Ga naar hoofdinhoud

,

Doos-in-doos luchtbehandelingskast

Een houten modulaire luchtbehandelingskast, doos-in-doos, die ventileert vanuit een plenum onder de vloer en afzuigt in het plafond: met die techniek wil het nieuwe bedrijf GoFlow coronaverspreiding tegengaan.

“Wat wij doen is niets anders dan ervoor zorgen dat de lucht via de kortste route en met de laagste turbulentie het vertrek via het plafond verlaat”, zegt oprichter en directeur Norbert Vroege, bekend als oprichter van Plugwise, maar ook jarenlang actief in de ventilatiebranche.

Houten en modulaire constructie

De houten constructie wordt ter plekke, en naar eigen zeggen in één dag, in een ruimte geïnstalleerd. Door een ventilerende vloer met honderden kleine gaatjes wordt schone gefilterde buitenlucht naar binnen geblazen.

De gebruikte binnenlucht wordt via een speciaal geperforeerd plafond afgevoerd en gefilterd via een luchtbehandelingskast. Op deze manier wordt de binnenlucht, met een stroomsnelheid van 1 cm per seconde, vijftien keer per uur ververst. De (Awair) sensor op die kast monitort de kwaliteit van het binnenmilieu.

Simulaties

“Op deze manier vindt er geen circulatie van binnenlucht plaats en zal besmetting via aerosolen veel minder snel plaatsvinden”, zegt Vroege. “Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal in 18 sessies fysieke simulaties uitvoeren om het systeem te testen.”

Meetresultaten door GoFlow-sensoren. In een periode van circa 15 minuten is de verontreiniging nagenoeg verdwenen uit de lucht.

De gaatjes in de vloerdelen zijn in grootte aanpasbaar met schuifjes die via een imbus in het midden van elk vloerdeel te bedienen zijn. “Zo kan je dus het debiet per vloerdeel regelen”, zegt Vroege.

GoFlow is een samenwerking aangegaan met tegelfabrikant Mosa uit Maastricht. Mosa zal een speciale keramische tegel produceren, die uitsparingen heeft die precies overeenkomen met het gaatjespatroon in de GoFlow-vloerdelen. “Wij zijn enthousiast over dit systeem en naar onze mening wordt het nog fraaier met een vloer van keramiek”, zegt Mosa-directeur Frank Spikker.

Praktijktest bij Mosa

Mosa gaat het systeem in januari testen in twee bedrijfsruimtes, een individueel kantoor en in een vergaderruimte. Spikker: “We willen daarbij kijken of en hoe alles werkt en ook hoe het er uit ziet, hoe mensen het ervaren.”

De GoFlow-techniek past goed bij de filosofie van Mosa, zegt hij. “Wij zijn bij Mosa altijd bezig met het verbeteren van het leefklimaat. Onze tegels passen goed in dit concept, omdat ze Cradle-to-Cradle-gecertificeerd zijn en omdat uit keramische tegels geen vluchtige stoffen ontsnappen.”

Scholen en zorgcentra

Norbert Vroege wil in de eerste fase vooral inzetten op toepassing in scholen, verpleeghuizen en zorgcentra. Vroege: “,Ik vind het belangrijk dat iedereen hier zo snel mogelijk over kan beschikken. Daarom kan iedereen die de wereld beter wil maken de technologie bij ons opvragen en het daarna in licentie zelf maken.”

Vroege: “We kunnen ons vergissen, maar as we speak is er geen fabrikant ter wereld die een houten modulaire luchtbehandelingskast levert die binnen een dag in ieder vertrek kan worden geïnstalleerd en die een vergelijkbare luchtkwaliteit en comfortbeleving kan garanderen.”

Eén reactie op “Doos-in-doos luchtbehandelingskast

  • J. Kraus

    Boeiende gedachtegang,
    De laminaire flow techniek stamt uit de ruimtevaart waar men absoluut stofvrij moest werken omdat een stofdeeltjes in de ruimte gaan zweven en tussen schakelcontacten kon komen. In die tijd werkte men nog veel met relais. Er is veel kennis hierover, alleen die is verloren gegaan. Kijk in het tijdschrift Die Pharmaceutische Industrie en USA tegenhanger PDA in de jaargangen 1970 t/m 1990. Door de stofdeeltjes naar boven af te zuigen ga je tegen de zwaartekracht in. Dat zal voor de lichte (Brownse beweging) deeltjes niets uitmaken maar voor speekseldruppels lijkt me dat spannend en onnodig. Downflow heeft de zwaartekracht mee en de vloer is altijd als “vies” beschouwd. Het plafond werd toen als schoon gedefinieerd. Ook dat wordt nu omgedraaid. Een vloer is makkelijker te desinfecteren dan het plafond (ook voor het personeel). En een box-in-de-box is even oud principe.
    J. Kraus oud-ziekenhuisapotheker gespecialiseerd in aseptische productie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie