Een schutting als bron voor de warmtepomp: met die uitvinding ontvangen OptiSolar en VITBouw Installatietechniek uit Hoevelaken een aanmoediginsbedrag van maximaal 50.000 euro van de gemeente Amersfoort. De energieschutting zal bij drie woningen in Amersfoort worden getest.
Vanaf de schutting lopen twee leidingen naar de warmtepomp, die hiermee de woning verwarmt en warm tapwater maakt. Het voordeel van dit systeem is dat het geen geluid maakt en een goed rendement heeft door de instraling van het zonlicht. Om een 3kW warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee schuttingdelen nodig.
Vervanging standaard schutting
De energieschutting kan als erfafscheiding worden geplaatst ter vervanging van een standaard schuttingdeel. De afmetingen van een standaard schuttingdeel zijn 180 cm hoog een 200 cm lang. De schutting kan met delen van 100 cm worden uitgebreid naar gelang de warmtevraag van een gebouw. De schutting is modulair opgebouwd en kan zeer snel worden geïnstalleerd zonder ingrijpende aanpassingen aan de tuin.
Het geld dat de twee bedrijven ontvangen komt uit het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling. Met dit fonds ondersteunt Amersfoort innovatieve ideeën van ondernemers en inwoners. Het fonds is bedoeld voor initiatieven die bijdragen aan hergebruik van afval en grondstoffen, energiebesparing of het opwekken van duurzame energie.
Wat een mooie oplossing een terechte toewijzing van het aanmoedigingsbedrag
Ik ben geïnteresseerd mede omdat ik een uitdaging heb om een pand van 12x13x 12 duurzaam wil voorzien van energie
Ach mooie oplossing? We hebben helemaal geen instalateurs! Een gecombineerde zonnecollector / zonnepaneel is ook zo’n mooie oplossing. En ook verkrijgbaar. Maar geeneen installateur in Nederland die ze plaatst
Jawel hoor. Kijk maar eens bij https://nextgenerationwoning.nl/
Zeik niet zo
Jawel hoor
Wil meer inlichtingen over warmte pompwel belangsteling
Geweldige uitvinding, lijkt iets voor mij,
elsschepers47@gmail.com
En een wateropslag onder je huis voor de hele winter, isoleer je kruipruimte met piepschuim vat erin.
Enorm geintereseerd.
Wij zijn van het gas af. Een CV ketel op houtpellets.
Maar of dat de oplossing is? Geen comentaar aub.
En 70 meter schutting tussen de buren en ons terrein.
€800 voor 1000 kg pellets wordt je ook niet blij van
Ben geïnteresseerd.
Graag meer informatie over mogelijkheden en kosten.
Ben geïnteresseerd graag meer onfo.
heel interessant ik wil best wat meer weten
Het kinkt als een mooie vinding, maar ik zie in de praktijk al wel wat punten die straks aan het licht gaan komen. Zo lijkt mij begroeiing tegen de schutting niet wenselijk en dus je zit altijd tegen een toch wel saai stuk schuttingdeel aan te kijken. Ook is de maatvoering niet slim gekozen, in Nederland zijn de meeste schuttingdeel 180*180 Als iemand daar een deel of zelfs alles van wilt vervangen dan zal je in de praktijk dus weer het een en ander moeten aanpassen, met een minder fraai beeld als gevolg.
Tevens ben ik benieuwd hoe het in de winter met dit systeem gaat. Zit er gewoon water in wat zou kunnen bevriezen of is hier iets aan toegevoegd wat bevriezing en gevolgschade daarvan voorkomt. Ik ga er vanuit dat het systeem aan beide zijden dezelfde werking heeft, maar het is me niet duidelijk of dit gescheiden aansluitingen zijn. Als je deze Jumbo radiator met je buren moet/wilt delen dan is natuurlijk de vraag wie van de 2 er het hoogste rendement uithaalde. Zit er maar een aansluiting aan dan moet je er dus met je buren om tussen wie de opbrengst mag hebben. Ik kon ook niets vinden over waar deze buiten radiatoren van gemaakt worden. Is dit gewoon een type plastic, staal of aluminium. We weten allemaal dat kunstoffen buiten al vaak naar enige jaren gaan verkleuren en daarna browser worden en kunnen gaan scheuren. Zijn ze van een metaal met een zwarte poeder coating dan kun je er ook haast wel vanuit gaan dat deze na een jaar of tien zal gaan bladderen. Kijk maar naar je aluminium tuinlampjes of stoelen, vroeg of laat gaat het mis.
