De gemiddelde energierekening daalt per 1 juli met zo’n 4 procent. Hoewel de variabele energietarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers flink dalen, stijgen tegelijkertijd de vaste leveringskosten.
Dit heeft vergelijkingssite Pricewise berekend op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers – Nuon/Vattenfall, Essent en Eneco – die deze week bekend werden.
De gemiddelde energierekening voor een meerpersoonshuishouden (met een verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas) daalt daardoor met zo’n 82 euro op jaarbasis, dat is een daling van zo’n 4 procent. De energierekening blijft daarmee nog wel veel hoger dan die van vorig jaar rond deze tijd. Toen lag deze gemiddeld zo’n 250 euro lager.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Waar de prijzen hard stegen per 1 januari, zien we nu voor het eerst sinds juni 2017 een kentering. Dit is een welkome daling voor de consument die de vaste lasten tot nu toe alleen nog maar zag stijgen in 2019, met zo’n 600 euro ten opzichte van 2018, zoals bleek uit onderzoek. Het is wel opvallend dat de vaste leveringskosten verder toenemen.”
Verschillen bij energieleveranciers
De grootste daling vindt plaats bij Eneco met zo’n 180 euro netto op jaarbasis voor een meerpersoonshuishouden, met de kanttekening dat daar de variabele tarieven relatief het hoogst waren. Bij Nuon/Vattenfall daalt de energierekening met zo’n 65 euro. Bij Essent lagen de prijzen al op een soortgelijk niveau en zullen ze niet verder dalen. De Kok: “Je ziet dat energieleveranciers steeds op verschillende manieren hun prijzen muteren. Het is opvallend dat Eneco en Nuon/Vattenfall ook wijzigingen doorvoeren in de vaste leveringskosten en dat Essent dit al eerder deed. Het is daarom lastiger voor consumenten om een goed beeld te krijgen van het effect van deze wijzigingen op hun jaarkosten. Daarnaast gelden de variabele tariefsverlagingen enkel voor het komende halfjaar en worden de tarieven per 1 januari opnieuw bepaald. Voor de hogere vaste leveringskosten ligt het in de lijn der verwachting dat deze niet zullen dalen.”
Helft Nederlanders heeft variabel tarief
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een variabel tarief en krijgt dus per 1 juli te maken met de gewijzigde energietarieven. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt of al enkele jaren geleden zijn overgestapt en sindsdien hun energiecontract niet meer hebben aangepast, hebben in de regel meestal een contract met variabele tarieven. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven, loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven.
Vaste leveringskosten +22 procent
Hoewel de variabele energietarieven in de meeste gevallen dalen, stijgen de vaste leveringskosten – de vaste abonnementskosten voor het leveren van gas en stroom – juist flink. Gemiddeld met zo’n 22 procent. Essent verhoogde deze in januari al met 43 euro. Eneco doet dat per 1 juli met 48 euro. Ook Nuon/Vattenfall verhoogt deze kosten met 25 euro. De vaste leveringskosten stijgen al sinds 2009. Sindsdien zijn ze maar liefst meer dan verdubbeld. De Kok: “De stijgende vaste leveringskosten, die alle energieleveranciers per contract aanrekenen, lijken te worden veroorzaakt door alle ontwikkelingen in de energiemarkt waarbij steeds meer nieuwe producten en verdienmodellen worden geïntroduceerd. Zo wordt door isolatiemaatregelen, duurzamere apparatuur en meer bewustzijn onder consumenten het energieverbruik en dan met name het gasverbruik lager. Ook wekken consumenten steeds vaker hun eigen zonne-energie op of nemen ze dat af van derden waardoor consumenten in de toekomst minder kWh stroom en m³ gas gaan afnemen van energieleveranciers. Hiermee lijken de absolute marges op de energielevering zelf te slinken. Zo zijn er zelfs al leveranciers die alleen marge zeggen te maken op de vaste leveringskosten.”
Consumenten stappen steeds vaker over
De energiemarkt en de energietarieven blijven dus sterk in beweging en de besparingen bij overstappen zijn op dit moment aanzienlijk. Consumenten reageren hier ook steeds meer op. Volgens de jaarlijkse Energiemonitor van de ACM stapten in 2018/2019 een recordaantal consumenten over van energieleverancier, bijna één op de vijf huishoudens. Hierbij konden huishoudens tot wel 517 euro besparen volgens de ACM.
kijk dus nu worden we weer via de “leveringskosten” beduveld !!
dus nu worden we weer via “leveringskosten” in het pak gestoken 🙁