Driekwart van de door corporatiekoepel Aedes onderzochte woningbouwcorporaties kampt met ventilatieklachten van bewoners.
Dat blijkt uit een peiling over woningventilatie die Aedes onder haar leden hield. Ondanks de groeiende aandacht voor woningventilatie, kreeg driekwart van de 137 woningcorporaties die de vragen beantwoordden, in 2012 klachten over ventilatiesystemen en binnenmilieu. Slechts 15 procent ontving vorig jaar helemaal geen klachten. Eerder onderzoek liet al zien dat de helft van alle mechanische ventilatiesystemen in Nederlandse woningen niet voldoet aan de minimum kwaliteitseisen.
Standaardeisen
Corporaties melden een toegenomen aandacht voor woningventilatie. Volgens driekwart van de ondervraagde corporaties besteden zij meer aandacht aan ventilatie dan in de afgelopen jaren. De meeste corporaties hanteren specifieke eisen voor ventilatiesystemen. Daarvoor gebruiken ze het model-Programma van Eisen van Aedes of een eigen programma. Deze ventilatie-eisen leggen corporaties vast in contractstukken; 57 procent doet dat altijd, 18 procent soms.
Controle
Meer dan driekwart van de corporaties controleert de kwaliteit van het ventilatiesysteem na oplevering. Ze zijn ervan overtuigd dat de ventilatievoorzieningen voldoen aan de wettelijke minimumeisen. Bij 59 procent van de corporaties is dat daadwerkelijk aantoonbaar met meetresultaten. De meeste corporaties (85 procent) voorzien huurders van een gebruikershandleiding over gebruik en onderhoud van het ventilatiesysteem. Een ruime meerderheid van de ondervraagden kondigt voor 2013 extra inspanningen aan. Deze zijn voor een groot deel op de bestaande woningvoorraad gericht.
Bekijk hieronder de uitkomsten van de peiling
Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. Bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. (www.co2indicator.nl/woningen.html)
De ervaring leert dat CO2 niet de enige vervuiler is die invloed heeft op het welbevinden van de bewoners. Er zijn niet voor niets onderzoeken geweest door Fanger in verband met andere vervuilende stoffen. In een aantal gevallen wordt hier ook op geregeld.
Ik spreek dan nog niet over de technische aspecten. Verse lucht aanzuig direct onder de rookgasafvoer is niet bepaald een hoogtestandje techniek.En de norm is daarmee ook niet altijd afdoende. Met andere woorden: Verzin een list.
Daarnaast speelt voor een deel ook een publieke opinie. In kantoren wordt al jaren gebalanceerd geventileerd. De lucht zou schoner zijn dan op straat en thuis. En toch kunnen er klachten ontstaan. Je zou zeggen dat leken elkaar aansteken om klachten te zoeken en deze te laten verwijzen naar de ventilatie.
Wat me overigens ook opvalt is dat de bewoners van gerenoveerde woningen kennelijk de voorkeur hebben de relatief vuile buitenlucht bij natuurlijke ventilatie boven gefilterde lucht. Je zou dus denken dat er iets gebeurd met de lucht tijdens het filtreren.
Hoewel ik weinig met woningbouw te maken heb realiseer ik me steeds dat er toch relatief weinig ventilatielucht geleverd (of afgezogen) wordt bij een mechanische ventilatie. Ik realiseer me dat dit gevoelsmatig is. Het lijkt er bij sommige ontwerpen op dat de geventileerde lucht met de bewoner mee moet wandelen.
Toch moeten klachten serieus genomen worden. Met de nationale jacht naar energiebesparing worden wellicht andere aspecten uit het oog verloren. Daarnaast speelt gewenning ook een grote rol.
Als ik van mijn huurbaas toe moet laten dat mijn huis aangepast wordt terwijl ik op dit moment dik tevreden ben, misschien ga ik dan ook klagen om mijn bestaande situatie zoveel als mogelijk te handhaven.
Veel klachten zijn gerelateerd aan geluid en niet goed inregelen.
Stel nu dat er roosters bestaan met een duidelijke schaalverdeling, en dat de installateur een tekening meekrijgt waarop staat in welke stand de ventielen moeten worden ingesteld. Dit alles bepaald door de software die de dimensionering van het kanalensysteem heeft bepaald.
Dan is het een kwestie van nog een beetje naregelen en klaar. Zo hoef je niet heel de dag met een flowfinder van 5 kilo boven je hoofd op een trapje te staan.
Stel dat er wtw units bestaan die in het toevoerkanaal 15 dB minder geluid uitbraken vergeleken met de nu in Nederland gangbare units, dan kan de unit s’nachts als iedereen thuis is gewoon op stand 2 draaien.
Stel dat er standaard een anti-microbiologisch en elektrostatisch geladen F7 filter wordt toegepast, met een dubbele standtijd.
Het wonder bestaat. En het is achteraf zo eenvoudig…
http://www.vasco.eu/NL_NL/Ventilatie/Overzicht
De tijd dat wij Nederlanders de Belgen dom vonden is voorbij, en ze voetballen tegenwoordig ook al aardig.
Los van balansventilatie is mijn ervaring dat bij ketel vervanging in bestaande bouw, te weinig aandacht wordt besteed aan RGA/LTV kanalen. Uit de hieronder geplaatste praktijkervaringen moge duidelijk zijn,dat aandacht voor het binnenmilieu hierbij een belangrijke rol speelt. Uitmondingen van rookgassen bij woonblokken op galerijen bij mechanisch geventileerde woningen is geen uitzondering. Daarnaast worden shuntkanalen in keukens gebruikt voor aansluiting van gesloten HR verbrandingstoestellen waarbij het natuurlijk ventilatiekanaal compleet komt te vervallen. RGA/LTV uitmondingen op het dak naast natuurlijke ventilatieopeningen van bad/toiletruimten, terwijl de keukens van de appartementen zijn voorzien van kanaalventilatoren. Hierbij ontstaat het gevaar dat door de ontstane onderdruk in de woningen rookgassen via de bad/toiletruimten naar binnen treden.Dit zijn maar een paar constateringen uit de praktijk met relatie tot het binnenmilieu.
Als je nu ClimaLevel toepast (ventilatie via hollebodemplaten opgenomen in vloerverwarming) heb je het probleem opgelost: Doordat die vloer z’n warmte dan grotendeels door convectie aan de ventilatielucht afstaat is de cv-water temperatuur lager dan bij klassieke vloerverwarming. Hierdoor kun je ruimer ventileren zonder lawaai (groot oppervlak!) en bovendien energie besparen. Plus effectief koelen in de zomer. Zie http://www.climalevelnederland.nl
Veel klachten zijn gerelateerd aan geluid en vochtproblemen in de badkamer.
De oplossing is het plaatsen van een nieuwe mechanische ventilatie systeem. Neem de nieuwe MVS-15 van Orcon. Deze nieuwe, prachtig vormgegeven woonhuisventilator is namelijk in al zijn ventilatorstanden de stilste en de meest energiezuinige. Dankzij de nieuwste “Greentech Radicall” gelijkstroommotor en bijbehorende afgestemde aerodynamica heeft de MVS-15 een perfecte balans tussen geluid, energieverbruik en comfort!
Wat maakt het verschil?
◦De MVS-15 is de stilste in alle ventilatiestanden dankzij nieuwe “Greentech Radicall” gelijkstroommotor en nieuwe EPP behuizing!
◦Hoogste EPC reductie.
◦Maximale luchtopbrengst van 480 m3/h bij 200 Pa
◦28 instelmogelijkheden in keuze van luchtdebiet
◦Standaard voorzien van vernieuwde automatische vochtsturing
◦Tweekleuren-led geeft de status van de MVS aan
◦Eenvoudig te installeren dankzij uitneembare doppen en bevestigingsgaten aan buitenzijde
◦Onder aansluiting voorzien van Ø 160 en/of Ø 125 aansluiting
◦Achter aansluiting van Ø 160 mogelijk
◦Gebruikershandleiding gemakkelijk bereikbaar voor eindgebruiker
◦Radiografische bediening voor nog meer gebruiksvriendelijkheid
◦CO2-sensor die de luchtkwaliteit meet en op basis daarvan meer of minder ventileert
◦90 maanden garantie.
Laat u goed informeren. Voor meer informatie zie: http://www.orcon.nl.