Hiermee de vraag oproepende; wat is de te verwachten levensduur van dit product en behaal je wel voldoende rendement om binnen een redelijke termijn de investering terug te verdienen, en hoe lang kun je er daarna nog mee doen totdat ze aan vervanging toe zijn.
Hoop dat ik binnenkort meer lees over dit vernieuwende product.
Wat willen we dus weten:
– prijs van de panelen
– bijkomende kosten installatie
– terugverdientijd
– opgegeven levensduur
– is bij een gedeelde schutting een eerlijke verdeling van de opbrengst mogelijk.
Wat doe je als de buurman helemaal niet op zo’n zwarte buitenradiator zit te wachten en je hem voor de oude schutting moet plaatsen. Die zijde zal dus niks opleveren denk ik zo.
– welke garanties worden er gegeven
en waarop?
– zijn de panelen bestand tegen
periodes van vorst?
– Hoeveel van de schutting is te recyclen en waar kun je ze dan geen brengen om zeker te zijn dat dit ook echt op de beste manier gebeurt en grondstoffen weer kunnen worden teruggewon06 45764557nen.
Zou graag op de hoogte gehouden willen worden over de mogelijkheden’, prijzen en levertijd.
5 schuttingdelen van 180 er uit en 4 van 200 terug. Ik zie geen probleem…
Daar zit toch een meter verschil tussen
Je betonnen palen eruit, verplaatsen en er weer inzetten, misschien, vanwege het maatverschil? Dat vind ik handig. Verder wel een interessant project. Chrisweetmeer haf ook wel wat punten idd.
Je betonnen palen eruit, verplaatsen en er weer inzetten misschien, vanwege het maatverschil? Dat vind ik handig. Verder wel een interessant project. Chrisweetmeer haf ook wel wat punten idd.
Niet handig*
Wat een mooie oplossing en een mooie schutting.
Graag zouden wij meer informatie over de schutting en warmtepomp ontvangen.
de vraag is natuurlijk of je dan de energie ook met de buren kunt delen, je kunt immers maar 1 schutting hebben met de buren…
Als je twee panelen hebt voor een gemiddeld huis, kunnen de buren elk twee panelen hebben, en dan heb je nog ruimte over.
Wat een elegante iplossing! Ik zou ook wel zo’n systeem willen kopen. Graag ontvang ik meer informatie hierover
Hou me gaarne op de hoogte
Je kan hem ook voor de gewone schutting plaatsen dan heb je van je buren ook geen last
Energyhek wordt al een hele tijd door o.a. hautec gemaakt en die Solar energy booster geplaatst.
Is dus iets dat al jaren bestaat, ook in varianten die te begroeien zijn met planten
Mooi alternatief .graag meer info en prijzen
En zit hier ook subsidie op?
Bij lage buitentemperaturen, onder nul, een slecht rendement van de warmtepomp. Hooguit interessant met een grote buffer of als hybride. ( ipv mer lucht)
Interessant, maar ook genoeg zonlicht in de winter om op zonlicht te draaien ?
Zie eerder een combi van zon/windenergie in schutting oid verwerkt.
Als de zon niet schijnt waait het wel vaak.
Lijkt mij interessant.wil graag in de toekomst meer informatie daar wij toch over moeten gaan naar waterpomp of hybride.
Ik zou graag wat meer info willen ontvangen, zal ook op jullie website kijken, wat doen jullie met de vloeistof in de winter?
Ja zoiets leek mij ook een goed plan en dan die schuttingen gebruiken voor de warmte opslag
Peter
Ik zou graag wat meer info hier over willen hebben.
Ben geïnteresseerd kosten en levertijd voor 2 pompen van 4 kw .
Met een tuin op het zuiden en een geïsoleerd huis ben ik zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden hiervan.
Graag meer info sturen naar bas@atelierleise.eue
Graag meer.info naar bas@atelierleise.eu
Zeer ge-interesseerd
Hallo ben geïnteresseerd
Prachtig idee, ik ben ook geïnteresseerd. Kom maar op met de info.
Euhhh schutting delen zijn standaard 180×180 en niet 180×200. Goede vinding .
Ben ook heel geïnteresseerd!
Wat een prachtig idee
Ik ben geïnteresseerd in dit unieke plan.schutting genoeg om het te plaatsen.
Wat een mooi idee. Ik ben geïnteresseerd ,graag meer informatie.schutting genoeg
Wat een mooie oplossing ik moet binnen kort een nieuwe ketel maar weet op dit moment niet wat het beste is dus zou ik graag meer informatie willen wij wonen op een hoek dus veel schuttingen mvrgr Frank
Gaarne meer info
Graag meer info. Met 40m1 schutting en buren die ook graag duurzaam werken zal er genoeg te halen zijn voor ons beiden. De extra info die chrisweetmeer (24 juli) vraagt is wel van belang
Gaarne info
Graag meer info. Met 40m1 schutting en buren die ook graag duurzaam werken zal er genoeg te halen zijn voor ons beiden. De extra info die chrisweetmeer (24 juli) vraagt is wel van belang
Zeker geïnteresseerd, wat een geweldig idee.
Goed idee .Er zijn veel geluids schermen.
Kan dat daar ook geplaatst worden .
Wegen en schermen genoeg.
Graag meer info, idee is geweldig, woon in buitengebied en heb heel lange schutting. Wil graag op de hoogte gehouden worden over deze ontwikkeling.
Ik wel graag mee doen wat is de kostprijs
Ik woon in Vlissingen altijd zon
Allemaal leuke ideeen maar de terugverdientijd wordt nooit vermeld. Terugverdienen binnen max 10 jaar is het minimum.
Ik zou graag meer info willen
Ik heb ook warme belangstelling.
Wat kost zo’n schutting per deel?
M, graag zou ik meer technische en commerciële informatie ontvangen over de schutting met warmte produktie.
gemiste kans: als je zo’n paneel in een “kas” (die er strak om heen past) zet heb je er veel meer aan.
In de inleiding lees ik: Vanaf de schutting lopen twee leidingen naar de warmtepomp, die hiermee de woning verwarmt en warm tapwater maakt. Het voordeel van dit systeem is dat het geen geluid maakt en een goed rendement heeft door de instraling van het zonlicht.
Aanvullend op de m.i. zinvolle uiteenzetting van Chrisweetmeer op 24 juli heb ik de volgende, positief kritisch bedoelde vragen/opmerkingen:
– In hoeverre is zonnewarmte-instraling via dit systeem nodig op het bedoelde moment, ofwel; als er zon op de schuttingpanelen instraalt is er dan behoefte aan warmte in de woning.
– Is er een studie gedaan naar de hoeveelheid warmte (kWh thermisch) die in Nederland gemiddeld kan worden ingevangen? Wat is de invloed van oriëntatie/windrichting?
– Met name in het koude seizoen heeft men behoefte aan duurzaam opgewekte warmte, maar juist dan is het rendement laag.
– Is dit systeem niet zinvoller als vervanging van/toevoeging aan invang systemen op het dak van het pand, daar waar (b.v.) op het dak te weinig invangcapaciteit is?
