Met een technisch innovatief installatieconcept is De Eschmarke in Enschede een gezonde basisschool geworden. Hiermee is een ongezond en bijna gevaarlijk binnenklimaat voor leerlingen en leraren passé, en een mislukt installatieontwerp postuum hersteld.
Schrijnend
De bestaande situatie was namelijk schrijnend: bij de bouw 12 jaar geleden werd onder meer bezuinigd op de verwarming. De afgiftecapaciteit was 30 procent te weinig, waardoor in koude dagen de radiatoren permanent gloeiend heet waren, en elektrische bijverwarming in de lokalen noodzaak was tegen de kou. De weinige natuurlijke ventilatiemogelijkheden, werden deels vanwege inbraakgevaar ongedaan gemaakt. Het niet eens zo oude gebouw was muf, benauwd en ongezond.
Vraaggestuurd
Met de toepassing van het 4Green Schoolconcept en het CO2- en temperatuurgestuurd verwarmings- en ventilatiesysteem Jaga Hybrid, behoren de problemen en gezondheidsklachten tot het verleden. Ook heeft het gebouw LED-verlichting die zich aanpast op de daglichtintensiteit. Het gebouwbeheersysteem kan op afstand worden uitgelezen en bediend.
Binnenklimaat
In totaal zijn negen klaslokalen en drie kantoren van De Eschmarke door installateur Velo van der Bij voorzien van de innovatieve installatie. Bovendien voorziet het concept in een lesprogramma rond energiebesparing, zodat leerlingen, leerkrachten en ouders betrokken raken bij de kwaliteit van het binnenklimaat en energiebesparing.
Proefopstelling
Ook de overige 14 lokalen van de school krijgen dezelfde klimaatinstallatie. Tevens is het project door de uitvoerende partijen een proeftuin voor verdere uitrol van het concept. De resultaten worden gemonitord, en in het gebouw zijn technische proefopstellingen gemaakt voor verdere verbeteringen. De school is door de grootschalige renovatie van energielabel F naar label A gegaan, in de wetenschap dat de gevel later ook nog aangepakt zal gaan worden. Op 19 oktober jl. heeft ‘duurzaamheidsprins’ Prins Carlos de Bourbon de Parme de officiële heropening verricht. Alle bouwkundige en installatietechnische aanpassingen kosten ongeveer 250.000 euro.
Klik hier voor de technische achtergrond en video over het project.
Klik hier voor een foto-album.
Klik hier voor een blog over het binnenklimaat van schoolgebouwen.