Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Een op vijf ISDE-aanvragen mislukt

Eén op de vijf aanvragen voor ISDE-subsidie mislukt, zo blijkt uit cijfers in het Programma versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving, dat minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.

Het aanvragen van ISDE-subsidie is niet heel erg eenvoudig en nu blijkt uit de cijfers dat het ook regelmatig mis gaat. Je moet bij de aanvraag het juiste aantal vierkante meters geïsoleerd vlak opgeven, de juiste subsidiecode (van bijvoorbeeld de betreffende warmtepomp), een factuur van de installateur of aannemer en als bewijs ook foto’s van het geleverde werk.

Van de ruim 100.000 ISDE-aanvragen vorig jaar, blijken er 80.000 daadwerkelijk toegekend. Dat betekent dat 1 op de 5 aanvragen misloopt. Het ministerie zegt echter te werken aan een zo soepel mogelijk subsidieproces. Minister Hugo de Jonge: “Verduurzaming moet laagdrempelig worden, subsidies moeten goed vindbaar en makkelijk aan te vragen zijn. Wij werken continue aan de verbetering van die instrumenten.”

Ruimt 100.000 warmtepompen

Ondanks dit subsidieprobleem gaat het hard met de warmtepompen in Nederland. Ruim honderdduizend warmtepompen werden het afgelopen jaar geïnstalleerd in Nederland, waarvan ruim 20.000 bodemwarmtepompen en een dikke 80.000 lucht/water-warmtepompen. Op basis van zowel de verkoopcijfers als de ISDE aanvragen is een verdere groei van het aantal warmtepompen te zien in het eerste kwartaal van 2023. In de eerste drie maanden van 2023 is een recordaantal van 42.000 warmtepompen verkocht.

“Hoewel er nog veel inspanningen nodig zijn om in 2030 1,5 miljoen koopwoningen geïsoleerd te hebben en 1 miljoen hybride warmtepompen te plaatsen, laten de stijgende aantallen zien dat woningeigenaren en isolatie- en installatiebedrijven met de genoemde stijgende aantallen maatregelen serieuze stappen maken om deze doelen te realiseren”, zegt minister Hugo de Jonge.

Vermogen per warmtepomp stijgt

In 2022 werden er volgens de Vereniging Warmtepompen 22.000 hybride warmtepompen verkocht. In 2021, zo was de schatting, lag dit aantal op 8.000. Pas sinds kort is er inzicht in het aantal verkochte hybrides, omdat bij de ISDE-subsidie nu wordt gevraagd of het om een hybride of een all electric oplossing gaat. Gezien het grotere aandeel hybride warmtepompen, zou je verwachten dat het gemiddelde vermogen van lucht/water-warmtepompen in Nederland afneemt, maar dat is niet het geval. Van gemiddeld 5 kW een paar jaar terug, ligt het gemiddelde vermogen nu al op bijna 6 kW per lucht/water-warmtepomp.

Volgens de Vereniging Warmtepompen doet de sector er alles aan om de verwachte marktgroei bij te kunnen benen. “Er zijn of worden de komende maanden extra productielijnen geopend bij tenminste drie fabrikanten. Daarbij zorgen fabrikanten ook voor extra opleidingsfaciliteiten voor monteurs. Ook vanuit Techniek NL wordt hard gewerkt aan het opleiden van warmtepompmonteurs, onder andere door het uitbreiden van het aantal opleidingslocaties. Er is een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepompen, hierdoor kunnen verwarmingsmonteurs overal bijscholen en kunnen zij-instromers sneller aan de slag.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie