Drukverliezen in installaties zijn voor installateurs een bekend fenomeen. Daarbij geldt veelal: hoe complexer de installatie, hoe groter de drukverliezen. Maar ook in eenvoudige installaties kunnen de drukverliezen aanzienlijk oplopen. Vernauwingen in de fittingen zijn daar vaak de oorzaak van.
Uit het recente
webinar over Drinkwatersystemen, gehouden door Wilo en Viega, bleek al dat problemen met drinkwaterleidingnetwerken vele oorzaken kunnen hebben. Ontwerp, materiaalkeus, systeemkeus maar ook de uitvoeringswijze en onderhoudswijze bepalen voor een groot deel het comfortniveau van het drinkwater en warm tapwater.
Fabrikant Viega heeft een aantal tips gedestilleerd, waarmee installateurs aan de slag kunnen om drukverliezen in hun installatie te beperken. Laat u goed informeren door de fabrikant over verschillende aspecten. Daarbij kan worden gedacht aan:
1. De weerstandswaarden van een systeem en bijbehorende fittingen. Let er daarbij op dat er tussen de systemen en fittingen grote verschillen bestaan.
Hier een whitepaper over drukverlies in leidingsystemen.
2. Verzeker uzelf ervan dat u werkt met reële weerstandswaarden. Vraag daarbij bij de fabrikant de onderbouwing daarvan op. Op die manier weet u zeker dat de installatie die u oplevert, ook presteert zoals gewenst.
3. Werk in installaties zoveel mogelijk met bochten in plaats van knieën. De weerstandswaarden van bochten is vele malen beter, waardoor het drukverlies over de gehele installatie minder is.
4. Zorg dat u een goede berekening heeft van het drukverlies in de installatie en bewaar deze bij de installatietekeningen. Op die manier is de volledige installatie altijd herkenbaar en zijn de verschillende onderdelen traceerbaar. Dat maakt toekomstige aanpassingen of uitbreidingen veel eenvoudiger. Bovendien kan dan snel worden bepaald welke gevolgen de aanpassingen hebben op het drukverval. Dit is ook verplicht volgens NEN 1006.
Het webinar terugkijken kan via deze link.