Ook in 2023 heeft de sterke groei van het aantal zonnepanelen op daken van woningen doorgezet. Bijna 1 op de 3 huishoudens in Nederland wekt zonnestroom op. Toch zit de pv-wereld in zwaar weer.
De netbeheerders tellen inmiddels op bijna 2,6 miljoen woningen zonnepanelen, waar het eind 2022 nog 2 miljoen waren.
Dat betekent opnieuw een groei van ongeveer 30% en dat zo’n 32% van alle woningen in ons land zonnepanelen heeft. Nederland is hiermee nog steeds Europees koploper als het gaat om het aantal woningen met zonnepanelen.
Na enkele jaren van sterke groei in zonnepanelen laat ook 2023 een stevige groei zien, maar die vlakt wel af, en zorgt ervoor dat sector in zwaar weer zit. Er is een groter aanbod dan de vraag en die zorgt ervoor dat de prijzen zijn gekelderd. Ook zijn er verscheidene faillissementen genoteerd in deze sector.
Eigen gebruik stimuleren
De groei van het aantal zonnepanelen maakt de urgentie om de eigen stroom te gebruiken nog groter. Vooralsnog wordt slechts een klein deel van de opgewekte stroom thuis gebruikt, zo’n 30-40%. De overige stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd, waardoor er lokaal problemen op het elektriciteitsnet kunnen ontstaan.
Omvormers schakelen uit
Als gevolg van het zwaarder belasten van de elektriciteitskabels in de straat, schakelen omvormers van zonnepanelen steeds vaker tijdelijk af. Beter is het om de opgewekte stroom zelf meer te benutten, door de auto op te laden en door de was te doen wanneer de zon schijnt, adviseert Netbeheer Nederland. Door eigen verbruik wordt het net minder belast en met gebruik van lokale opslag kan overdag opgewekte stroom ook in de avonduren zelf worden gebruikt.
Salderen draagt bij aan netproblemen
Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: “Afschaffen van de salderingsregel betekent dat er ruimte op de netten komt voor meer woningen met zonnepanelen. De salderingsregeling stimuleert namelijk het terugleveren van stroom en draagt daardoor bij aan volle netten en regelmatig afschakelende zonnepanelen. Inmiddels is het beter om te kijken naar een stimulans om meer stroom te gebruiken op de momenten dat er veel wordt opgewekt.”
Net verzwaren
Naast het grotere aantal zonnepanelen worden er in Nederland ook meer warmtepompen en laadpalen geïnstalleerd. Deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen werken de netbeheerders overal aan de verzwaring en uitbreiding van dat net. Netbeheerders investeren daarom meer dan ooit; tot en met 2026 lopen de jaarlijkse investeringen op tot ruim 8 miljard euro per jaar in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten.