Ga naar hoofdinhoud

‘Doorbraak hybride lijkt op entree HR-ketel’

13-10-2023 ZEIST, HENK SIJBRING. ©Studio Kastermans

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Een inkijkje in de de lobby rondom cv-ketels en warmtepompen. Hoe krijgt de installatiebranche een voet tussen de deur bij de politiek? In Installatie 8 een interview met Henk Sijbring, al tientallen jaren actief in de belangenbehartiging rondom installatietechniek. “Zonder maatschappelijk doel, is elke lobby kansloos.”

NVI-Go-voorzitter Henk Sijbring trekt in het decembernummer van Installatie de parallel tussen de entree van de HR-ketel en de entree van de hybride warmtepomp.

De HR-ketel was in de jaren ’80 en ’90 allesbehalve een breed geaccepteerde techniek. Te duur, technisch gedoe. Er was uiteindelijk een subsidie voor nodig om van de hoogrendementsketel het massaproduct te maken, dat het vandaag de dag is. Sijbring ziet voor de twee keer in zijn carrière een dergelijke omslag plaats vinden: “De adviesrol van de installateur wordt in de markt nog wel eens onderschat. Fabrikanten kunnen pakhuizen vullen, maar geen toestel hangen. De installateur heeft nog altijd een unieke waardevolle rol. Hij bepaalt de snelheid van groei: bij de HR-ketel toen, bij de hybride warmtepomp nu. Hij komt over de vloer bij de eindgebruiker.”

‘Ik trek die polarisatie in kampen niet’

Lees hier het volledige interview met Henk Sijbring. De toplobbyist is in dit artikel ook uitgesproken over de rol van de verschillende belangenbehartigers in de markt. Wat de huidige energietransitie vooral typeert is de polarisering die het met zich meebrengt: alsof de klassieke keten de cv-ketel in het zadel wil houden, en nieuwkomers enkel elektrische oplossingen als toekomst zien. “Kom op. We moeten niet ineens doen alsof gas vies is. De les uit de jaren ’80 is dat energietransities langdurige processen zijn. Als je nog niet toe bent aan een warmtepomp, is een hybride, of zelfs een goed ingeregelde HR-ketel ook een manier om duurzaam bezig te zijn.”

32 reacties op “‘Doorbraak hybride lijkt op entree HR-ketel’

  • Duurzaam kost alleen maar geld
    Graaf een gat daar word je warm van,maak een aansluiting op je aan en afvoer van je cv zet een steig leiding en sluit hierop bv roosters van een diepvries op aan.zet er een pompje tussen die niet al te snel water
    verpompt vul de gat met organisch materiaal zodat het composteert doe de roosters om de 30cm boven elkaar als het gaat vol is afdekken met stro dit klein beetje nat houden.
    Er ontstaat broei deze warmte wordt overgenomen door het water wat door de roosters word gepompt op een gegeven moment zal het water op temperatuur komen waardoor er warmte afgifte onstaat via je radiatoren in je woning.

    1. Ben Janssen

      Gij moet premier worden!

  • Winny lieverst

    Als Lelystad Airport opengaat begrijp ik niet waarom we nog verplicht een warmtepomp moeten aanschaffen.

    1. Ed

      Dat zal niemand begrijpen.
      Ook het feit dat 80% van de nederlanders dit niet kunnen, zij de woning niet er voor hebben en/of gewoon het geld er niet voor hebben.
      Degene die het wel hebben gedaan, zijn ook de klos, alles aangeschaft, zonnepannelen, warmtepompen etc etc, dus van het gas af, word het elektra onbetaalbaar, zo kunnen we wel door gaan…..
      Al met al, gewoon een nieuwe cv ketel op hangen voor 1 januari 2026.

      1. Blue

        De dikke potomonaie strijkt de subsidies op, als er 60% verkocht is worden de bijdragen ingekort en heeft de smalle beurs betaald voor de dikke beurs , kijk maar naar electrische auto’s die ons door de strot gedrukt worden als of het , het achtste wereldwonder is , milieuverontreiniging daar heeft de dikke beurs lak aan , accu’s recycling,

        1. Peter

          Je wordt genaaid aan alle kanten door hogerhand. Inderdaad niet te betalen en te vertrouwen.

  • Rene

    Inderdaad, met gas is niets mis mee Belachelijke regeling van de politiek om vanaf 2026 verplicht over te gaan op een warmtepomp bij vervanging van de huidige cv ketel voor consumenten. Ik dacht dat in Europa uniformiteit hoog in het vaandel stond, maar in Duitsland krijg je subsidie als je op het aardgas wordt aangesloten, en in Nederland moet je betalen als je van het gas af gaat. Corrupte overheid die met Techniek Nederland dit heeft verzonnen o.l.v Nijpels en Terpstra.

    1. Antoon

      Eindelijk iemand met verstand, wanneer worden wij wakker

  • Ed

    Subsidie in duitsland heeft te maken, omdat deze mensen nog op oliestook stoken, of op andere brandstof

  • Opa-Dick

    Hybride cv ketels is oplichting.

    Kies voor volledige electrische warmtepomp en dan alleen voor gerenommeerde merken die al vele decennia bestaan, zoals Daikin oid.

    Of blijf bij een hr ketel en Vervang alleen je radiatoren voor Jaga radiatoren.

    Hybride cv ketel blijf je de extreme kosten van gas houden en aanschaf weegt niet op tegen de aanschafkosten.
    Dat Hybride cv ketels vanuit de regering worden opgedrongen moet bij iedereen al alarmbellen laten rinkelen.
    Het is pure oplichting.

    Ik heb zelf al 6 jaar Daikin monoblock warmtepomp en het bevalt prima.

  • Marco van der Kroft

    Als straks de helft van de Nederlanders aan de wormtepomp zitten verzinnen ze in den haag wel weer iets een warmtepomp heffing of weet ik wat
    En wij Nederlanders laten ons elke keer weer naaien

    Man denk toch eens na in Duitsland gaan ze massaal aan de cv ketel op gas en wij de Nederlanders de wereldverbeteraars gaan van het gas af jaja

  • Als we straks allemaal een warmtepomp hebben gaat de prijs van electra fors omhoog…

    1. John

      Dit heb ik zelf ook altijd gedacht en verwacht.

      Nooit en te nimmer hebben regeringen hier in Nederland níet een manier gevonden om mensen achteraf (flink) financieel aan te pakken.

  • John

    Het feit dat gas niet goed is voor milieu is grootste fabel die er is.
    Electrificeren kost kapitaal en om het te realiseren breken we compleet eco systeem af polders en zeeën vol windmolens en maar 10/15 % opwekking groene energie van onze behoefte.
    Dus reststromen uit gasgestookte energie centrales van max 60% terwijl huidige hr cv ketels boven 95% rendament hebben.
    Waanzin ten top compleet infrastructuur op zijn kop om electra kabels te verzwaren en waarom als je een perfect werkende infrastructuur van gas heb. Het is milieu onschadelijk en het systeem werkt duurzaam.
    Ik mag hopen dat alle energie wetten de kliko ingaan en we een kabinet met boerenverstand krijgen.

    1. Stevelee

      Volledig onschadelijk is nu wel veel gezegd maar om te verwarmen idd het minst milieuvervuilend. Hier in België niet voor niks dat een auto op Lpg een lage groene autoverzekering betaald. Electriciteit opwekken, het maken van zonnepanelen, batterijen electrische auto’s etc zijn enorme luchtvervuilers en dat weet overheid evengoed. Recyclage ervan word ook al niet gedaan

  • Halen we gewoon een hr uit Duitsland.

    1. Stevelee

      Dat gaat dan ook weer niet als deze niet omgebouwd conform NL wetgeving wordt. In België nog gelukkig redelijk wat gasketels geplaatst worden. Ik ben ook geen voorstander van warmtepomp of hybride systeem, maar klant is koning en onze verkoper doet z’n jobomschrijving alleen alle eer aan. Als ik een warmtepomp plaats en zeker op alleen radiatoren voel ik mij al slecht dat ik de klant bedrieg. Hier zijn zelfs 3 gewesten met andere wetgevingen in 1 zelfde land, zotter kan het niet

  • Floris

    Alle verwarming er uitgedonderd. Nu een pelletkachel met 2de ventilator. Op de zolder vloer geïsoleerd en infrarood vloer verwarming. Badkamer infrarood. Natuurlijk zonnepanelen. In de winter voor 6 euro bij vorst het huis warm. Bij de buiten temp van nu 12 graden in december 3 euro per dag. Voor mij geen gas meer.

  • Herman

    Volgens mij klaagt iedereen, maar de essentie is de co2 uitstoot terugdringen zodat de aarde maar 2 graden opwarmt.
    En zelfs 2 graden willen we eigenlijk niet.
    Elk land is zelf verantwoordelijk om die doelstelling te halen.
    Dus groene energie ipv enkele tonnen CO2 uitstoot van gas per huishouden per winter.
    Iedereen met een CO2 meter in huis weet dat CO2 vervelend spul is

    1. Dave

      Meer CO₂ is gunstig voor de natuur en maakt de aarde groener: extra CO₂ in de lucht heeft de wereldwijde groei van bomen en planten bevorderd. Het is ook goed voor de landbouw en verhoogt de opbrengsten van gewassen.
      Wat ga je dalijk eten dan?

  • Wappie

    De discussie over energietransitie blijft nog jaren voortgaan. Eerst de cv, nu de warmtepomp. Waarom iedereen aan de warmtepomp moet, heel simpel. Een fabrikant maakt 65% winst per warmtepomp. Bij een cv ketel is dat 35%. En warmtepompen vreten stroom. Je krijgt je woning niet warm als het radiator water max 50 graden is. En dan niet te spreken over het tap water wat max 45 graden is. 80% van de warmtepomp gebruikers heeft al een legionella besmetting gehad omdat het water stilstaat in het buffervat en max 50 graden is. Terwijl je min 70 graden nodig hebt om legionella te doden. De warmte pompen zijn bij voorbaat al gedoemt om over 5 jaar weer massaal te worden vervangen door de cv ketel.

    1. Jo Luijten

      Een warmtepomp is best zuinig mits het huis perfect geïsoleerd is en ook grotere radiators geplaatst zijn. Die grotere radiators zijn noodzakelijk omdat het water slechts 50 graden wordt. Wat betreft die legionella: In iedere moderne warmtepomp wordt het tapwater automatisch periodiek opgestookt tot 75 graden.

    2. Jan

      Bron over deze legionella besmetting?

  • Jo luijten

    Nederland is nog lang niet rijp voor massaal gebruik van warmtepompen omdat het leidingennet een verdubbeling van de energieafname niet aankan. De leidingen zijn nl. veel te dun. Vandaar ook dat steeds meer lapmiddelen in de vorm van trafohuisjes toegevoegd worden. Bovendien zijn heel veel huizen niet voldoende geïsoleerd hetgeen zeer belangrijk is voor een goede werking van de warmtepomp.
    Als daar dan nog de elektrische auto’s bijkomen voorspel ik dat het zal leiden tot ratsoen op elektriciteit.

    1. Jo Luijten

      correctie: **rantsoen**

  • Leen

    In Nederland kan je voor je er minste bedrag pinnen. Online toeslagen aanvragen etc etc. Ieder land doet het op zijn manier. Jij doet het anders dan je buren. Wat heeft het met corruptie te maken? Je bent vrij om te wonen waar jij wil…”Ik vertrek” ooit van gehoord?

  • Blue

    De dikke potomonaie strijkt de subsidies op, als er 60% verkocht is worden de bijdragen ingekort en heeft de smalle beurs betaald voor de dikke beurs , kijk maar naar electrische auto’s die ons door de strot gedrukt worden als of het , het achtste wereldwonder is , milieuverontreiniging daar heeft de dikke beurs lak aan , accu’s recycling,

    1. Red

      Wat versta jij onder een dikke beurs? Ik ben zelfstandig timmerman, mijn vrouw werkt een twee dagen per week bij een tuincentrum.

      Hier volop salderen met 32 zonnepanelen, kleine boiler om te douchen en airco om te verwarmen. Geen gas, wel al 2x 5kwh thuis accu voor na het salderen. Oja en het huis afbetaald. Niks voor geleend, zuinig leven, hard werken. Kinderen geen ipad maar lego. Vakantie in drenthe ipv costa del andre hazes.
      As je het in Nederland niet kan verdienen dan ben je of ziek, of lui of dom.

      1. Hans_U

        chapeau, hoe simpel kan het zijn 😉

      2. Dave

        Huis afbetaald,zeg het maar niet te hard.
        Jij wordt het volgende slachtoffer.
        Dan hebben we het nog niet over de verwijderings belasting die ze gaan heffen op je zonnepanelen als ze het niet meer doen.
        Daar gaat al je opgebouwde voordeel.
        Je wordt toch genaaid,vroeg of laat.
        De pech is dan wel dat jij net zo weinig overhoudt als een ander maar alleen Drenthe heeft gezien,en je kinderen geen idee. Hebben hoe ze met electronica om moeten gaan als ze gaan solliciteren.

  • Ben Eichhorn

    Mijn cv hr ketel is 22jaar wat bespaar ik als ik deze vervang door een nieuwe of een hybride warmtepomp?

    1. Sander

      In de praktijk ongeveer 10% op je stookkosten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie