Grohe introduceert een handdouche met drukknop. De gebruiker kan van douchestraal wisselen door op het mechanische drukknopje te drukken.
De GROHE SmartTip-bediening op de ergonomisch ontworpen handdouche maakt het makkelijk om te schakelen tussen drie straalsoorten, een krachtige massagestraal, een regendouche en een meer ontspannende regenstraal met minder druk.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/07/GROHE-Rainshower-SmartActive-130-Cube-Handbrause_Chrom_26582000_Mood-1-650x800.jpg)
Trend De bediening van douches en kranen gebeurt steeds vaker met knoppen. Grohe is niet de eerste fabrikant die de drukknop introduceert. Hansgrohe introduceerde de Select-techniek 10 jaar geleden op de ISH in Frankfurt, en past het principe net als Grohe ook al langer toe op de thermostaten. Ook Kludi gebruikt drukknoppen voor de bediening van thermostaatkranen. Ook de elektronische aansturing, die lang voorbehouden bleef aan kranen in publieke ruimtes, duikt nu steeds vaker op in de wat luxere particuliere badkamer.
Combineren
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2021/07/GROHE-Rainshower-SmartActive-130-Handbrause_Warm-Sunset-Poliert_26574DA0_02-498x800.jpg)
De nieuwe handdouche van Grohe, de Rainshower SmartActive is verkrijgbaar in twee maten (130 mm en 150 mm), in 11 kleuren (Grohe Colors-collectie, met verchroomde of witte sproeiplaat) en in twee verschillende designs (rond of vierkant).
Deze handdouche laat zich combineren met de Rainshower 310 SmartActive of Rainshower 310 Mono en thermostaten of met SmartControl douchebediening, eveneens met drukknop. De bijpassende glijstang kan door middel van de verstelbare wandhouder op bestaande boorgaten worden gemonteerd. In geval er een diepte verschil is tussen beide wandhouders (bijv. doucheruimte is niet tot bovenaan betegeld) dan compenseert de wandhouder dit diepte verschil. Dat scheelt de installateur montagetijd. Ook heeft de Duitse fabrikant een bijpassend aflegplankje voor de shampooflesjes.
Als Grohe echt het milieu wilt helpen dan moet het op zijn zwenkkraan de koude stand van rechts tot midden zijn en warm water alleen van het midden naar links. Uit CV ketel onderzoek blijkt dat er duizenden keren per jaar de CV ketel warmwater functie ongewenst geactiveerd wordt omdat de handel in het midden staat (dat visueel mooier is). Bij het handen wassen wordt koud en warm water getapt. Voordat het warm water de kraan bereikt heeft, is het handen wassen klaar en sluit men de kraan (met een onnodige activatie van de CV ketel en aardgas misbruik plus CO2).
In Japan levert Grohe die mengkraan wel in die uitvoering (kwartslag is alleen koud water en de andere kwartslag is gemengd tot warm). Dus het idee en de techniek is oud en bestaand.
Die drukknop hadden ze eerder. Werkte niet. Hoop dat ze hun huiswerk nu beter hebben gedaan