels, CV ketels, bijzetkachel (keuken), boilers. Duizenden toestellen gecontroleerd op veiligheid, gemeten en afgesteld. Honderden keren levensgevaarlijk werk gezien gemaakt door prutsers en schoorsteenvegers. Heb honderden gasleidingen gecontroleerd op dichtheid. Alle toestellen er af, ook de gasmeter. Dan met hoge druk een sterkte proef doen. Hierna een drukdalingsproef doen met EURO INDEX drukmeter. Drie meters heb ik daarvoor bij me. Een met 0,00 mbar en twee iets grover 0,0 mbar. Altijd twee keer meten na eerst de leiding en de meters laten acclimatiseren. Altijd de wet van druk x volumes = constant in de gaten houden. Heb honderden geisers gezien met een niet toegestane afvoerleiding. Totale lengte van de afvoerleiding mag zijn anderhalf keer de hoogte. Hoezo!!!. TTB gewoon doorverbonden of geheel verwijderd. Heb drie keer een CO vergiftiging meegemaakt. Stelletje slappelingen van de keurring instanties. Heb ooit de Burgemeester ingeschakeld om het hoofd van de inspectie op een echt levensgevaarlijke situatie te krijgen. Ik heb bij de groothandel stukadoors/schilders gezien die een ketel meenamen voor montage. Hoezo installateur!! Sei installateur, sterking installateur, waarborg installateur, keurmeester APK. Allemaal flop. Duizenden Euro’s aan ergernis en kosten. Op vakantie met de caravan (ontspanning) na het leren migraine gehad. Nu nooit meer gehad. Dit kwam door de zorgen voor het halen van de erkenningen. Ben al meer dan 35 jaar vakkundig met mijn vak bezig. Ook heb ik honderden LODEN leidingen gerepareerd/gesoldeerd met 33/67 soldeer. Ook loden water leiding. Hier steeds gewaarschuwd dat het ongezond was. Door het afschaffen van deze erkenningen zijn er zeer veel prutsers bijgekomen. Deze hebben een stortvloed van ongevallen teweeg gebracht. Nu moeten de erkende installateurs een tweedaags papiertje halen. Wat een onzin. De overheid is al jaren verkeerd bezig en heeft al jaren alles vrij gelaten. Ik denk dat ik omscholing aanvraag naar SOUTENEUR in plaats van INSTALLTEUR. Zijn er nog mensen die met mij willen samen spanne tegen deze onzin??? Laat iets weten. Volgende keer meer.

  • Nu nog iets over die waterpomp tang. Deze zit er verkeerd op. Een waterpomp tang beschadigd de messing moer door piekbelasting (klein scherp vlak). Messing is kortspanig en kan hierdoor eerder inschuren. Heb ooit twee monteurs bezig gezien die het zelfde deden. Heb hun verteld dat het grote prutsers waren en dat als ik hun baas was ze allebei onder z’n kont zou schubben. Goed gezien MARKS90. Ik zag de foto en dacht precies hetzelfde. Wat een prutskloten. Materialenkennis Philips bedrijfsschool.

  • Mike

    Ho Frans , Helemaal correct wat je zet maar het zou zomaar kunnen dat hij de kraan aan het losdraaien is en de pakking in de gaskraan koppeling is van rubber dus zit niet moervast en dan is een waterpomp tang , mits een goede , geen verkeerde keus.
    Wel vind ik dat hij de kraan wat vreemd , schuin en onhandig beet heeft met de tang.

  • Hier nog een keer Frans van Och helemaal uit Eindhoven. Waterpomptang: als je goed kijkt heeft hij niet de knelkoppeling 15mm vast maar het kraanhuis. Ik vind waterpomptangen en zweedse tangen onmisbaar in installatie techniek maar dan specifiek voor grote lompe koppelingen en ronde dikwandige buizen.
    Nu iets over die nieuwe ketelwet. De minister stelt zonder een dag theorie en een dag praktijk geen vakman, dus mag je niet aan gastoestellen werken.
    DEGENE DIE EIST BEWIJST.
    Hun moeten maar eens bewijzen dat ik geen vakman ben. Ik ben erkend en heb daarvoor een erkend staatsexamen afgelegd door een door de staat erkende stichting. STICHTING EXAMENS GAWALO. Nu maken hun gebruik van en door te zeggen de omgekeerde bewijslast. Nu kan ik dus met mijn cijferlijst aantonen dat ik niet alleen een vakdiploma heb gehaald maar ook volgens mij met behoorlijk goede cijfers. En veel meer technische vakken en praktijk als die de ketelwet ons doen geloven.
    Het installateur diploma bestaat uit drie gedeelten. Te weten A-gedeelte, B-gedeelte en een C-gedeelte. Dus veel meer theorie en kennis dan het bewijs voor de ketelwet. Ook veel meer praktijd onderricht en examen. Hier volgen mijn cijfers voor installateur;

    tekeninglezen en uittrekken van materialen 7, zeven
    toegepaste vak leer 9, negen
    toestellenpracticum 7, zeven
    handvaardigheid 8, acht
    ontwerpen en tekenen 7, zeven
    leiding berekenen 9, negen
    vak theorie 7, zeven
    Bovenstaande is voor water., hierna volgt gas en het C-gedeelte
    ontwerpen en tekenen 6, zes
    leiding berekenen 8, acht
    vak theorie 7, zeven
    calculatie, administratie en bedrijfsvoering 9, negen.
    Ook ik heb een van de beste technische (vakscholen) van heel Nederland afgemaakt en gelaagd, ook met goede cijfers, maar dat is ondertussen 50 jaar geleden. Philips Bedrijfsschool te Eindhoven. Voeg daar bij mij kennis en opleiding in de vakken Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde dan kun je niet stellen dat ik geen vakman ben en geen kennis heb van installatie techniek.
    Wie bepaalt die betaald. Inspraak zonder inzicht, doet uitspraak zonder uitzicht.
    Volgende keer meer.

  • john

    he eindelijk een collega vak installateur die waarschijnlijk ook nog in Boxtel examen gedaan heeft. En die zich net als mij ergert aan grote prutsers die er aan installaties werken en er de ballen geen verstand van hebben, maar wij zijn groot en hebben een eigen school intern die goedgekeurd is door de vakorganisatie een grote aanfluiting is het.

    Nou ik doe dit werk nou 32 jaar en heb hetzelfde papiertje gehaald als Frans drie avonden in de week ploeteren van 18.30 tot 21.30 geen probleem hoor pluk er nu de vruchten van. Totdat ze in Den Haag en bij de vakvereniging aan boom gaan schudden zonder enige vorm van kennis.

    De grote onder ons keuren hun eigen vlees gisteren kwam ik er bij uit gelopen een net nieuw cascade systeem voorzien van de een clv systeem van 2 verschillende rookgas materialen, elders op het terrein een ketel in de kelder vervangen mag niet zonder speciale eisen aan de ruimte o.a. gas belemmerend af te dichten, maar ja de groten keuren hun eigen werken en dus word dit allemaal goedgekeurd.

    en tot slot een stuk wat ik eerder geschreven heb over de gasketelwet.

    Wat weer een geldklopperij hier een stukje uit de tekst wie het moet gaan controleren, lees en huiver of lach.

    383
    Wet van 26 juni 2019 tot wijziging van de Woningwet in verband met de introductie van een stelsel van certificering voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties

    Artikel 93
    1. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens hoofdstuk III bepaalde zijn belast de bij besluit van het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.
    2. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de hoofd-stukken IIIA en IV bepaalde zijn belast de bij besluit van Onze Minister aangewezen bij de autoriteit werkzame ambtenaren.
    3. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de hoofd-stukken II en V tot en met IX bepaalde zijn belast de bij besluit van Onze Minister aangewezen ambtenaren.
    4. Van een besluit als bedoeld in het tweede en derde lid wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
    5. De ambtenaren die zijn belast met het toezicht op de naleving ter zake van het bepaalde bij of krachtens de hoofdstuk II en III zijn bevoegd, met medeneming van de benodigde apparatuur, een woning te betreden zonder toestemming van de bewoner.

    ARTIKEL III
    Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

    Uitgegeven de vijfde november 2019
    De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

    Hierna dus na 05-11-2019 is er niets meer over de regeling te vinden en al zeker geen koninklijk besluit.
    Dus hoezo de wet treed in werking NIET DUS!!!

    En dan de gemeente die het moet gaan controleren, die kunnen een nieuwbouw woning nog niet eens goed controleren of alles gedaan is zoals voorgeschreven!

    Dus om een lang verhaal kort te houden moeten die worden ingehuurd simpeler kan ik het niet maken.
    En wie zou je voor zulk werk nou toch moeten inhuren juist de installateur een van die groten die de wet mede hebben opgezet!

    Techniek Nederland is druk bezig met verschillende partners om het hele traject van de certificering in te richten. In een stappenplan geven we alle uitleg, middelen en ondersteuning die u als lid kunt gebruiken op weg naar certificering.

    Dus een korte conclusie wij van WC EEND adviseren WC EEND.

    En meer zeg ik hier niet over want de wet is nog steeds maar een voorstel en nog niet vast en bindend en hiermee basta!!!

  • Sjaak

    de overheid is erg goed in symptoom bestrijding niet in oplossingen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie