Nieuwbouwprojecten die voldoen aan de huidige EPC-norm 0,4 moeten een extra EPC-berekening overleggen wanneer men voor de investering in een warmtepomp gebruik wil maken van de ISDE-subsidie. Dit komt omdat de subsidie louter als een aanvullende maatregel mag dienen om een gebouw verder te verduurzamen, bijvoorbeeld tot nul-op-de-meter-woning (EPC < 0,4) In praktijk komt het dus erop neer dat er voor een nieuwbouwwoning eerst een referentie EPC-berekening moet worden gemaakt met bijvoorbeeld een HR-ketel, alvorens een EPC-berekening met een gesubsidieerde warmtepomp kan worden gemaakt. De referentieberekening met HR-ketel moet in dit geval al voldoen aan de Bouwbesluit-eis.
Dit, en meer, vertelt subsidieadviseur Ramon IJzenbrink van adviesbureau Subvention in het komende webinar van Eisma Bouwmedia, dat gaat over verduurzaming. Dit webinar wordt gehouden op 23 mei van 12.30 tot 13.30. Gratis aanmelden kan via deze link.
Een belangrijk aspect aan de subsidie is dat de aanvrager dus moet aantonen dat de nieuwe warmtepomp voor extra duurzaamheid zorgt. IJzenbrink: ‘Je moet daarom twee EPC-berekeningen meesturen. De ene Energie Prestatie Coëfficient geeft aan dat je de norm met de huidige of ‘gewone’ installatie haalt, de tweede geeft aan dat je woning of bedrijf met de nieuwe installatie een betere EPC scoort.’ Installateurs en EPC-adviseurs kunnen dergelijke berekeningen opstellen.
Serie webinars
Het webinar maakt deel uit van in totaal vier webinars die in de lente en in het najaar over duurzame installaties zullen worden gehouden, in samenwerking met installatieleverancier Vaillant. Meer informatie hier.