Sanitairgigant Grohe presenteerde op de ISH in Frankfurt twee volledig 3D geprinte designkranen. De twee ultraslanke kranen zijn gemaakt van een messinglegering.
Een mooi voorbeeld van de mogelijke toekomst van kranenproductie: de 3D-printer spuwt het materiaal uit, zodat met flinterdunne lagen meer designmogelijkheden tot de toekomst behoren. De Allure Briljant Icon 3D en de Atrio Icon 3D werden getoond op de grootste badkamerbeurs van Europa. Opvallend is dat kraanuitlopen maar enkele millimeters dik zijn, en dat geeft een bijzondere optische illusie. Toch net genoeg ruimte om voldoende water door te voeren. Het kardoes bevindt zich in het inbouwelement. Een kraan printen is op zich technisch niet moeilijk, echter de hoogstaande kwaliteit van een A-merk kraan bewaken is een hele kunst, zegt Thomas Fuhr, executive director van Grohe. De kranenfabrikant voorziet veel kansen voor de toekomst van kraanproductie, maar vooralsnog vooral in het maatwerk in kleine oplagen.
Hoe werkt productie?
De printer doet er enkele dagen over om een kraan te produceren. Elk bouwdeel van de kraan bestaat uit 4700 lagen van 0,06 millimeter. Na het printen wordt het kraanonderdeel met een CNC-freesmachine mechanisch bewerkt. Het slijpen en borstelen van de oppervlakken gebeurt nog wel ouderwets met de hand. Een bijzondere klus dus: mede daardoor moet voor het armatuur flink in de buidel worden getast. Een 3D geprinte kraan, die op bestelling wordt geproduceerd, kost 12000 euro. De eerste kranen komen in een onderwaterhotel in Noorwegen. Vanaf volgende maand zijn de Grohe Icon 3D kranen te bestellen.