In een woning in Heerhugowaard is de eerste pelletkachel geplaatst, die naast warmte, ook elektriciteit opwekt. De inbedrijfstelling is een primeur voor Nederland.
De stroomproducerende pelletketel, ‘Pellematic Smart e’ van Ökofen, werd op de afgelopen ISH voor het eerst aan het grote internationale publiek getoond, en is in bedrijf gesteld in een woning in Heerhugowaard. De ketel is geleverd door importeur PEL Energie, dat hiermee de eerste gekeurde pelletketel met stroomopwekking in Nederland plaatst.
Lokale stroomopwekking
Het toestel, een uitbreiding op de bestaande Pellematic, maakt gebruik van het principe van warmtekrachtkoppeling. De Stirlingmotor is samen met de seriematig geïntegreerde pelletcondensatiemodule ingebouwd in een buffervat met volume van 600 liter. Het systeem produceert warmte met 14 kiloWatt thermisch vermogen en stroom met 1 kiloWatt elektrisch vermogen (kWe). Met een vermogen van 1 kWe wordt bij een vollastwerking van 24 uur dagelijks 24.000 Wattuur elektrische energie opgewekt, waardoor bijvoorbeeld een wasmachine 23 keer kan gebruikt worden (verbruik ca. 1,04 kWh per wasbeurt). De Ökofen-pelletverwarming met Stirlingmotor kan tussen 1.500 en 7.000 kiloWattuur stroom per jaar opwekken De geproduceerde hoeveelheid stroom hangt echter wel sterk af van de looptijden van de verwarmingsketel. Hoe langer de looptijd, des te hoger is de opbrengst van de stirlingmotor.
Duurzamer dan HRe
Gelijktijdige opwekking van warmte en stroom (restproduct) is niet nieuw. Deze techniek is in tegenstelling tot bestaande micro-WKK’s echter volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas. De ontwikkeling van het toestel heeft 5 jaar geduurd. De stirlingmotor van het Britse Microgen wordt onder meer ook toegepast in de gasgevoede HRe-ketels, waarvan Remeha’s Evita de meest bekende, en in Nederland toegepaste is.
Hieronder een filmpje van de inbedrijfstelling
Het klinkt allemaal heel mooi, maar wat is de besparing.
Wat kost onderhoud, aanschaf en hoe lang gaat ie mee.
Ik heb ongeveer 10 jaar geleden ook voor een gas WKK een berekening gemaakt en kwam toen op ongeveer 15 jaar uit, voordat ik hem had terugverdiend. Daar had ik toen nog geen extra kosten voor eventuele defecte onderdelen in meegenomen.
Dus is de volgende vraag, hoe zit het met de garantie.
Ik ben benieuwd
Gerard,
Als uw gaswkk 15 jaar duurt voor afschrijving moet je bij deze niet gaan rekenen, want je komt zeker langer uit. Een gas wkk verdien je terug op 3 jaar als hij continue kan draaien. De pellet wkk kost meer in verhouding stroom/aankoopprijs dan een gas wkk, dus je doet er geen voordeel mee. Maar als jij zegt 15 jaar, dan heb je weinig warmte nodig denk ik dan. Ofwel klopt de berekening niet.
gr hans Valcke
Beste Gerard,
De electrakosten uit de micro WKK hangen af van de betaalde pelletprijs. Doorgaans zal de kostenprijs van de stroom rond de 6 cent per kW kunnen liggen. De warmteprijs zal rond de 5 cent per kW liggen. Goedkoper dus dan Warmtepomp en aardgas, en natuurlijk dan ook nog stroomopwekking.
Garantie op de Strilingmotor is 30.000 draaiuren. In normaal gebruik tussen de 10 en 15 jaar. Okofen bouwt installaties die een verwachte levensduur hebben van 30 jaar bij 2000 draaiuren per jaar, dat is het doel. Natuurlijk kan met revisie een Oostenrijkse ketel veel langer meegaan.
Momenteel zijn er een tal van subsidies (in Noord Holland word tot 20% vergoed bij bestaande bouw), en zakelijk investering aftrekken. Hierdoor lopen de “return of investment” tijden nogal uiteen. Wat vooral van belang is, geen warmtevraag, geen stroom. Dus eerlijk advies zou zijn, passief huizen komen niet in aanmerking voor de WKK. De “normale” smart van Okofen is daar wel bijzonder goed geschikt.
BIj Passief huizen is het goed om te kijken naar blokverwarming, dan zal de ketel het gweldig doen.
We verwachten in 2016 de Okofen E 5.0
Deze ketel zal 50 kW thermisch en 5 kW electrisch doen. Voor bedrijfsmatig of industriele verwarming zeer geschikt, zwembaden, stadsverwarming installaties ondersteuning.
Groet,
Paul Bijvoet
PEL Energie – exclusief importeur Okofen
Beste Paul
Voor mij zal de pellet kachel niet geschikt zijn. Wek zelf stroom op.
Heb mijn bestaande woning goed geisoleerd en vloerverwarming in het hele huis gemaakt. Dus veel draaiuren zit er ook niet in.
Maar ik vind je verhaal wel goed en zou graag met jou over dit onderwerp een keer een gesprek willen hebben, als je daar tijd voor kunt vinden.
Groetjes Gerard
Beste Gerard,
Als je in Noord Holland moet zijn, bel ons dan even voor een afspraak.
0226-315919
Hoe kom je in contact met deze mensen ?
U kunt via ons bedrijf, PEL Energie (importeur Okofen pelletketels), informatie opvragen over deze ketels.
e. info@pelenergie.nl
t. 0299-723040
Hallo Paul,
Is er informatie beschikbaar om een dergelijke wkk te plaatsen in een bestaande situatie met een houtvergasser? En welke temperaturen zijn er benodigd voor het “aandrijven” van de wkk. Ik heb namelijk een houtvergasser waarbij de uitgangstemperatuur ca. 250 graden C is. Ik zou hiervan graag nog wat terugwinnen.
Hallo Marius Ik zou graag in contact komen met U Ben bezig met een project waarbij ik mogelijk gebruik wil maken van een houtvergasser . En als ik het een en ander zou lees heeft U ervaring met een hout vergasser Groet Frans GvK
06 2865 8270
hoi Paul ,,
is de ekofen 5.0 beschikbaar .en heb je deze al ergens geplaatst .
Hallo Frans, deze is de ijskast in gegaan . Europese subsidies zijn gestopt voor ontwikkeling en dus zijn de pilot opstellingen gestopt.