– Ik ben ook benieuwd naar de oorspronkelijke vraagstelling achter dit systeem. Was de schutting “uitvinding” er eerst, en is er een toepassing bij gezocht? Of is er gezocht naar andere mogelijkheden tot extra invang van (zonne-)warmte om bijvoorbeeld een grondbron (aquifer) in de zomer bij te laden met warmte?
– Wordt in het onderzoek meegenomen voor welke situatie dit systeem het meeste rendement oplevert? Voor direct gebruik richting opwarming van woning/tapwater, of voor het laden van een warmtebatterij (boilervat, grondbron, waterzak in kruipruimte, enz.)?
– Vraag idem voor een warmtebatterij in een korte cyclus (24 hr tot 1 week) versus een jaarcyclus.
Misschien een idee om deze vragen/opmerkingen mee te nemen in de monitoring en evaluaties van de warmteschutting.
Goede dag dit systeem werd ca 30jaar terug al uitgetest in Duitsland en Denemarken, ik moet toegeven materialen en tijd is veranderd, maar of het nu haalbaar wordt is de vraag. En er zijn al Heatpipes in de handel die je daar ook voor kunt gebruiken. Vindt het fijn voor hun dat ze dat geld bedrag krijgen maar nieuw is het zeker niet.
M,
Graag ontvang ik ook detail info (specificatie en kosten) van de schutting, incl fundering, om 2×11 kW 1x 6 kW warmtepompen aan te sluiten ipv bronpomp.
Gaarne meer informatie over warmte uit schutting
Graag meer info.
Hier is technisch niet veel nieuws onder de zon in feite heatpipes, die warmte leveren en volgens mij hadden Zwitserland en Noorwegen, die al veel langer en met gepatenteerde wijze van invangen infraroodstraling. Verder is het handige verkoop techniek aan onwetenden door allerlei besparingen te roepen, maar daar zit groot deel gebakken lucht bij. Immers in koude perioden is elektriciteit nodig en is stroom ( danwel gas ) duur! Je kunt gas vervangen of 80% daarop wellicht besparen, echter daar staat een forse danwel hoge elektriciteitsrekening + extra afschrijvingen tegenover. Kortom je kosten dalen zeker niet met 80% !! Bovendien is warmtepomp niet geruisloos, want produceert laagfrequente trillingen en daar kun je ook serieus hinder van ondervinden als je daar gevoelig voor bent. Maar op zich is lagere locatie beter dan op dak zoals ik nu in de nieuwbouw zie verschijnen ( zeer slechte locatie en gaat problemen geven). Warmtepomp in je woningdeel halen zou ik vanwege spectrum aan geluidsignatuur en laag frequente trillingen nimmer doen. In een garage of aparte gebouwtje los vd woning is wel te overwegen en dit in kelder plaatsen in de grond ( mits altijd droog en goed te ventileren) is idem een overweging.
Heel mooi, maar dit is absoluut geen nieuwe ontwikkeling. Wij hebben een soort gelijke oplossing van 10jaar ook afgebroken. Lijkt mooi maar rendement is vergelijkbaar met luchtwarmtepomp dus als je hem nodig ben waterkoker idee. Enige voordeel je kan een water water warmte pomp aanschaffen welke langer levensduur heeft. Maar of dit prijstechnisch uit kan tja……..
Kunt u mij wat verdere informatie verschaffen
Ik heb ruim 20 strekkende meter ter beschikking. Geïnteresseerd in kosten.
Dit gaat helaas niet werken, de 3 koudste maanden van het jaar gaat hier helaas te weinig uitkomen. Heb zelf een vergelijkbaar iets getest de afgelopen 5 jaar. Maar er is helaas te weinig zon in de winter, dan draai je veel te veel op de back up en is de winst weg.
Ik ben zeker geïnteresseerd.
Mail me maar op
V.geffen1@gmail.com
Heel interessant!
Perfect idee. Laat ze maar komen. Kunnen we op de hoogte gehouden worden?
Ik heb al 5x gemaild, 4x gebeld en niks geen reacties ontvangen. Niemand neemt telefoon op? Heel vreemd