Ga naar hoofdinhoud

, , ,

‘Etiket warmtepomp moet duidelijker’

Warmtepomp-leveranciers moeten hun specificaties volledig maken, beter vindbaar, en uniform communiceren. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport in een rapport over de warmtepompbranche. De ILT pleit voor een meer uniforme weergave van rendementen.

Volgens de toezichthouder, die eerder al drie types warmtepompen van de Nederlandse markt weerde, is er op communicatiegebied nog veel te verbeteren. Fabrikanten maken volgens de inspectie gebruik van “onvolledige of slecht vindbare informatie en/of het gebruik van andere parameters in reclame-uitingen het voor installateurs, consumenten en zakelijke gebruikers moeilijk is om te bepalen welke warmtepomp een goede keuze is voor het gebouw of huis.” Consumenten en professionals kunnen de apparaten niet goed met elkaar vergelijken, omdat ze onvoldoende toegang hebben tot de volledige productinformatie.

Beterschap beloofd

De meeste geconstateerde tekortkomingen waren administratief, en niet technisch van aard, nuanceert de inspectie. De ILT heeft de 14 gecontroleerde fabrikanten, importeurs en distributeurs schriftelijk gewezen op de tekortkomingen. Zij hebben allemaal beterschap beloofd. De inspectie heeft, op 3 types na, geen technische onvolkomenheden geconstateerd met betrekking tot energie-efficiency, geluid of F-gassen: en dat is ook goed nieuws.

ILT deed de steekproef om te checken of via de ISDE gesubsideerde warmtepompen wel voldoen aan de spelregels van de Europese Verordening 813/2013 (Ecodesign). Toestellen die in Nederland verkocht mogen worden, moeten aan die eisen voldoen. Verkeerde of onvolledige informatie kan ertoe leiden dat niet het juiste product wordt geadviseerd voor de juiste toepassing, of dat eindgebruikers klachten krijgen.

Uniforme weergave rendementen

Eindgebruikers en installateurs moeten op basis van de specificaties niet alleen de juiste bron kiezen (bodem/lucht/ventilatielucht), maar ook de juiste configuratie. Alleen al bij lucht/water-warmtepompen zijn er duizenden verschillende. Warmtepompen hebben -net als bij een cv-ketel- een verwarmings- en tapwaterrendement,  en moeten geluidsspecificaties weergeven.

Pijnpunt volgens de ILT is de weergave hiervan. Zo worden COP en SCOP door elkaar gebruikt in reclame uitingen, en zijn de meetcondities van de rendementen niet overal hetzelfde. Een COP is een rendement onder bepaalde condities, een SCOP het jaargemiddelde rendement onder een aanname van de weercondities in een jaar. Daar komt nu straks de weergave van het geluid van buitendelen nog bij: hiervoor zijn de meetcondities ook nog omstreden.

Het baart fabrikantenkoepel Vereniging Warmtepompen zorgen dat er leveranciers zijn waarbij de productinformatie volgens de inspectie niet direct voldeed aan de eisen. De vereniging gaat met de inspectie en haar leden in gesprek hierover. “Wij keuren het af wanneer er foutieve cijfers worden gecommuniceerd”, zegt voorzitter Frank Agterberg in een reactie. Het risico op niet-betrouwbare warmtepompen is volgens de inspectie het grootst bij relatief nieuwe merken en directe import door installateurs.

Eisen installateurs niet altijd helder

Ook constateert de ILT dat het lastig is voor consumenten en zakelijke gebruikers om te achterhalen aan welke eisen installateurs moeten voldoen en welke installateur gecertificeerd, erkend en geschikt is. Vereniging Warmtepompen vindt dat de overheid eenduidigheid moet scheppen, zodat er niet te veel commerciële en met elkaar concurrerende regelingen met een diversiteit aan scopes in de markt actief zijn. “Er zijn al diverse platforms die de eindklant inzicht te geven in de divers labels m.b.t. certificering, erkenning en productkwaliteit. Zo zijn er een overzichten te benaderen via Centraal Register Techniek, QBis, InstalQ en Verbeterjehuis.nl”, reageert Agterberg. Als het aan Techniek Nederland ligt, wordt ISDE gekoppeld aan een verplichte inbedrijfstelling door een installateur die gekwalificeerd is. De installateursvereniging werkt daarnaast ook aan een alles omvattende uniforme erkenningsregeling voor lucht/lucht-, en lucht/water-warmtepompen, voor bodemgebonden warmtepompen geldt al een wettelijk verplichte certificering. De erkenningsregeling moet de eerste helft 2021 beschikbaar zijn, maar zal (nog) niet zoals de bodem-BRL een wettelijke verplichting kennen.

Toelichting: wat is COP, SCOP en seizoensgebonden energie-efficiëntie? COP = de nominale prestatiecoëfficiënt (COP) bij standaardomstandigheden.  Dat is de geleverde hoeveelheid warmte in kilowatt gedeeld door energie-input in kilowatt bij 7 °C (bij buitenluchtinput).  Bijvoorbeeld: een COP van 4 betekent dat 1 kilowatt elektrische energie 4 kilowatt aan warmte levert. SCOP = de seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt.  Dit is de prestatiecoëfficiënt, bepaald over het gehele verwarmingsseizoen. Bij deze waarde worden de prestaties bij verschillende buitentemperaturen van -7 tot +12 °C meegewogen

3 reacties op “‘Etiket warmtepomp moet duidelijker’

  • Koning klant

    Toelichting op de toelichting:
    de energie eenheid is niet kW maar kWh. (kilo Watt uur)
    kW is waar het vermogen in uitgedrukt wordt.
    (en dat op installatie.nl)

    1. Niets verkeerds aan de omschrijving hoor. Het is maar wat je gewend bent. Of je het dynamisch (actuele opbrengst, kW) of statisch (cumulatieve opbrengst, kWh) weergeeft. Over één uur beschouwd levert het nog dezelfde getalletjes op ook.

  • Marcel van der Meer

    De toekomstige stijging van de globale temperatuur is met 1 oC per 100 ppm CO2 twee keer zo hoog als veronderstelt door de klimaatwetenschappers. Daarbij komt nog de veel grotere stijging door methaan. Dus iedereen van het gas af en aan de warmtepomp. NEE DUS! De harde werkelijkheid is dat LW WPn, wind- en zonenergie het in het koude seizoen al snel vrijwel volledig laten afweten. Analyses met mijn gedetailleerd interactief WP model tonen aan dat de prestaties van LW WPn veelal zeer teleurstellend en ronduit zorgelijk zijn. Over het jaar gewogen is Puit/Pin bij meerdere grote merken zelfs veel lager dan 3. Omdat elektriciteit 3 keer zo veel kost is er dus geen enkele kostenbesparing. Er is ook geen milieuwinst omdat de totale CO2 uitstoot niet af neemt. Het rendement van een elektriciteitscentrale is namelijk 3 keer lager dan dat van een HRC ketel. Met foute centrales wordt het nog erger. Het wordt hoog tijd dat we dit eens goed onder ogen gaan zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Innovatieprijs voor aansluitset hybride warmtepomp

Facelift voor populairste inbouwreservoir

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards